- Judo.no - https://www.judo.no -

Dommerrapport EC Swedish Open

Thom Hallum deltok som dommer i Europa Cup Swedish Open som ble arrangert i Lund, Sverige.

Fredag 23/ 10
Turen til Lund i Sverige gikk via fly til Kastrup i København og med tog over Øresund. Vi ble hentet på stasjonen og kjørt til hotellet og var der ca. kl.16.00. Før man kunne sjekke inn måtte man gjennom akkreditering, som normalt for en dommer med alle papirene i orden går rimelig smertefritt. Også denne gangen, med unntak av en ventetid på nærmere 2?!? timer for å komme til «hotellskranken» i akkrediteringsrommet. Ja, det var overbookinger og ja, det var flere nasjoner som ikke hadde papirer og alt i orden, men allikevel. Når det først var min tur var hele seansen over på noen minutter. Når jeg først kom på rommet var klokken 18.30 så jeg rakk bare å skifte før dommermøtet kl. 19.00.

Dommerne før kampstart. FOTO: Alf Tornberg, president i Svenska Judoförbundet. [1]

Dommerne før kampstart. FOTO: Alf Tornberg, president i Svenska Judoförbundet.

Fra EJU’s dommerkommisjon kom Vasily Smolin (RUS) og Pasquale Tonino Chyurlia (ITA). Det var 30 dommere fra 15 nasjoner, 215 utøvere (ble rettet til 181 på lørdag) fra 28 nasjoner og 3 matter.

Vi ble ønsket velkommen av Leder for det svenske RDK, Dick D. Johansson og Presidenten i det svenske forbundet Alf Tornberg. Så ble ordet gitt til Kommisjonen.
Chyurlia startet gjennomgangen med å si at det blir ofte det samme de sier på dommermøtene, men allikevel:

Det var ikke mye Smolin hadde å legge til, annet enn:
Husk at judo er en Olympisk idrett. Det er vår oppgave å forbedre judo og vise utøvere og trenere hva slags judo vi vil ha.

Møtet ble avsluttet med lykke til og en oppfordring til å huske bussen som var satt opp for dommerne lørdag.

Lørdag 24/ 10
Dommermøtet lørdag morgen ble kansellert, det var kun mattefordeling. Jeg var på matte 3 og hadde Herrer inntil 73 kg. og Damer inntil 48 kg. på matta. Med mange dommere på plass ble det ikke mye å gjøre. Jeg hadde 4 kamper som mattedommer og 8 som assistent.
Fikk en korreksjon i min første kamp fra Waza- ari til Ippon, selv om det fra min posisjon var landing kun på øverste delen av ryggen, men det var greit. I en kamp som assistent ble min kollega (IJF-A) spurt av kommisjonen om det ikke skulle vært scoring i en situasjon. Svaret var nei, selv etter sjekk av Care- systemet (jeg ble ikke spurt), og kampen fortsatte.

Oversikt over hallen. FOTO: Thom Hallum [2]

Oversikt over hallen. FOTO: Thom Hallum

Resten av dagen forløp uten annet å notere enn at det var ok med unntak av at jeg hang litt etter med straffene. Det ble ingen finaler for min del.

Søndag 25/ 10
Søndag morgen var det dommermøte i hallen. Kommisjonen med Chyurlia startet med å si at de ikke var fornøyd med dømmingen på lørdag i det hele tatt. Vi hadde rett og slett vært dårlige, og det var forventet at vi skulle holdt høyere nivå. Det ble også nevnt at siden det ble få kamper som mattedommere på lørdag, så skulle det ikke mere til enn 1- 2 feil før man ble satt utenfor finalene. Jeg tenkte for meg selv at det var antagelig manglende eller for sene straffer som satte meg utenfor finalerundene på lørdag, men bestemte meg for å skjerpe meg før dagens kamper.

De situasjonene som ble nevnt av begge var følgende:

For min del gjaldt det straffer til rett tid.

Det var Damer inntil 70 kg, og herrer under og over 100 kg. på min matte. Det skulle vise seg at jeg ikke trengte å bekymre meg for straffer i mine 2 kamper som mattedommer. Den første varte omtrent ett minutt før det ble kastet til Waza- ari, rett i holdegrep og Wazari- awasete- Ippon. Den andre kampen ble enda kortere med en direkte Ippon etter kanskje 20- 30 sekunder. Vel, jeg hadde også 9 kamper som assistentdommer uten noe å melde, så det var de innledende kampene. Det var bare å vente og håpe på å bli tatt ut til finalene.

I finalerunden fikk jeg kun en bronsefinale i Damer inntil 70 kg. som assistentdommer. Alle dommerne var i finalerunden søndag, så det føltes egentlig ikke som å bli uttatt til finalene.

På dommermøtet etter stevnet ble vi igjen fortalt at dømmingen ikke hadde vært særlig god. Jeg kjente meg fortsatt ikke helt igjen siden mine kamper var som på skinner, og jeg hadde også en dårlig følelse før klassifiseringen siden jeg ikke hadde noen finalekamper, men klassifiseringen stod ikke helt i stil med hva de hadde sagt. Det var 6 dommere som fikk 5,5, 16 dommere fikk 6,0 og 3 dommere fikk 6,5 (de øvrige representerte nasjoner utenfor Europa og får ingen klassifisering). Selv fikk jeg 6,0 og er fornøyd med det. Det ble bedre enn fryktet.

I Lund,
Thom Hallum