Norges Judoforbund

NJF tekst
Skriv ut artikkel

Forslag til endring av konkurranseregler for barn

Landslagstrener Mike Newton og Sportssjef Albin Dahl har kommet med innspill på endring av konkurranseregler for barn. I flere land, deriblant Frankrike, Spania, Storbritannia og Sverige har de særskilte regler for barnekonkurranser, altså for U13 og yngre. Reglene har som hensikt å sette sikkerhet, teknisk utvikling og idrettsglede i fokus. Videre vil slike tiltak presumptivt fremme utvikling av allsidige tekniske ferdigheter og helhetlig judo hos unge utøvere, samt hindre tidlig spesialisering.

Konkurranseregler for barn: Fra Judofestivalen i Ålesund. FOTO: Sunniva W. Kui

Fra Judofestivalen i Ålesund. FOTO: Sunniva W. Kui

– Barn som blir kastet på drop-teknikker eller offerteknikker, lander ofte på hodet eller nakken fordi de ser i retningen hvor de lander. Og da tar det ofte lang tid før de reiser seg igjen! Og hvor mange kombinasjoner kan man utføre hvis man bruker disse kastene? Om trenere lærer bort færre av disse kastene, vil holdning, angrepsvilje, risikovilje og kreativitet til norske utøvere kunne forbedres, sier forslagsstillerne.

Trenere kan selvfølgelig lære bort disse teknikkene på trening for sine utøvere, og til graderinger skal offerteknikker inkluderes, men i konkurranse foreslås det at disse teknikkene ikke skal gi tellende scoring for U13.

Egne konkurranseregler for barn varierer en del fra land til land. Siden en del norske barneutøvere konkurrerer i Sverige, kan det være hensiktsmessig å eventuelt tilnærme oss deres reglement. For svenske barnestevner er følgende teknikker ikke tillatt:

Om utøvere forsøker noen av disse teknikkene i Sverige gis det ikke scoring, men dømmes matte, og dommeren forklarer hvorfor.

Vi ønsker en bred debatt vedrørende en eventuell innføring av slike regler i Norge. Innspill kan dere sende på mail til Fagsjefen. Forslagene vil også bli tatt opp til diskusjon på Arrangørseminar i høst.

Med vennlig hilsen

Stine Lastein
Fagsjef NJF


Publisert 1. juli 2016, kl. 14:13 (sist oppdatert: 1. juli 2016, kl. 14:13) av Stine Lastein

Legg igjen en kommentar