358 Views

Det er lenge siden det kom en oppdatering fra landslagsaktivitet. Ambisjonen fremover er at det skal komme en sak på Facebook i forkant og på judo.no i etterkant av hver aktivitet, slik at det blir lett å følge med.

Madelene Rubinstein (-52kg) og Martin Thiblin (coach) representerte Norge under Judo VM i Tokyo 2010. FOTO: Sören Starke/EJU

Her er en oppsummering av det som har skjedd siden sist.

VM i Japan 25. august – 1. september
Judo er en stor idrett og i VM var det samlet 930 utøvere fra 160 nasjoner, noe som er ny rekord. Hver nasjon kan stille med 9 herrer og 9 damer fordelt på 7 vektklasser, men kan maks stille med 2 utøvere i samme klasse. Det finnes utrolig mange gode judoutøvere og flere og flere nasjoner melder seg på i kampen om medaljene. VM er nok den konkurransen som holder høyest nivå gjennom året (VM arrangeres hvert år utenom i OL-år).

Japan er judoens hjemland, noe som gjør det et spesielt sted å konkurrere. Judo kom med på OL programmet i Tokyo i 1964 og årets VM skulle foregå på samme arena som den gangen, Budokan. Judokonkurransen i OL i Tokyo 2020 skal og arrangeres her.

Norges eneste deltaker var Madelene Rubinstein fra Fredrikstad Kampsportklubb i klassen -52 kg. Hennes vektklasse gikk 26.8., men hun dro til Japan 1 uke i forveien pga. tidsforskjell. Som jeg har skrevet tidligere er det viktig med gode konkurranserutiner, slik at utøveren føler seg trygg og klar. Vi har utviklet disse gjennom året og det er de det går i dagene før og på konkurransedagen.

Kornelius Eilertsen var en av Norges to representanter under U21-EM i Finland. FOTO: Sören Starke/EJU.net

I -52 kg var det 60 deltakere fra 47 nasjoner. Madelene skulle møte Luz Olvera fra Mexico i 1. kamp, som er en god utøver med bla. seier i en Grand Prix-turnering. Kampen starter noe avventende med mye grep, men Madelene har de 3 første angrepene og er mest aktiv. Likevel får hun en straff, noe som fremstår noe merkelig. Mexicaneren kommer mer inn i kampen og får oftere sitt nakkegrep, men kampen ender til slutt i golden score (første scoring vinner). Madelene er fryktelig nære ved å score og får halsen på Olvera, men situasjonen blir stoppet. Etter hvert klarer Mexico å score med Uchi Mata og VM er dessverre over for Norge.

Kampen til Madelene kan man se her. Klassen ble vunnet av Japan og med Russland, Japan og Kosovo på de andre pallplassene.

Madelene er en utøver med stort potensiale, men det har gått litt trått resultatmessig en stund. Hun har utviklet seg mye på ulike områder i år (teknisk, grep, mentalt, fysisk), men det vil nok kreves litt tålmodighet for å komme dit hun ønsker.

U21 EM i Finland 12.-15. september
U21 EM skulle gå av stabelen i Finland, så kun en kort flytur unna for oss nordmenn. Finland er det eneste av de nordiske landene som tar på seg slike arrangementer og hadde for noen år tilbake U18 EM. Finland har hatt flere utøvere som har hevdet seg helt i toppen i internasjonal judo i årenes løp og er nå på vei opp med en ny generasjon.

Konkurransen samlet 400 utøvere fra 44 nasjoner. Hver nasjon kan stille med 9 herrer og 9 damer fordelt på 7 vektklasser, men kan maks stille med 2 utøvere i samme klasse. Norge stilte med Stine Marie Røsæg fra Trondheim Judokwai i klassen -63 kg og Kornelius Eilertsen fra Sande Sportsklubb i klassen -90 kg.

