147 Views
Foto: Guiliano Casco/EJU

Etter et par uker med trening på hjemmebane og deltakelse på en vellykket utviklingssamling i Bærum var det klart for noke en Europa Cup for U21 i Italia med Khusein Dudorkhanov Fra Haugesund Atletklubb og Gustav Brovold fra Trondheim JudoKwai som deltakere fra Norge.

Tester, tester og atter tester

Konkurransen skulle foregå i Udine og etter det nå velkjente boblesystemet. Det innebærer 2 PCR-tester før avreise med 48 timers mellomrom, test ved ankomst, isolasjon til svar, kun bevege seg innenfor boblen under arrangementet og test ved hjemreise. Nesene begynner altså å bli rimelig såre og vi får ikke sett særlig mye annet enn hotellet og hallen, men den tar vi når vi endelig får lov til å konkurrere igjen.

Forberedelser

Etter reisen og PCR-testing kjører alltid utøverne en lett treningsøkt bestående av bevegelighet og aktivisering av hele kroppen, slik at de holder den i gang og føler seg bedre når de våkner neste morgen. Det er en myte at det lønne seg å ikke trene i dagene før konkurranse. Det virker stort sett mot sin hensikt.

Dagen før konkurransen består av innveing på kvelden og trekning (nå digitalt). Frem til det slapper utøverne av, men relativt tett opp til innveing (avhengig av om/hvor mye utøverne eventuelt må ta på vekt) kjører vi en ganske kort og intensiv judoøkt. Denne er viktig for at kroppen skal «vekkes» og ikke «daue» til konkurransen neste dag.

Etter trekningen går vi gjennom det praktiske for konkurransedagen og setter oppgaver for hver utøver. Vi ser og noe på video av motstander i første kampen, mens jeg som trener ser video av eventuelle motstandere i kampene etter, slik at jeg har oversikt til konkurransen.

Konkurransen

Europa Cup er det høyeste nivået for U21 og konkurransen hadde samlet 350 deltakere fra 32 nasjoner. I klassen til Khusein og Gustav, -66 kg, var det 53 utøvere fra 23 nasjoner, så det var et sterkt startfelt.

Oppvarming er naturligvis også en viktig del av forberedelsene og det kan være individuelt hva som fungerer, men det er stort sett bra å ha med en del som er kort, intensivt og hardt, slik at kroppen ikke får sjokk når man går inn i kamp. Bussen til hallen dukket ikke opp før 30 min etter oppsatt tid og Khusein hadde 3. kamp, så ble litt stress som påvirket oppvarmingen noe.

Khuseins kamper

I første kamp mot Pelletier fra Canada sa Khusein a han fikk litt sjokk i starten og ble fort sliten, men at det kom seg etter hvert. Etter en litt nølende start tok han mer og mer over og kastet vel det vi kan kalle en Khusein spesial til waza ari (7 poeng). Ikke så lenge etterpå tok han muligheten på bakken og avsluttet kampen med en Juji Gatame (armlås) til Ippon (10 poeng og seier).

I andre kamp sto Yacoobi fra Israel, som hadde slått Sveits i sin første kamp, for tur. Israel har de siste årene blitt en meget sterk judonasjon og sender alltid store lag i alle årsklasser. Vi hadde sett kampen før i tillegg til noe video, så vi visste hva som ventet. Det ble en tøff kamp som bølget en del frem og tilbake med gode kastforsøk fra begge sider. Khusein var likevel hakket vassere og kontret et angrep på Sode Tsurikomi Goshi til waza ari og vant kampen.

I tredje kamp ventet en meget merittert herremann på dette nivået, nemlig Kodzov fra Russland. Han var nok på papiret favoritt til å vinne turneringen, men absolutt ikke umulig å slå, så Khusein gikk inn med troen på å vinne.
Norge åpner best og kjører russeren passiv til shido (straff). De fortsetter å grepe mye og Khusein er svært nære å kaste flere ganger, men får ingen scoringer. Med ca. 1.30 min igjen får Kodzov inn et bra angrep som han drar gjennom til waza ari og Khusein må jage scoring. Han er nære igjen, men blir helt på slutten kastet på nytt og taper dessverre kampen mot en foreløpig litt bedre motstander.

