330 Views
Landslaget på treningsopphold i Slovenia. FOTO: Martin Thiblin

Judoaktiviteten internasjonalt er sakte men sikkert på vei tilbake igjen, men det har vært utfordrende å reise på grunn av alle restriksjonene i Norge. Landslaget valgte derfor å dra på en lengre sammenhengende reise i sommer for å unngå for mye tid i karantene og få sårt tiltrengt internasjonal matching.

17-20. juni: Europa Cup U21 i Bosnia & Herzegovina


Reisen startet med et brak og første konkurranse på nesten 2 år for Khusein Dudorkhanov fra Haugesund Atletklubb og Gustav Brovold fra Trondheim JudoKwai. De merket godt at det var en stund siden sist, men samtidig var det veldig godt å komme i gang. Egen rapport fra konkurransen kan leses her.

21. juni – 1. juli: Treningsleir i Slovakia

Fra Bosnia & Herzegovina reiste vi videre til Slovakia, der vi møtte Kornelius Eilertsen fra Sande Sportsklubb og Sigurd Stokke fra Ippon Judoklubb. Etter testing og 1 døgn i isolasjon var vi klare for å gå inn i boblen (ikke lov til å gå ut fra området) og trene hardt de neste 10 dagene.

Leieren var en såkalt OTC (olympic training camp), som arrangeres av den Europeiske Judo Union (EJU) flere ganger i året på ulike steder. På disse leirene er det kun randori (sparring) 4 t om dagen og veldig mange av de beste utøverne i verden deltar.

Kornelius Eilertsen på matta i Slovakia. Foto: Martin Thiblin

Treningssenteret vi bodde/trente på ligger i Samorin og er utrolig fint med alle fasiliteter og totalt på ca. 1 million kvadratmeter. For 2 av utøverne fikk vi dekket hele leieren av EJU, noe som hjelper veldig for et forbund med begrensede ressurser.

Selve leieren varte i 7 dager før vi skulle vi være igjen i 3 dager før neste leir i Kroatia. Judo er en stor påkjenning for kroppen og det er veldig få/ingen nasjoner som trener alle øktene på disse leirene. Det er og viktig å vedlikeholde den fysiske treningen når vi skal være på reise i 1 måned. Vi trente totalt 9 økter judo og 2 økter styrke, mens i de 3 dagene mellom kjørte vi en teknisk økt og en styrke/sirkeløkt hver dag.

2-7. juli: Treningsleir i Kroatia

Tidlig på morgenen 1. juli bar det videre til ny OTC i Kroatia og vi hadde booket minibuss med sjåfør. Turen skulle ta ca 6 t, men når vi braste ut fra parkeringsplassen i 250 km/t tenkte vi at dette kom til å bli en fartsfylt og kortere tur. At turen ble fartsfylt fikk vi rett i, da sjåføren kjørte som han hadde fanden i hæla og vartet opp med forbikjøringer vi tidligere bare har sett på Grand Theft Auto. Mattestykket gikk derfor ikke helt opp når vi endte med å bruke 8.5 t, så her må mannen foran rattet synes det var så gøy å kjøre at han rett og slett tok noen omveier.

Frem kom vi til slutt i alle fall og etter ny test bar det inn i enda en boble de neste dagene.
Leieren foregikk i Porec som jo er et yndet turistmål med varmt badevann og fine strender og vi var heldige nok til at det var mulig å bade, selv om vi var i en egen boble.

Det var muligens enda høyere nivå enn i Slovakia og for mange var det siste finpussen før OL, noe som kunne merkes på stemningen og intensiteten på trening. Våre utøvere startet og å kjenne det på kroppen, da det er lenge siden de har vært på leir jevnlig pga. pandemien og i tillegg heller ikke har vært så lenge på leir tidligere. Det ble en del vondter og smeller, men ikke mer enn at vi tapet det opp og fortsatte. Utøverne jobber utrolig bra, utvikler seg, tørr å gå med de beste og ønsker å pushe grenser, noe som gjør det svært given å være med som trener. Vi har fortsatt en vei å gå, men det går riktig vei og steg for steg nærmer vi oss de beste.

