Norges Judoforbund

NJF tekst
Skriv ut artikkel

Dommerrapport EC Jr. Litauen

Arild Maka representerte Norge som dommer under Europacup-stevnet i Kaunas, Litauen 12.-13. mai 2018. Les hans rapport her:

Fredag

Arild Maka som mattedommer. FOTO: Sandor Magyar.

For å sikre at jeg rakk akkrediteringen valgte jeg fredagens første fly som gikk kl. 06:00. Vel fremme i Vilnius ble jeg hentet av arrangør og kjørt til hotellet sammen med 6 finner. På hotellet gikk jeg til akkrediteringen. Etter 45 minutter fikk jeg beskjed om at det var min tur – da viste det seg at Norges delegasjon allerede var akkreditert. Ringte så lagleder og fikk vite at alle mine papirer lå igjen i akkrediteringen til meg. Kunne med andre ord fint tatt neste fly og vært litt mer uthvilt.

Dommere under EC Jr. Kaunas 2018. FOTO: Anna Zelonija/EJU.

Om kvelden var det dommermøte på vårt hotell. Dette foregikk rett etter trekningen. I ettertid fikk jeg vite at hotellet ikke hadde ordnet med noe av det tekniske utstyret de hadde lovet å koble opp. Det var derfor skikkelig kaos den siste timen før trekningen. Både det litauiske forbundet og privatpersoner bidro med utstyr, og de fikk opp en brukbar løsning i siste sekund.

Vår tidligere kollega Zygimantas Rybinas er nå leder av den Litauiske dommerkomiteen og hadde ansvaret for dommerne. Fra EJU møtte Marian Hefka og Pasquale Chyurlia. Sistnevnte åpnet showet og foretok navneopprop og mattefordeling. Han kom med følgende kommentarer:

Hefta tok over og kom med følgende:

Etter dommermøtet var det litt forfriskninger ute i foajeen.

Lørdag
På lørdagen begynte kampene presis. En stor klokke telte ned sekund for sekund de siste 10 minuttene før kampstart kl. 10:00. Vi var 6 dommere på vår matte, og hvem som skulle dømme stod på en liten skjerm bak oss. For min del var dette første gang med slik dommerfordeling. Det ble dermed ”aldri” pause. I snitt dømte jeg annenhver kamp, og hver sjette kamp var jeg mattedommer. Vi satt derfor klare fra kl. 10:00 til kl 16:00. Lunsjen varte fra kl. 12:00 – 16:00, men den hadde vi jo ikke tid til å ta. Så kl. 15:00 kom Hefka bort til oss og sa vi måtte bytte noen kamper innbyrdes slik at vi fikk oss litt mat.

Hefka kom også bort til meg etter ca 2 timers dømming og ga meg en personlig tilbakemelding. Han syntes jeg var noe sensitiv. Dette skyltes at jeg et par ganger flyttet meg momentant når utøverne brått kom mot meg. Jeg hadde merket dette selv, og unngikk problemet med å holde litt større avstand. Ellers følte han jeg var litt for mye ”på vakt”. Fikk beskjed om å slappe mere av og ta tiden jeg trengte. Ellers var han fornøyd med det tekniske og dømmingen generelt.

Ellers gikk dagen uten de helt store feiltrinn. Men spenningen i kroppen var en del hakk høyere enn jeg er vant med.

I finalerunden fikk jeg 1 bronsefinale som mattedommer, 1 finale som kantdommer og 2 bronsefinaler som kantdommer. Bronsefinalen jeg dømte gikk til Golden Score og HM like etterpå.

Lørdag kveld var det «galla dinner» med antrekkskode «smart casual». Gallamiddag var nok en liten overdrivelse. Men vi fikk bestille det vi ville fra menyen.

Søndag
Søndag startet med fotografering av alle dommere og et lite dommermøte før kampstart. Kommentarene fra kommisjonen var som følger:

Ellers forløp søndagen omtrent som dagen før, men kampene var ferdig ca. kl. 15:00. Vi fikk dermed litt lunch før finalene. I løpet av dagen fikk jeg en situasjon som aldri er noen ønskesituasjon som dommer. Jeg honorerte et godt kast med Ippon, og tori gikk rett i holdegrep. Tori var smart nok til å vente på Soremade – den kom imidlertid ikke da assistentdommerne ville ha waza-ari. Så jeg fikk satt Osaekomi og rettet opp scoringen etterpå. Ble litt mye armer en stund, men det gikk vel sånn noenlunde greit. Etter 10 sekunder kunne jeg slappe av igjen.

Under finalerunden fikk jeg samme uttelling som dagen før. Bronsefinalen (H-66 kg) ble avsluttet etter snaue 2 minutter med en flott Ippon.

I møtet etter stevnet kom den litauiske presidenten med en stor takk til oss dommere. Ellers var det bare takk og vel hjem fra kommisjonen.

Også søndag kveld ble vi invitert ut på middag og 9 av dommerne ble med. Denne kvelden spiste vi på en uterestaurant. Maten var god, men for min del ble det for mye mygg. Tok derfor en tidlig kveld.

Arild Maka


Publisert 22. mai 2018, kl. 17:37 (sist oppdatert: 30. mai 2018, kl. 16:20) av Stine Lastein

Legg igjen en kommentar