
Arild Maka representerte Norge som dommer under Europacup-stevnet i Kaunas, Litauen 12.-13. mai 2018. Les hans rapport her:
Fredag
For å sikre at jeg rakk akkrediteringen valgte jeg fredagens første fly som gikk kl. 06:00. Vel fremme i Vilnius ble jeg hentet av arrangør og kjørt til hotellet sammen med 6 finner. På hotellet gikk jeg til akkrediteringen. Etter 45 minutter fikk jeg beskjed om at det var min tur – da viste det seg at Norges delegasjon allerede var akkreditert. Ringte så lagleder og fikk vite at alle mine papirer lå igjen i akkrediteringen til meg. Kunne med andre ord fint tatt neste fly og vært litt mer uthvilt.

Om kvelden var det dommermøte på vårt hotell. Dette foregikk rett etter trekningen. I ettertid fikk jeg vite at hotellet ikke hadde ordnet med noe av det tekniske utstyret de hadde lovet å koble opp. Det var derfor skikkelig kaos den siste timen før trekningen. Både det litauiske forbundet og privatpersoner bidro med utstyr, og de fikk opp en brukbar løsning i siste sekund.
Vår tidligere kollega Zygimantas Rybinas er nå leder av den Litauiske dommerkomiteen og hadde ansvaret for dommerne. Fra EJU møtte Marian Hefka og Pasquale Chyurlia. Sistnevnte åpnet showet og foretok navneopprop og mattefordeling. Han kom med følgende kommentarer:
- Ta den tiden du trenger
- Bruk assistentdommerne
- Bruk CARE-systemet kun i helt spesielle tilfeller
- Det må gis score hvis første action slippes og ny settes inn ifm Kaeshi-waza
Hefta tok over og kom med følgende:
- For å gi scoring så må det være en kastteknikk
- ”Clear impact” og ”Strong rolling” skal gi Ippon
- Ifm Hansokumake, vent på kommisjonen
- Vent til teknikk er ferdig hvis utøverne fortsetter ut av matta
- Gi nok tid i Ne-waza
- Ikke se på kantdommerne først – gjør deg opp en mening og gi scoring
- Ved landing i bru, vurder om det er korrekt med HM eller Ippon
- Følg med på poengtavle etter at du har gitt scoring
- Døm matte hvis noen går fra Ne-waza til Tachi-waza med kveling eller armbend (ikke shido)
Etter dommermøtet var det litt forfriskninger ute i foajeen.
Lørdag
På lørdagen begynte kampene presis. En stor klokke telte ned sekund for sekund de siste 10 minuttene før kampstart kl. 10:00. Vi var 6 dommere på vår matte, og hvem som skulle dømme stod på en liten skjerm bak oss. For min del var dette første gang med slik dommerfordeling. Det ble dermed ”aldri” pause. I snitt dømte jeg annenhver kamp, og hver sjette kamp var jeg mattedommer. Vi satt derfor klare fra kl. 10:00 til kl 16:00. Lunsjen varte fra kl. 12:00 – 16:00, men den hadde vi jo ikke tid til å ta. Så kl. 15:00 kom Hefka bort til oss og sa vi måtte bytte noen kamper innbyrdes slik at vi fikk oss litt mat.
Hefka kom også bort til meg etter ca 2 timers dømming og ga meg en personlig tilbakemelding. Han syntes jeg var noe sensitiv. Dette skyltes at jeg et par ganger flyttet meg momentant når utøverne brått kom mot meg. Jeg hadde merket dette selv, og unngikk problemet med å holde litt større avstand. Ellers følte han jeg var litt for mye ”på vakt”. Fikk beskjed om å slappe mere av og ta tiden jeg trengte. Ellers var han fornøyd med det tekniske og dømmingen generelt.
Ellers gikk dagen uten de helt store feiltrinn. Men spenningen i kroppen var en del hakk høyere enn jeg er vant med.
I finalerunden fikk jeg 1 bronsefinale som mattedommer, 1 finale som kantdommer og 2 bronsefinaler som kantdommer. Bronsefinalen jeg dømte gikk til Golden Score og HM like etterpå.
Lørdag kveld var det «galla dinner» med antrekkskode «smart casual». Gallamiddag var nok en liten overdrivelse. Men vi fikk bestille det vi ville fra menyen.
Søndag
Søndag startet med fotografering av alle dommere og et lite dommermøte før kampstart. Kommentarene fra kommisjonen var som følger:
- Dømmingen på lørdag var ”very good”
- ”Keep calm”
- Kommisjonen var her for å hjelpe oss
- Ingen coach kom med klager, eller ville se video
- De var fornøyde med de nasjonale dommerne (dommere uten EJU/IJF lisens)
- Vi må se etter mulighet for ikke å straffe (veldig uheldig hvis en utøver får 2 shido tidlig i kampen og deretter en waza-ari, da kan vi fort risikere at han får en tredje shido og taper kampen)
- Men er det klart brudd på reglene skal vi selvfølgelig straffe
- Kata-sangaku er forbudt i Tachi-waza. Må derfor dømme matte hvis en utøver går fra Ne-waza til Tachi-waza med denne teknikken.
- Vær på plass før utøverne etter matte
- Ved Golden Score – start kampen igjen med en gang uten å bruke tid på å rette på drakten
- Det er beltet som er viktigst – vis gjerne at utøverne skal stramme beltet. Gi shido hvis de ikke strammer det skikkelig (da gjør de det bedre neste gang).
Ellers forløp søndagen omtrent som dagen før, men kampene var ferdig ca. kl. 15:00. Vi fikk dermed litt lunch før finalene. I løpet av dagen fikk jeg en situasjon som aldri er noen ønskesituasjon som dommer. Jeg honorerte et godt kast med Ippon, og tori gikk rett i holdegrep. Tori var smart nok til å vente på Soremade – den kom imidlertid ikke da assistentdommerne ville ha waza-ari. Så jeg fikk satt Osaekomi og rettet opp scoringen etterpå. Ble litt mye armer en stund, men det gikk vel sånn noenlunde greit. Etter 10 sekunder kunne jeg slappe av igjen.
Under finalerunden fikk jeg samme uttelling som dagen før. Bronsefinalen (H-66 kg) ble avsluttet etter snaue 2 minutter med en flott Ippon.
I møtet etter stevnet kom den litauiske presidenten med en stor takk til oss dommere. Ellers var det bare takk og vel hjem fra kommisjonen.
Også søndag kveld ble vi invitert ut på middag og 9 av dommerne ble med. Denne kvelden spiste vi på en uterestaurant. Maten var god, men for min del ble det for mye mygg. Tok derfor en tidlig kveld.
Arild Maka