I U21 er det slik at om du taper mot en av semifinalistene, så får man prekvalifisering og kan kjempe om å komme til bronsefinalen. Kodzov vant sine neste kamper (endte til slutt på sølv) og dermed skulle Khusein møte Wandke fra Tyskland, som faktisk er lillebroren til Wandtke som slo Ono i mixed lag i OL for ikke så lenge siden. De som følger med på judo vet hva jeg snakker om:-)


Også her går det en del frem og tilbake og det er jevnt, men føler meg relativt sikker på at Khusein er bedre og vil vinne kampen. Når de havner på bakken i en situasjon Khusein normalt er meget god, vil jeg påstå at han blir nonchalant og slipper Wandke nødvendig langt inn i en situasjon. Plutselig sitter han dønn fast og taper kampen på Ippon. Dette var rett og slett et svært unødvendig tap, men man lærer så lenge man lever og Khusein gjør ikke den feilen igjen.

Det ble en litt sur slutt på en konkurranse som var mange steg i riktig retning for Khusein. Han var tydeligere i stilen sin i denne konkurransen, mer systematisk og turte mer. Det som mangler er enda bedre på en del grepssituasjoner og en par skikkelig store forover teknikker han kan avslutte med. Vi jobber og med at fysikken skal bli gradvis bedre. Alt i alt så går det riktig vei.


Gustavs kamper

Gustav var langt nede i kampoppsettet, og hadde da vesentlig bedre tid til å gjøre seg klar.
Målet med turneringen var å stå mer i situasjonene, sette opp angrepene skikkelig og konkurrere med litt lavere skuldre.

Motstander i første kamp var Allan fra Storbritannia, som hadde gjort det bra i Europa Cup i Portugal noen uker tidligere. Briten går en ganske vanskelig stil med mye opp i nakken, ganske statisk og kommer med lange bein.
Gustav virket pigg og de første 2 minuttene av kampen går han meget bra, dominerer og er nære ved å kaste ved flere anledninger. Så virker det som han går ganske tom og slipper Allan mer inn i kampen med både nakkegrepet og angrepene. Likevel klarer Gustav å kontre en teknikk helt mot slutten av kampen og vinner på waza ari. En ledig bra seier i en slitekamp mot en vanskelig motstander.

Etter kampen er Gustav helt på felgen og kaster opp flere ganger, noe som er en blanding av høyt spenningsnivå, at det kan varmes opp enda litt hardere og at det etter en lang periode med styrke som prioritet må legges inn noe mer utholdenhet.

Gustav føler seg mye bedre til andre kamp mot Szatmari fra et land vi har møtt mye de siste konkurransene, nemlig Ungarn. Han er en meget god utøver som bla. tok sølv i Europa Cup i Bosnia & Herzegovina i juni. Han går og en litt spesiell judo, der han er veldig avslappet og venter ofte på angrep for deretter å kontre. Dette visste vi og det var derfor viktig at Gustav satte opp angrepene sine skikkelig og ikke ble dratt ned i motstanderens tempo. Det gjør han helt ypperlig i starten av kampen og er også her nære ved å kaste. Det Gustav gjør fungerer altså. Så bytter Gustav plutselig til å kjøre nakkegrep og angriper med Uchi Mata og blir nesten kontret. istedenfor å gå tilbake til det som fungerte fortsetter han med det samme og blir kort tid etterpå kontret til Ippon og taper kampen.

Ungarn er svært nære ved å gå til semifinale, men taper kvartfinalen og går deretter til bronsefinalen.
Dermed ingen rekvalifisering på Gustav, som er ute av konkurransen.

Gustav holder et meget høyt toppnivå, der han kan matche de beste i vektklassen. Han kan og avslutte med mange teknikker, så har mye å spille på. Dessverre svinger prestasjonene en del innad i en kamp og han taper ofte på dårlige taktiske valg og grep. Dette jobber vi med og tetter han de lukene er han med og kjemper. Det legges og inn noe mer utholdenhet fremover.

Gustav har og et år til igjen som U21, så dette kan bli spennende i fremtiden.

Vi er ikke helt der vi vil enda, men tar steg i riktig retning og det finnes bare en oppskrift, nemlig å fortsette å jobbe systematisk, smart og hardt over tid, så kommer resultatene. Vi fortsetter tålmodige jobben vi har startet på og satser og på å få med flere på dette nivået i månedene/årene som kommer.

Det skjer mye i tiden som kommer, så bare å følge med videre.Martin Thiblin

Tittel: Landslagstrener | Mobil: 41438912

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier