Thom Hallum deltok som dommer i Europa Cup Swedish Open som ble arrangert i Lund, Sverige.

Fredag 23/ 10
Turen til Lund i Sverige gikk via fly til Kastrup i København og med tog over Øresund. Vi ble hentet på stasjonen og kjørt til hotellet og var der ca. kl.16.00. Før man kunne sjekke inn måtte man gjennom akkreditering, som normalt for en dommer med alle papirene i orden går rimelig smertefritt. Også denne gangen, med unntak av en ventetid på nærmere 2?!? timer for å komme til «hotellskranken» i akkrediteringsrommet. Ja, det var overbookinger og ja, det var flere nasjoner som ikke hadde papirer og alt i orden, men allikevel. Når det først var min tur var hele seansen over på noen minutter. Når jeg først kom på rommet var klokken 18.30 så jeg rakk bare å skifte før dommermøtet kl. 19.00.

Dommerne før kampstart. FOTO: Alf Tornberg, president i Svenska Judoförbundet.
Dommerne før kampstart. FOTO: Alf Tornberg, president i Svenska Judoförbundet.

Fra EJU’s dommerkommisjon kom Vasily Smolin (RUS) og Pasquale Tonino Chyurlia (ITA). Det var 30 dommere fra 15 nasjoner, 215 utøvere (ble rettet til 181 på lørdag) fra 28 nasjoner og 3 matter.

Vi ble ønsket velkommen av Leder for det svenske RDK, Dick D. Johansson og Presidenten i det svenske forbundet Alf Tornberg. Så ble ordet gitt til Kommisjonen.
Chyurlia startet gjennomgangen med å si at det blir ofte det samme de sier på dommermøtene, men allikevel:

  • Vær konsentrert hele dagen. Med mange dommere kan det ta tid før man kommer på matta og blir «varm i trøya».
  • Straffer skal praktiseres strengt og med korrekt tegn.
  • Kumi- kata (grep) er viktig. Det skal ikke aksepteres at utøverne går med enhåndsgrep, eller bryter grep hele tiden. Judo uten grep er ikke mulig.
  • Vær oppmerksom på kant. Uttråkk er shido. Legg merke til om utøveren tråkker ut eller blir dyttet ut.
  • Få til et godt samarbeid i teamet. Mattedommer, assistentdommere og kommisjonen skal alle jobbe sammen for å få korrekte avgjørelser på matta. Er man usikker er det greit å stoppe kampen og sjekke med assistentdommerne, det er ikke feil (i forhold til klassifisering).
  • Assistentdommere: Se kampene «live», ikke på pc.
  • Ved behandling av lettere skade skal utøveren følges utenfor mattearealet og assistentdommer skal ta over. Ved alvorligere skader og behandling på matta skal seier tildeles og mattedommer skal bli på matta til utøveren evt. er transportert ut.

Det var ikke mye Smolin hadde å legge til, annet enn:
Husk at judo er en Olympisk idrett. Det er vår oppgave å forbedre judo og vise utøvere og trenere hva slags judo vi vil ha.

  • På kant: Vent, spesielt der det er positiv aksjon som starter inne på matta.
  • Ved Hansoku- make må alle dommerne være enige. Konferer også med kommisjonen.
  • Sjekk scoringstavler når du gir en beslutning, scoring eller straff.
  • Ved bjørnegrep må Tori ha grep før angrepet. Hvis ikke er det shido.
  • Dukking under armen uten angrep er shido.
  • Ippon skal være kontant landing på rygg.
  • Waza- ari er typiske «rullelandinger» over ryggen.
  • Yuko er landing på siden.
  • Landinger på baken eller albue er ingen scoring.
  • Bro, «brolignende adferd», eller der utøveren bøyer hodet bakover for å unngå å lande på ryggen er Ippon.

Møtet ble avsluttet med lykke til og en oppfordring til å huske bussen som var satt opp for dommerne lørdag.

Lørdag 24/ 10
Dommermøtet lørdag morgen ble kansellert, det var kun mattefordeling. Jeg var på matte 3 og hadde Herrer inntil 73 kg. og Damer inntil 48 kg. på matta. Med mange dommere på plass ble det ikke mye å gjøre. Jeg hadde 4 kamper som mattedommer og 8 som assistent.
Fikk en korreksjon i min første kamp fra Waza- ari til Ippon, selv om det fra min posisjon var landing kun på øverste delen av ryggen, men det var greit. I en kamp som assistent ble min kollega (IJF-A) spurt av kommisjonen om det ikke skulle vært scoring i en situasjon. Svaret var nei, selv etter sjekk av Care- systemet (jeg ble ikke spurt), og kampen fortsatte.

Oversikt over hallen. FOTO: Thom Hallum
Oversikt over hallen. FOTO: Thom Hallum

Resten av dagen forløp uten annet å notere enn at det var ok med unntak av at jeg hang litt etter med straffene. Det ble ingen finaler for min del.

Søndag 25/ 10
Søndag morgen var det dommermøte i hallen. Kommisjonen med Chyurlia startet med å si at de ikke var fornøyd med dømmingen på lørdag i det hele tatt. Vi hadde rett og slett vært dårlige, og det var forventet at vi skulle holdt høyere nivå. Det ble også nevnt at siden det ble få kamper som mattedommere på lørdag, så skulle det ikke mere til enn 1- 2 feil før man ble satt utenfor finalene. Jeg tenkte for meg selv at det var antagelig manglende eller for sene straffer som satte meg utenfor finalerundene på lørdag, men bestemte meg for å skjerpe meg før dagens kamper.

De situasjonene som ble nevnt av begge var følgende:

  • Mattedommer skal stå ved hodeenden til utøverne i newaza. Mange feil kunne vært unngått hvis mattedommer hadde plassert seg korrekt. Ved feil plassering, bak utøverne eller ved fotenden, ble det reagert for sent.
  • I tachiwaza ble scoringer ofte feil fordi mattedommer stod for langt unna.
  • Assistentdommerne reagerer sjelden på mattedommers feil. De må være aktive. Det er viktig at samarbeidet mellom dommerne er godt slik at feil unngås.
  • Dommerne må kjenne Care- systemet.
  • Det er viktig å føle kampen slik at bl.a. straffer blir gitt til rett tid.
  • På kant: Når begge føttene har vært ute (hvis det ikke er en straffbar situasjon) skal det være matte. Utøveren kan ikke komme inn igjen og fortsette kampen.
  • Når en fot er ute skal det enten følges av en teknikk, eller utøveren skal komme raskt inn på matta igjen.
  • Golden Score: Skal helst ikke forekomme. Prøv å skille utøverne før full tid.
  • Brolanding: Kun fokus på hodet og nakken.
  • Ved mislykket Tomoe- nage/ Sumi- gaeshi teknikk kan ikke utøveren ta i bena til motstanderen hvis motstanderen står oppe. Hansoku- make.
  • Det ble anbefalt å telle aktivitet/ angrep hvert 30 sek.

For min del gjaldt det straffer til rett tid.

Det var Damer inntil 70 kg, og herrer under og over 100 kg. på min matte. Det skulle vise seg at jeg ikke trengte å bekymre meg for straffer i mine 2 kamper som mattedommer. Den første varte omtrent ett minutt før det ble kastet til Waza- ari, rett i holdegrep og Wazari- awasete- Ippon. Den andre kampen ble enda kortere med en direkte Ippon etter kanskje 20- 30 sekunder. Vel, jeg hadde også 9 kamper som assistentdommer uten noe å melde, så det var de innledende kampene. Det var bare å vente og håpe på å bli tatt ut til finalene.

I finalerunden fikk jeg kun en bronsefinale i Damer inntil 70 kg. som assistentdommer. Alle dommerne var i finalerunden søndag, så det føltes egentlig ikke som å bli uttatt til finalene.

På dommermøtet etter stevnet ble vi igjen fortalt at dømmingen ikke hadde vært særlig god. Jeg kjente meg fortsatt ikke helt igjen siden mine kamper var som på skinner, og jeg hadde også en dårlig følelse før klassifiseringen siden jeg ikke hadde noen finalekamper, men klassifiseringen stod ikke helt i stil med hva de hadde sagt. Det var 6 dommere som fikk 5,5, 16 dommere fikk 6,0 og 3 dommere fikk 6,5 (de øvrige representerte nasjoner utenfor Europa og får ingen klassifisering). Selv fikk jeg 6,0 og er fornøyd med det. Det ble bedre enn fryktet.

I Lund,
Thom Hallum

Norges Judoforbund

Postadresse: Postboks 5000, 0840 Oslo Besøksadresse: Ullevål Stadion Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør: Stine Lastein Kontaktinformasjon

Copyright 2014-2025