Stine var først ut og skulle møte Anastasiia Antipina fra Ukraina 1. kamp. En høy utøver med en litt vanskelig stil med bla. venstre nakkegrep. Vi hadde laget en plan og Stine virket klar, men når kampen er i gang blir hun nølende og en offensiv ukrainer scorer tidlig. Stine blir etter det mer aktiv og kommer noe mer inn i det, men har vanskeligheter med Antipina sitt grep/stil og blir dessverre kastet på nytt og konkurransen er over. Judo er en brutal idrett på mange måter og det er selvsagt kjedelig å bare få 1 kamp.

Kampen kan sees her. Klassen ble vunnet av Ungarn (senere vunnet U21 VM og U23 EM) og med Tyskland, Tyskland og Kosovo på de neste pallplassene.

En utfordring i Norge er at vi ikke har utøvere som går så mange ulike stiler og det blir ofte et sjokk når vi kommer ut internasjonalt. Derfor er det viktig at vi er ute og sparrer, men og at vi blir flinke til å trene situasjonene på hjemmebane både på teknikktrening for å finne løsninger og i situasjonsrandori på ulik intensitet.

Neste ut var Kornelius, som skulle møte Gennaro Pirelli fra Italia i 1. kamp.  Italieneren har noen medaljer fra World Touren i U21, men mulighetene var gode for avansement til neste runde (senere har italieneren tatt bronse i U21 VM).  Kornelius er svært tent og følger planen meget bra på grep og bevegelse under hele kampen, men mangler de store angrepene. Det ser ut til at kampen skal gå til golden score med 1-1 i straffer, men med 20 sekunder igjen reagerer Kornelius litt feil på et angrep, blir dessverre kastet på Ippon og konkurransen er over (Italia ender til slutt på 7. plass). Likevel var det en veldig bra kamp av Kornelius og et steg i riktig retning. Vi har en klar plan på hva som skal jobbes med både teknisk, fysisk og mentalt fremover, så han går en spennende tid i møte.

Kampen kan sees her. Klassen ble vunnet av Georgia (senere vunnet U21 VM for 2. gang) og med Ungarn, Georgia og Serbia på de neste pallplassene.

European Open i Luxemburg 28.-29. september
Luxemburg arrangerte for 1. gang European Open og ble nok litt overrumplet over antall deltakere med hele 430 utøvere fra 50 nasjoner. Det ligger jo midt i Europa med kort vei for mange land. De skal og arrangere U21 EM neste år, så dette var nok en god gjennomkjøring.

Norges deltaker var Matias Kollerud fra Mjøndalen Idrettsforening i klassen -81 kg som hadde 42 deltakere.  Han har fått konkurrert veldig lite den siste tiden pga. ribbeinsbrudd, og vil konkurrere en del utover høsten.

Matias møtte Michael Kistler fra Sveits i 1. kamp. Det er en utøver vi kjenner noe fra tidligere og som går teknisk og eksplosiv judo med mye bevegelse. Sveitseren åpner offensivt og får scoring helt i starten av kampen. Matias kommer noe mer inn i det og greper bedre, men går feil vei på et Uchi Mata angrep fra Kistler og blir dessverre kastet igjen. Det betyr at kampen og konkurransen er over før Matias egentlig for vist hva han er god for. Som sagt tidligere kan judo være en brutal idrett.

Det ble litt tydelig at det var lenge siden forrige konkurranse. Løser Matias det defensive bedre, vil han øke sjansene sine betraktelig i fremtiden. (Han har etter dette tatt 3. plass i Finnish Open, og vant 2 og tapte 2 i Europa Cup i Spania). Klassen ble vunnet av Frankrike og med Frankrike, Frankrike og Storbritannia på de neste pallplassene.

Neste i kalenderen er Riksrandori 29/11-1/12 i Bærum og håper så mange som mulig tar veien. Invitasjonen ligger på judo.no.

Det var alt for denne gang, men stay tuned, så kommer det hyppigere oppdateringer fra landslaget fremover.

Martin Thiblin
Landslagstrener
Norges Judoforbund

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier