425 Views

Thom Hallum representerte Norge på årets EJU Seminar som ble avholdt i Poiana Brasov, Romania i perioden 24-25. april.

Torsdag 23 april
Årets EJU Seminar var lagt til Romania. Igjen var det opp kl. 03.30 (for tredje gang på rad på oppdrag i judoens tjeneste) og fly fra Gardermoen kl. 06.00 via Frankfurt til Bucuresti hvor jeg landet kl. 13.00 lokal tid. Videre gikk ferden med buss i 2,5 time til skistedet Poiana Brasov hvor seminaret ble holdt. Vi var fremme rundt kl. 17.00, så det ble en lang reisedag.

Deltakerne på seminaret. FOTO: Thom Hallum
Deltakerne på seminaret. FOTO: Thom Hallum

Ved ankomst var det akkreditering og så ……. Ingenting. Vel, Poiana Brasov er et populært skisted i fjellheimen i Romania med en masse hoteller og overnattingssteder. Det var en stripe snø i fjellsiden bak hotellet, men for lite til å kunne være til hygge og nytte. Nærmeste by, Brasov, lå 12 km. unna.

Fredag 24 april
Seminaret startet som vanlig med at Presidenten i det Romanske Judoforbundet Mr. Doru Sapta ønsket alle velkommen, og det samme gjorde Head Referee Director Mr. Jan Snijders og Director Sport Commision Mr. Alexander Jatskevitch.

Direksjonen. FOTO: Thom Hallum
Direksjonen. FOTO: Thom Hallum

Det ble sagt at det var viktig for både dommere og trenere å jobbe sammen for derigjennom å finne en felles plattform for hvordan reglene skal tolkes og praktiseres. Hvorfor det er både IJF- og EJU seminar er at EJU seminaret er en tradisjon, og det er viktig at trenere og dommere i Europa- som er noen av verdens dyktigste- møtes på en egen arena. Europa skal fortsatt være det ledende kontinentet. Uten EJU hadde ikke judoen vært der den er i dag. For øvrig skal neste års IJF seminar avholdes i Japan.

Det var dessverre færre deltagere denne gangen med totalt rundt 70 deltagere, derav kun 14 trenere. 36 nasjoner var representert.

Så var det gjennomgang av årets EJU DVD eller minnepinne om man vil. Det er totalt 60 eksempler som skal gjennomgås fordelt på 2 dager, og både dommere og trenere får bryne seg på forskjellige situasjoner. Jeg fikk som vanlig et eksempel som jeg skulle analysere, og det gikk utmerket denne gangen.

Det var situasjoner som tok for seg scoringer og scoringsverdier, inne eller ute, straffer, og også en egen del som bare gikk på brolandinger.

Det var diskusjoner bl.a. rundt landinger hvor utøveren støtter seg på albuene. Hvor mye av ryggen skal være i matta før det skal gis scoring ble også fulgt opp under den praktiske delen. Litt enkelt kan man si at ser man beltet er det landing på baken, og skal ikke gi scoring. Så var det de situasjonene hvor albuene går litt utover og noe av ryggen er i matta. Noen mente at hvis det kun var nedre del av ryggen kunne man gi Yuko, mer av ryggen Waza- ari. Denne saken skulle tas opp igjen på lørdagen hvor man kunne vise eksempelet igjen.

Det ble også gjennomgått statistikk. Totalt antall IJF- dommere i Europa er 297, 63 kvinner og 234 menn. Av IJF-B dommere er det 45 kvinner og 127 menn, IJF- A dommere 18 kvinner og 107 menn.

I 2014 var det (IJF- turneringer og EM Sr.) totalt 7140 kamper. 5605 (78,5%) av dem ble avgjort på scoringer, 1136 (15,91%) med shido, 352 (4,93) med Hansokumake og 38 (0,53%) med Hansokumake for grep i ben.

Nytt fra i år er at IJF- dommere må ha minimum 3 stevner med klassifisering for å være på den nye ranking listen, helst flere (tidligere var kravet 2). Det er viktig at man dømmer så mye som mulig. Det er ikke ene og alene hvilken klassifisering man har som teller ved eventuelle uttak, men også antall stevner man dømmer. IJF- dommere som blir uttatt til IJF- stevner må nå også dømme i Europa, de kan ikke lenger bare dømme i resten av verden. I år er systemet nytt, så det må påregnes at det blir gjort enkelte justeringer underveis. Fra neste år skal man da kunne få et bedre bilde av hvordan man ligger an på rankinglisten og gjør man det godt kan man bli tatt ut til større dommeroppdrag. Nå kan også alle nasjoner sende 2 kandidater til IJF-B test uansett kjønn.

Siden vi var i området Transilvania fikk vi vite at vi skulle på tur til Draculas slott som bare lå ca. 20 km. unna. Det var jo noe å glede seg til.

Draculas slott. FOTO: Thom Hallum
Draculas slott. FOTO: Thom Hallum

Dagen ble avsluttet med en ikke alt for lang praksisdel uten at det ble tatt opp noe spesielt eller nytt med unntak av landing på albuene.

Lørdag 25 april.
Ny dag og de siste eksemplene på DVD-en ble gjennomgått. Det var også en serie med fokus på brolandinger. Det er også en diskusjon i IJF om brolanding skal gi Ippon eller Hansokumake. Det var det delte meninger om også på seminaret. Begge dagene hadde vi også flere hele kamper som skulle analyseres, og det var helt klart at dommerne må være mer restriktive og konsekvente med straffer.

Vi gikk også tilbake til noen uavklarte situasjoner, blant annet landing på albuer/ rygg. Det som ble helt klart er at slike landinger ikke kan være yuko siden det er beskrevet i reglene at yuko er landing på siden. De eneste situasjonene hvor yuko kunne aksepters ved landing på ryggen er der hvor en rullelanding går veldig, veldig langsomt. Dette betyr at hvis noen del av ryggen kommer ned i matta skal det være Waza- ari.

Det var også 2 eksempler hvor uke går ut av matta og tori scorer til slutt. I ett av tilfellene ville kommisjonen at dommeren skulle si matte tidligere og straffe uke (før tori fikk komme til scoring). Dette gikk de tilbake på og endret det til at i akkurat den situasjonen skulle scoring gis, men det ble anbefalt å gi matte tidligere (og straff).

Det ble gjort oppmerksom på at det blir lagt ut videoeksempler på EJU’s hjemmeside som alle kan se. Noen merkes som vanskelige og kan brukes som diskusjonsgrunnlag. Man finner link til videoene i menyen til høyre på hovedsiden.

Per i dag har de ingen arrangør til neste års EJU- seminar, så vi som deltok ble oppfordret til å ta dette med våre egne forbund, for om mulig …. Med reiseveien som var til årets seminar, hvorfor ikke Svalbard? Det hadde vært noe i slutten av april. Midnattssol, scooterkjøring, isbjørn …. Jeg lar oppfordringen henge.

Seminaret ble avsluttet med en tur til Draculas slott. Det var tydelig at rumenerne hadde gjort det til en ordentlig turistattraksjon, men hvor mye «grev Dracula» hadde vært ved akkurat dette slottet var noe uvisst. Slottet hadde visstnok vært benyttet ved en av filminnspillingene av Bram Stokers bok Dracula. Artig uansett.

Mvh.
Thom Hallum
IJF-dommer

Norges Judoforbund

Postadresse: Postboks 5000, 0840 Oslo Besøksadresse: Ullevål Stadion Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør: Stine Lastein Kontaktinformasjon

-----------

Copyright © 2014-2025