«Prestasjonskultur og selvtillit er noe som skapes over tid»
Utøvere i aldergruppen U-18 (Cadets) befinner seg i den perioden Olympiatoppen har definert som ‘lære å konkurrere’-periode, og vi har et uttalt mål at utøverne som er i utviklingsgruppen for U18 skal gå over 60 kamper per år. I vårt utviklingsarbeid setter vi målrettet og systematisk oppfølging av utøverne samt riktig matching som nødvendig for å utvikle mestring og selvtillit over tid.
Etter to år med covid er det fortsatt etterslep på konkurranseerfaring for denne gjengen. I 2023 har det derfor vært fokus på å etablere oss på uttaksstevnene, som er nivået under Europacup (EC). Basert på de uttakskriteriene vi har satt ble følgende tatt ut til EC i Riga:
- -48kg. Selma Brovold, Trondheim Jkw
- -50kg. Kristoffer Fjørtoft, Stavanger JK
- -55kg. Torstein Brekke-Jenssen, Ippon JK
- -55kg. Brink Erlendsen Sele, Ippon JK
- -55kg. Mahmoud Slaibi, Sande SK
- -60kg. Nino Gubberud, Ippon JK
- -63kg. Julia Boccadoro, Stavanger JK
- -70kg. Eva Johannessen, Nidaros JK
- -73kg. Andreas Bjørnstrøm, Bodø JC
Lagledere var Albin Dal, Sportslig leder, og Tron Gubberud, utviklingstrener.
I tillegg var Elias Niane (Sande SK) og Håkon Olsen (Fredrikstad Ksk) tatt ut, men måtte dessverre melde forfall pga. skade.
Lørdag
Første konkurransedag er for de letteste vektklassene. Opp til -52 kg for jenter og -66 kg for gutter. Norge hadde med seks utøvere som skulle i aksjon, hvorav Kristoffer i -50 kg og Brink i -55 kg debuterte. Begge gjorde gode figurer mot tøff motstand, men det ble dessverre kun én kamp på begge mot hver sin Ukrainer.
Mahmoud fikk også tøff trekning først mot Finland, og så verdensmesteren fra Aserbajdsjan i -50 kg klassen. Det ble to tap på Mahmoud, men han viste god forbedring fra EC Portugal i mai og hadde flere gode sekvenser med kastforsøk og oppfølging i newaza.
Sistemann ut i -55 kg klassen var Torstein Brekke-Jenssen. Han innledet kampene med komfortabel seier mot Litauen i første på wazari og tre shido. I kvartfinalen ble det knepent tap på overgang tre minutter ut i golden score mot Polen. Polakken gikk hele veien til finalen og viser at det er små marginer i toppen. I første rekval ble det seier i newaza mot Latvia i golden score før det dessverre ble nok et knepent tap i overgang mot Ukraina i rekvalfinalen. Torstein ender med det på en flott 7. plass. Hans første EC plassering og store steg siden forrige gang.
I -60 kg hadde vi med Nino som er første års U-18. Det ble en kontrollert seier i første kamp mot Litauen. I kamp to dro han på seg en skade i en av de første sekvensene og fikk wazari mot seg. Han tok etter hvert over kampen og hadde flere gode forsøk og kjørte motstanderen til to shido, men ble dessverre litt for ivrig i en overgang og endte under i holdegrep. Et steg fram siden forrige gang.
Dag 1 ble avsluttet med eneste jente i aksjon. Selma som gikk i -48 kg var seedet som nr. 1. Første kamp ble tett mot Nederland, men Selma hadde kontroll hele veien til hun fikk inn en kontring til holdegrep. I semifinalen dominerte hun videre, men ble dessverre utvist for stup ved å sette hode i bakken på et koshi guruma-forsøk først dømte til wazari. I bronsefinalen kjørte hun over en fra Georgia og kastet en flott sode til ippon og henter hjem sesongens første EC medalje for U-18.
Søndag
Dag 2 hadde vi tre utøvere i aksjon. Andreas var først, i -73 kg klassen. Han møtte en fra Ukraina han hadde tapt for i Krakow én måned tidligere. Kampen fikk litt Hawaii-preg, hvor Andreas startet flott med en snuing til wazari, før han ble kontret til wazari imot. Etter å ha summet seg fikk han inn en flott ura nage til ippon. I neste kamp kjempet han godt mot Latvia som ble nr. 7 i VM, men endte dessverre med tap. Overraskende nok ble det ikke rekvalifisering. Andreas viser uansett at han har noe på nivået å gjøre ved å vinne kamper på begge EC han har vært med på.
Julia var neste ut. Hun møtte en tøff Bosnier i første. Julia hadde flere gode muligheter til avslutning, men bar litt preg av kort oppkjøring pga. skade i sommer. I golden score gikk tanken tom og det ble tap på wazari. Bosnieren ble nr. 5 og har medalje fra EC tidligere i år. Med litt bedre kapasitet så er det muligheter for plasseringer her også.
Eva var sistemann ut. Hun fikk tøff trekning mot Polen som endte opp i finalen. I rekvalen møtte hun ny tøff motstand som ble nr. 5. Eva kjørte bra, men bar preg av å møte jenter med stiler hun ikke er vant til.
Mandag-onsdag
Turen fortsetter videre med tre dagers treningsleir. For oss er dette vel så viktig som konkurransen. Utøverne får mulighet til mange sparringsrunder for å se hvilket nivå de holder både teknisk og taktisk, så vel som fysisk. Mandag og tirsdag besto av to treningsøkter. Innholdet varierte noe, men stort sett 10 min oppvarming, 10 min uchi komi, 3×4 min newaza og 7-9×4 min tachiwaza i 2-3 grupper. Med 35×4 min tachiwaza på tre dager krever det et godt grunnlag fra klubbhverdagen. For at utøverne skal klare å gjennomføre slike treningsleirer kreves det at de er oppe på den mengden og intensitet under randori i sitt utviklingsmiljø, samt at de har god nok grunnfysikk til å tåle belastningen og hente seg inn mellom treningene.
Alt i alt har det vært en veldig bra tur. Utøverne gir gass og vi begynner å se konturene av et lag som heier på og støtter hverandre. Det er nå flere utøvere som vinner kamper og vi tar flere plasseringer allerede. Det viser hvor viktig det er med riktig forberedelse og bli matchet riktig over tid for å bygge den mestringsfølelsen og selvtilliten som kreves for å slå gjennom på dette nivået. Det er fortsatt en ung gjeng med lite EC-erfaring. For dem blir det viktig å balansere stevner hvor de får mange kamper med EC-stevnene inntil de tar steget hvor de jevnlig presterer på nivået. Selv om alle utøverne har individuelle forbedringspotensialer, så sitter vi igjen med noen generelle betraktninger vi som nasjon må heve oss på.
Tempo
Vi ligger et godt stykke bak når det gjelder tempo og kvalitet gjennom treningene våre. Det gjelder fart på uchi komi og kast, frekvens i grepingen, tid fra grep til kastforsøk og generelt tempo og kvalitet i randori.
Grep
Generelt er vi litt for snille/naive på grep. Vi må bli mer presise i greps fasen og hvordan vi løser situasjoner når motstander har kontroll på vår krage/nakkearm.
Overgang
Igjen blir vi litt for naive. Vi kan ikke reise oss eller bli sittende på knærne i overgang til newaza. Vi blir straffet hardt på sumi geashi kontringer. Her må vi bli flinkere til å utnytte de mulighetene hjemme slik at overgangen til dette nivået ikke blir for stort.
Mvh, Sportslig leder U-18
Albin Dal
Coverbilde: Roberts Voskans/SportaFoto.com