Norges Judoforbund

NJF tekst
Skriv ut artikkel

Rapport fra forskningskonferanse i Zagreb

Stine Lastein og Pål Herlofsen deltok på «Applicable research in Judo», den første vitenskapelige judokonferansen i Europa som ble avholdt i Zagreb, Kroatia 13.-14. februar.

Deltagerne ønskes velkommen av det Kroatiske judoforbundet. FOTO: Pål Herlofsen

Deltagerne ønskes velkommen av det Kroatiske judoforbundet. FOTO: Pål Herlofsen

Pål Herlofsen holder innlegg om mental trening

Pål Herlofsen holder innlegg om mental trening. FOTO: Stine Lastein

Vårt bidrag var en presentasjon av NJFs tilnærmingen til, og integrering av, mental trening for barn. Vi ville også orientere oss om hvilke forskningsaktiviteter som p.t. er aktuelle og hvordan det jobbes i Europa rundt judospesifikk forskning.

Vi ble presentert for mange interessante emner. I Europa er det bred interesse for judoens biomekanikk, optimale vinkler for kast, og flere publikasjoner omkring utholdenhet og trening knyttet til kumi-kata. Betydningen av regelendringene var også behandlet av flere, blant annet i forhold til hvilke implikasjoner dette hadde fått for hvordan kamper avgjøres. Det ble i tillegg vist en film fra en treningsøkt med barn med Cerebral parese, et imponerende prosjekt som likevel lar seg gjennomføre i mange klubber med riktig tilrettelegging.

I Europa er det altså mye judospesifikk forskning og for NJF er det gode muligheter for samarbeid over grensene. Det gir oss fordeler å være tilstede for å fange opp trender og utvikle oss videre her hjemme.

I Kroatia har judo i skolen en imponerende organisering. De har et eget fakultet for judo og kampidretter ved Universitetet i Zagreb, judo i barne- og ungdomskolen er svært vanlig, og utdanningsinstitusjonene samarbeider nært med det Kroatiske forbundet. Det er interessant å peke på at judo har en utrolig sterk posisjon i Kroatia, et land med 5,5 millioner innbyggere, altså i samme størrelsesorden som Norge.

Det er vel en stund til vi får vårt eget universitet for judo i Norge, men det finnes inntil videre gode muligheter for samarbeid mellom NJF og det Kroatiske forbundet.

Pål Herlofsen
Sportssjef


Publisert 20. februar 2015, kl. 15:24 (sist oppdatert: 10. mars 2015, kl. 10:37) av Stine Lastein

Legg igjen en kommentar