419 Views

I helgen ble det avholdt et C-dommerkurs (teori) i Region Øst. Dette er nærmest blitt en tradisjon, og denne gangen ble kurset holdt i lokalene til Ippon JK i Nadderudhallen. Thom Hallum fra Nesodden var kursholder, sammen med Petter Grime fra Oslo som deltok dag 2 og var uvurderlig hjelp spesielt under praksisøkten.

De nye IJF-reglene ble gjennomgått på kurset. Skjermdump

Hele 24 deltagere fra Ippon, Oslo, Kinsa og NJJK var klare til kurs fredag. Antallet er det doble av det vi vanligvis har på kurs, og aldersspennet var fra 12 til 50+. Ikke lett å treffe rett med alt i en slik gruppe. Dessverre ble en deltager syk i løpet av natten, og vi endte opp med 23 deltagere som fullførte kurset begge dager.

Situasjonen rundt kurset var denne gangen helt spesiell pga. ny OL- periode og endrede kampregler som skal testes frem til etter VM i Budapest, Ungarn i slutten av august i år. Deltagerne skal jo lese kampreglene før kursstart, som nå er sååå 2016, men med fokus på de nye reglene ble kurset innledet med en presentasjon av endringene i en videosekvens presentert av Neil Adams GBR og IJF- Ekspert, og så forklart så godt det var mulig i etterkant.

Vel, første kurskvelden var som vanlig viet mye teori om dommerrollen. Blant annet gikk vi gjennom hva det vil si å være dommer, hvilken rolle man har, at det er gøy å dømme, hvor tøft det også kan være og hvilke tegn man gir og hva de betyr. Det ble også lagt vekt på samarbeid og kommunikasjon i et dommerteam, at vi jobber som et lag for å få rett vinner av matta.

At det kan være utfordrende å gå gjennom teori på en fredag kveld etter en lang skole- og arbeidsuke vet vi, men engasjementet steg allikevel et par hakk når videoeksempler skulle analyseres og deltagerne skulle si sin mening om de forskjellige situasjonene. Det var ikke bare en gang deltagerne ønsket å se situasjonen en gang til.

Lørdag startet vi kl. 09.00 med flere situasjoner fra IJF og beskrivelsene av de nye reglene. En del repetisjon fra dagen før ble det også plass til. Vi tok lunsj, før det var på tide å iføre seg drakt og ut på matta for praksis.

Vi startet med draktkontroll, og det var tydelig at det var en overvekt av konkurranseutøvere. Draktene var nemlig i det store og hele i tråd med reglene, så det var ikke mye å utsette der. Videre ble de nye reglene om grep vist, før vi gjennomgikk straffer. Spørsmål fra deltagerne ble underveis besvart med praktiske eksempler.

Så var det endelig klart for praktisk dømming. Siden det var så mange deltagere delte vi gruppen i to, med en instruktør på hver matte. Som vanlig var tilbakemeldingen at det var «litt vanskelig», og det ble slett ikke bedre når de som skulle gå kamp gjorde det de kunne for å sette dommerteamene på prøve. Med et titalls forbudte handlinger i løpet av kort tid ble det rett og slett for mye, men mye moro var det. Teamene ble veiledet underveis og alle kom seg gjennom praksis. Vi prøvde også å gi de som ville muligheten til å dømme mer, men tiden gikk så alt for fort, og mange av tilbakemeldingene gikk på for lite praktisk dømming. Nå skal det sies at mange av deltagerne allerede hadde vært på matta som dommere i klubbstevner og Jubapool, så helt uten erfaring var de fleste ikke.

Etter praksis var det tid for avsluttende prøve. Mange var nok spente på hva det gikk ut på, men når de oppdaget at de ble delt inn i flere grupper for at de skulle kunne samarbeide som et team steg stemningen, og diskusjonene gikk livlig i de forskjellige gruppene. Etter testen ble fasit lest opp, og gruppene byttet tester og rettet for hverandre. Det var gjennomgående meget gode resultater, og nå er det bare den praktiske dømmingen på et stevne som skal til før de får en C- dommerlisens. Etter det jeg så vil dette være helt uproblematisk.

Takk for en fin kurshelg på Nadderud med en trivelig, livlig og engasjert gjeng utøvere. Instruktørene (og DK) håper selvfølgelig at flere vil velge dømming som karrierevei etter endt konkurransekarriere eller som et avbrekk når man er forhindret fra å konkurrere i kortere eller lengre tid. Man kan ikke lære alt i løpet av 1,5 dag, men vi håper alle lærte noe i løpet av kurset. For å bli en god dommer gjelder det samme som for alle andre som vil bli gode i judo. Tren judo og døm så mye som mulig.

Instruktørene: Thom Hallum og Petter Grime

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Sosiale medier