Tore Brenne fra Levanger Judoklubb ble invitert av Norges Klatreforbund til å undervise i falltrening. Her er hans reisebrev fra helgen i Molde:
Helgen 20.-22. oktober deltok jeg, på vegne av NJF, på Klatreforbundets «Den Store Kompetansehelgen», der skulle jeg lære bort fallteknikk til klatrere som holder på med buldring. Den store kompetansehelgen var lagt til Molde og Moldeveggen (et stort, nytt klatresenter)
Foranledning
Norges Klatreforbund kontaktet Norges Judoforbund i forbindelse med avholdelse av Den store Kompetansehelgen 2023, som er klatreforbundets årlige trenersamling. Der var det denne gangen 7 forskjellige økter i auditoriet og i tillegg var det 5 valgfrie workshoper de kunne velge mellom (hver skulle delta på 3 av workshopene), der én av disse var Falltrening i buldring. Her ønsket de å få en instruktør til falltrening, for å få en introduksjon til hvordan redusere skader i buldring.
Jeg ble satt i kontakt med utviklingskonsulten i Klatreforbundet og sammen lagde vi et opplegg for helgen. Det ble laget en øktplan på 90 minutter, der jeg innledet med en 15 minutter lang presentasjon bestående judo og judoens fallteknikk satt opp mot buldring (klatring i lav høyde uten tau). Deretter ble det 75 minutter på mattene til buldreveggen.
Skader i buldring
Skader fra buldring er både akutte (overtråkk/brudd) og slitasjeskader (gjentatte støt/kompresjon ved ensidig landing på beina)
Fokusområder
- Beskytte hode og nakke
- Ikke ta seg for ved landing
- Prøve å klatre ned, og ikke hoppe ned fra 5 meters høyde
- Ved landing på beina, svikt med dem og fall bakover eller til siden
Fallmattene
Mattene som benyttes til buldrevegger er av tykkelse som de gode gamle «tjukkasene» fra gymsalen, men ikke like myke (mer som kastematter) og heller ikke like glatte.
Selve økten på matta
Den 75 minutters økten startet med baklengs fallteknikk fra stående posisjon (fokus: bøy hodet, løft hendene, land som en banan), deretter sidelengs og til slutt forlengs fallteknikk. Etter gjentatte terpinger, der forsøk på å støtte seg/ ta seg for ble effektivt fjernet med å holde i en liten gjenstående i hånden, ble deltakerne bevisste på å ikke bruke hendene.
Etter terpingen ble det en tur i buldreveggen, der de skulle klatre noen få grep og deretter «å feile» slik at de falt ned, og på den måten erfare hvor viktig det er å lande riktig med fallteknikk. De fikk prøvd alle tre fallteknikkene, der de fleste landingene var bakover eller til siden. De modigste (dumdristigste?) var to og tre meter i høyden når de skulle «feile» på grepet og falle ned. Til slutt var det repetisjon på alle de tre fallteknikkene på matta.
Tilbakemelding fra deltakerne
Dette skal vi ta med oss hjem til klubben å benytte i opplæringen av nye (og rutinerte) klatrere.
Her får vi et verktøy for å kunne redusere/minimere sjansen for skade.
Hvilken nytte kan judoklubber ha av at jeg deltok på denne helgen?
Flere og flere ser nytten av å lære seg fallteknikk i sine respektive idretter.
Det kan arrangeres kurs i fallteknikk for andre idretter (det er viktig å sette seg inn i hvilke typer skader som forekommer i den enkelte idrett på forhånd)
Tore Brenne, Levanger Judoklubb