138 Views

Thom Hallum var dommer på Europacupstevnet i Dubrovnik, Kroatia. Etter stevnet fikk han score 6,5, som er det høyeste noen norsk dommer har fått siden det nye klassifiseringssystemet ble etablert. Les Hallums rapport her.

Fredag 01/ 04 2016
Fløy til Dubrovnik via München og buss til hotellet/ akkreditering/ trekning og dommermøtet på kvelden. Det som er nytt nå er at dommermøtet holdes etter trekningen på Europacup, så ca. kl.20.20 startet dommermøtet.

Dommerrapport EC Dubrovnik: Oppvarming før kampstart. FOTO: Thom Hallum
Oppvarming før kampstart. FOTO: Thom Hallum

Det er hyggelig å endelig få reise på tur med landslaget slik at vi blir en gjeng med både utøvere, lagledere og dommer. Anders sto dessuten for akkrediteringen, så den delen ble ganske behagelig for min del på en terrasse med utsikt over Adriaterhavet i meget behagelig vår/ sommertemperatur.

Det var registrert 210 utøvere fra 23 nasjoner og 31 dommere fra 19 nasjoner, så det var et helt greit stevne over to dager. Fra EJU’s dommerkommisjon kom Franky De Moor (Belgia), kjent fra våre hjemlige seminarer og Franc Ocko (Slovenia).

Dommerrapport EC Dubrovnik: Thom Hallum dømmer finalen i -78 kg. FOTO: Christer Løfgren (Sverige).
Thom Hallum dømmer finalen i -78 kg. FOTO: Christer Løfgren (Sverige).

Som vanlig de siste 2 årene ble det sagt at det var ingen nye regler, men…

  • Hansokumake som for Waki-gatame skal nå også gjelde der tori har grep nede ved ermekanten og dytter albuen mot ukes albue fra baksiden.
  • Når det gjelder Kata Sankaku Jime (killer’n) så skal det ved forsøk på å reise seg med det grepet gis matté så tidlig så mulig slik at farlige situasjoner unngås. Det skal ikke gis hverken Shido eller Hansokumake som beskrevet i tolkningen fra seminaret i Malaga 2014/ 15. Fullt lovlig i ne-waza for øvrig.
  • Som assistentdommere ble vi oppfordret til å følge kampen «live» og ta en avgjørelse på det vi ser, uten å bruke Care-systemet. Kun i spesielle, vanskelige situasjoner kunne eller rettere burde vi sjekke Care-systemet.
  • Siden det var live-overføring måtte vi også tenke på oppførsel både på og utenfor matta.

Kommisjonen sa også at de ikke bare var til stede for å kontrollere, de var der også for å støtte dommerne og gi tilbakemeldinger, også når det ble gjort en god jobb. Vel, jeg må medgi at jeg var litt spent på akkurat det.

Møtet ble avsluttet med mattefordelingen. Jeg skulle være på matte 3, med damer 48, 57 og 63 kg på lørdag, og herrer 81 på søndag.

Lørdag 02/ 04

Jeg fikk totalt 4 kamper som mattedommer og 10 kamper som assistentdommer i de innledende rundene denne lørdagen.

I min første kamp som mattedommer i -63 kg. ga jeg osaekomi fordi tori hadde kontroll på uke med begge skuldrene i matta og armen på den ene siden (hun ledet allerede med en Waza-ari på kast). Selv om uke lå med begge bena over hodet kom hun ikke løs. Jeg hadde sjekket kommunikasjonen på forhånd, men hørte ikke assistentdommerne som mente det ikke var osaekomi fordi de så kun kontroll på armen. Det var kun ett kamera på samme side der både assistentdommerne og kommisjonen satt, så jeg var faktisk den eneste som så at tori hadde full kontroll. Assistentdommerne hadde reist seg opp, men jeg var for fokusert på utøverne til å se det. Jeg fikk jo ingen beskjed på øret, så når jeg skulle sjekke tiden på osaekomi var det mye klabb og babb på dommerbordet. Jeg forsto ingen ting, gikk bort og fikk vite at det ikke skulle vært osaekomi så jeg annullerte en Waza-ari (som jeg ikke hadde gitt pga. alt oppstyret) og kampen fortsatte. Noen sekunder senere kastet tori på nytt til Waza-ari, og kampen var over med rett vinner av matta.

Dette var ingen god start i min første kamp som mattedommer. Av Franc Ocko fikk jeg beskjed om å sjekke kommunikasjonen på forhånd, men det hadde jeg allerede gjort, så jeg tenkte at nå har jeg gjort det for min del. Resten av de innledende rundene gikk veldig bra, jeg hadde grei kontroll og ingen rettelser fra verken assistentdommerne eller kommisjonen. Det ble ingen finaler for meg.

03/ 04
Søndag var det dommermøte i hallen kl. 09.30. Jeg kom 09.25 og var den siste, møtet var allerede i gang. Franky ønsket meg velkommen og lurte på om jeg hadde «sovet godt», og det måtte jeg jo medgi at jeg hadde. Vel, det ble ikke mer med det og jeg fant min plass og de fortsatte.

Kommisjonen sa seg fornøyd med lørdagens dømming. De fortalte at det var tatt ut 15 dommere til finalene lørdag, men det betød ikke at de andre hadde gjort en dårlig jobb. De hadde allikevel noen bemerkninger.

  • Aksjon som ender på utsiden skal skje umiddelbart for å være gyldig, hvis ikke er det matté. Mange venter for lenge.
  • Ved ett tilfelle ble det gitt direkte hansokumake uten at det ble gitt beskjed til sekretariatet. Utøveren fikk rekvalifisering og vant bronse, det var feil og vi måtte huske å gi beskjed i de tilfellene.
  • Siden det var problemer med kommunikasjonen i visse tilfeller (hmmmm, dette var nok ment for min situasjon), måtte assistentdommerne sørge for at mattedommer ble gjort oppmerksom på korrigeringer.

Vel, tilbake til matte 3. Vi hadde herrer -81 kg på min matte. Jeg hadde 4 kamper som mattedommer og 7 kamper som assistentdommer. Det skulle være 8 kamper, men når jeg satt meg ned for min siste kamp var den allerede ferdig? Noe hadde blitt feil mellom kampoppsett og dommerfordeling, men det var det ingen ting jeg kunne få gjort noe med.

Min første kamp som mattedommer var helt grei, men den andre var en ordentlig møkkakamp. Når jeg gikk av matta fikk jeg beskjed fra Franky at jeg hadde gjort en god jobb med bra selvtillit og god kontroll i situasjonene. De sa jeg hadde gjort en god jobb både i går (lørdag) og i dag, og at jeg hadde høynet nivået på dømmingen min siden i fjor. Det var en hyggelig tilbakemelding og jeg måtte revurdere min skepsis til positiv tilbakemelding fra kommisjonen.

Jeg ble også tatt ut til finalerundene. Jeg var assistentdommer i bronsefinalen i herrer 81 og damer 70 kg, og mattedommer i finalen i damer under 78 kg mellom to utøvere fra Kroatia. Alle finalekampene var helt greie for min del. Finalen ble vunnet etter ca. ett 1 minutt på Shime-waza, så det tror jeg var dagens korteste finale.

Etter at kampene var ferdig var det klart for avsluttende dommermøte og klassifisering. Kommisjonen sa seg godt fornøyd arbeidet og nivået disse to dagene. De sa klassifiseringen er den verste og vanskeligste jobben de gjør, men de vil allikevel gjøre det de kan for å være objektive og rettferdige.

Klassifiseringen ble fordelt som følger:
Tre dommere var nasjonale og de blir ikke klassifisert.
Det var en som fikk 5,5
Det var fem 6,0
Det var femten 6,5
Det var fem 7,0
Det var to 7,5

Selv fikk jeg 6,5, som er det høyeste noen norsk dommer har fått siden det nye klassifiseringssystemet ble etablert. Jeg er kjempefornøyd med både tilbakemeldinger og karakter. Akkurat i dag ligger jeg på plass 41 på Europa rankingen (egentlig 42 siden det er noen som har 6.5 i snitt etter flere stevner) – sammen med noen og 40 andre dommere. Men, klassifiseringen er ferskvare, noe som gjør at bildet kan være helt forskjellig om bare noen uker.

Mitt neste stevne blir EC junior i Kaunas, Litauen 7-8/5 som er et EC Jr. stevne sammen med den norske juniortroppen. Gleder meg.

En liten fun-fact til slutt: Alle nordmennene i troppen tok seg årets første bad i Adriaterhavet mandag før hjemreise. Vikingblod.

Mvh.
Thom Hallum
Internasjonal dommer

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier