490 Views

EJUs Referees and Coaches Seminar ble avholdt i Wroclaw i Polen 15.-16. april. Seminaret arrangeres årlig og har som mål å skape en felles forståelse for hvordan forskjellige situasjoner skal tolkes og bedømmes på matta. Når det kommer nye regler er det på seminarene (IJF og EJU) disse blir presentert, gjerne med hvorfor endringene er kommet i stand, og hvordan de skal praktiseres.

Deltakerne er der selvfølgelig også for å bli bedre dommere siden alle nyheter, tolkninger mm. av IJF’s kampregler blir presentert, og som så videreformidles til hjemlige dommere og trenere/coacher.

For at norske dommere skal kunne dømme på EJU-arrangerte stevner (som Europa Cup og European Open) er NJF pålagt å være representert. Det er også en forutsetning for å ha en mulighet til å bli tatt ut til å dømme i EM. Thom Hallum representerte Norge på seminaret. Les hans rapport her:

Torsdag 14/ 04.
Jeg reiste til Wroclaw via København og var fremme ca. kl. 14.00 på hotellet. Allerede på flyplassen møtte jeg flere dommerkollegaer, så vi ble fraktet i buss til hotellet hvor registreringen var.

Deltakerne på EJU-seminar for dommere og coacher. FOTO: Thom Hallum
Deltakerne på EJU-seminar for dommere og coacher. FOTO: Thom Hallum

Det var ikke noe program klart da jeg var tidlig ute med registrering. Gamlebyen i Wroclaw lå en spasertur på rundt 15- 20 min unna, så jeg benyttet anledningen til en tur. Heldigvis hadde jeg tatt med paraply, for været var slett ikke egnet til nevneverdig uteaktivitet da det regnet i bøtter og spann i heftig byge aktivitet.

I programmet så jeg at seminaret ikke skulle være på hotellet der alle dommerne og trenerne bodde. Kommisjonen bodde på et tilsvarende hotell nærmer sentrum, så vi ble kjørt i buss frem og tilbake til det andre hotellet. Vi er en stor, lykkelig judo familie, selv om noen er litt lykkeligere enn andre…

Fredag 15/ 04
Seminaret startet med at EJU Vice President Mr. Michal Vachun ønsket alle velkommen, og det samme gjorde Head Referee Director Mr. Jan Snijders. Presidenten i det Polske Forbundet Mr. Slawomir Kownacki, for øvrig reserve som dommer til OL i Rio senere i år, og Director Sport Commision Mr. Alexander Jatskevitch.

Praksis på matte for deltakerne på EJU-seminar for dommere og coacher. FOTO: Thom Hallum
Praksis på matte for deltakerne på EJU-seminar for dommere og coacher. FOTO: Thom Hallum

Seminaret samlet 68 deltagere fra 33 nasjoner, men dessverre kun et fåtall trenere/ coacher. Flere trenere etterlyses hvert år, og det er med bakgrunn i at vi skal være enige i og ha den samme forståelsen for hvordan forskjellige situasjoner skal tolkes og bedømmes på matta. Litt selvskryt på Europas vegne ble det også plass til: Vi er beste kontinent, best på å organisere og har de beste utøvere, dommere og trenere.

Siden det ikke er noen nye regler var det satt sammen 80 eksempler første dagen i kategorier som:

  • Ippon – Waza-ari
  • Waza-ari – yuko
  • Score eller ikke
  • Inne eller ute
  • Straffer
  • Kaeshi-waza/kontringer
  • Bro eller ikke
  • Matté eller ikke

Til det siste ble det sagt at det er helt og holdent i hendene på mattedommer da det sjelden kan gjøres om ved feil. Matté skal gis til riktig tid og man skal vente til hele aksjonen er ferdig. Ved aksjon på utsiden av kamparealet skal matté gis når det ikke er et umiddelbart resultat. Mange venter for lenge.

Det meste er kjente emner fra tidligere seminarer og ganske greie eksempler å svare på. Innimellom kom det noen uttalelser som for eks. at det ser ikke bra ut på TV under OL, VM osv. når mattedommer blir korrigert av kantdommerne? Jeg er litt usikker på dette fordi det er naturlig at man kan se situasjoner fra andre posisjoner, nivåer og ved bruk av video, og at det derfor vil være naturlig med korrigeringer selv om man har den samme forståelsen for når de gitte kriteriene er oppfylt.

Når det gjelder påkledning ble det presisert at det ikke er tillatt med noen form for politiske eller religiøse plagg eller merker, inkludert hodeplagg.

Europa er det eneste kontinentet som har en ”Ranking List”, den såkalte klassifiseringen. IJF håper at resten av verden følger etter. Allikevel er man ikke helt fornøyd med dagens utgave. Her er det snakk om å dele inn stevner og klassifisering etter nivå, og også at det skal være mer forutsigbart når man kan dømme på høyere nivå (for eks. European Open/ World Cup). Slik det er i dag er listen ferskvare og man kan gå fra ett nivå til et annet på en helg.

Vi fikk for øvrig et spørreskjema der vi skulle svare på hvordan vi mente kommisjonen burde jobbe og hva som eventuelt bør endres på dagens klassifiseringsliste. Dette er nye takter og det blir spennende å se hva resultat blir.

Det ble også tatt opp en del statistikk (alle tall for Europa).Antall Continentale lisenser (IJF-B) i Europa de siste årene fordeler seg som følger:

  • Praha 2013: 21
  • St. Petersburg 2014: 19
  • Beograd 2015: 25
  • Lignano 2016: 20

Kommisjonen er fornøyd med at Europa har mange kandidater.

Europeiske dommere i VM:

  • 2013: Totalt 15 dommere, 7 fra Europa
  • 2014: Totalt 15 dommere, 8 fra Europa
  • 2015: Totalt 19 dommere, 10 fra Europa

Europeiske dommere i OL:

  • 2012: Totalt 25 dommere, 9 fra Europa
  • 2016: Totalt 14 dommere, 6 fra Europa

Det er med andre ord høyt nivå på europeiske dommere på verdensbasis.

Den siste økten var av det praktiske slaget hvor det ble vist teknikker og situasjoner på matta og korrekt bedømming av disse. Alle i hvit judodrakt selvfølgelig.

Lørdag 16/ 04
Kommisjonen takket for godt samarbeid fredag og nevnte igjen betydningen av felles forståelse for regler og tolkninger.

Det ble mer videogjennomgang og det var ca. 80 nye eksempler der det var satt sammen klipp som helt klart viser hva eller hvilken type landing som gir hvilken scoring, hva bro eller brolanding er definert som og forskjellige straffesituasjoner. Eksemplene var satt sammen for opplæringsformål og er ment for at nasjonene skal kunne bruke disse eksemplene på kurs og seminarer for både dommere og trenere. Det var bra eksempler som vi kommer til å bruke hjemme også.

En presisering kom de også med når det gjelder situasjoner der utøverne reiser seg fra newaza uavhengig om de har grep eller ikke. Man skal ikke lenger gi matté hvis det ikke er eller kan oppstå en farlig situasjon.

Avslutningsvis ble det åpnet for spørsmål, og jeg vet nå hvilket tegn jeg skal bruke ved straff for å blokkere den andres judo ved å sette benet inn og ”låse” motstanderens ben uten umiddelbart angrep. Jeg måtte nemlig opp på podiet og vise min tolkning (jeg er da tross alt dommer), før jeg fikk den ”offisielle” versjonen.

Det ble servert lunsj i Wroclaws zoologiske hage og det ble noen timers rundtur der før seminaret ble avsluttet med middag i gamlebyen i Wroclaw. En hyggelig og ikke minst sosial avslutning på årets seminar.

Mvh. Thom Hallum

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Sosiale medier