Under leieren hadde og de nordiske landene et møte, der vi ble enige om konkret samarbeid fremover. Det vil skje mye spennende i tiden som kommer, som vil kunne være med å løfte nivået i Norden. Samarbeidet har kommet til på initiativ fra Norge og det er veldig gøy at alle er så positive og ser mulighetene.

Det planlegges et helt konkret samarbeid mellom de Nordiske landene fremover, bestående både av konkurranser og treningssamlinger

 

8-14. juli: Treningsleir i Slovenia

Det var en gjeng rimelig slitne utøvere som satte seg i bilen for nok en leir, denne gangen i Slovenia. Pga. OL var det utfordrende å finne leire i denne perioden, men vi ville være ute lenge for å få masse judo. Leieren foregikk på ca 1500 m.o.h. i vakker natur og det var Stojan Zeleznik, som tidligere jobbet som trener i Trondheim, som hadde invitert oss. Planen på leieren var å få gå bra judo, men også å jobbe en del med lagbygging og kultur. Det var derfor og litt andre aktiviteter i planen.

Vi mikset mellom å trene judo og fysisk trening, og Khusein og Gustav startet å bygge overskudd mot Europa Cup i Tsjekkia, som var neste stopp etter Slovenia.

Det heftigste med turen var nok likevel turen med rafting og zip line. Etter en kjøretur i helt fantastiske omgivelser gjennom Italia, Østerrike og tilbake i Slovenia var vi klare for å ha en dag med annerledes aktivitet.


Vi startet dagen med rafting, hopping fra klipper og bad i iskaldt vann og fortsatte etter en heseblesende kjøretur opp smale grusveier med zip line fra 1500 m.o.h. Det var noen som var rimelig grønne i ansiktet når de hoppet utfor med 1000 m rett ned, men det ble fort til gledesskrik når adrenalinet hadde satt seg. Dagen ble avsluttet med EM finalen i fotball, så alt i alt en bra dag for landslaget i judo.

Landslaget klare for alternativ aktivitet i Slovenia. FOTO: Martin Thiblin

Vi sier tusen takk til Stojan som tok oss imot og viser en utrolig gjestfrihet og virkelig stiller opp for at vi skal ha det best mulig.

15-18. juli: Europa Cup U21 i Tsjekkia

Etter Slovenia reiste Kornelius og Sigurd hjem, mens Khusein og Gustav fortsatte turen til Tsjekkia for å konkurrere i Europa Cup for U21. Konkurransen hadde samlet 400 utøvere fra 35 nasjoner og i -66 kg, der begge våre utøvere konkurrerer var det 47 deltakere.

Etter å ha tatt nok en test var det inn i enda en boble med strenge restriksjoner og selv om det er kjedelig er det verdt det når vi får starte å konkurrere igjen.

Gustav følte seg bra på oppvarming og skulle møte Tsjekkia i første kamp. En ganske høy og aggressiv utøver, så vi var forberedte på full fart fra start. Selv om Gustav visste at det kom, ble han likevel litt overrumplet over nakkegrepet til motstanderen i starten av kampen og det så litt nervøst ut. Det ble noe bedre etter hvert og gutten fra Trondheim vant kampen på 2 waza ari.

Neste kamp var mot samme ungarer som Khusein tapte for i Golden Score for 1 måned siden. Han er en svært bra utøver og endte da på bronse. Vi hadde taktikken klar og gikk for seier.

Gustav åpner forrykende og kjører han passiv til shido (straff) og Ungarn blir frustrert. Det er veldig nære poeng flere ganger og det ser ut til at dette skal gå veien. Så blir Gustav stående litt for lenge i 2 situasjoner (samme situasjon beggege ganger) og blir dessverre kastet på 2 waza ari. Tap, men uansett mye bra i store deler av kampen. Det ble dessverre ingen rekval, men Ungarn tar til slutt bronse.

Gustav åpner forrykende og kjører han passiv til shido (straff) og Ungarn blir frustrert. Det er veldig nære poeng flere ganger og det ser ut til at dette skal gå veien. Så blir Gustav stående litt for lenge i 2 situasjoner (samme situasjon begge ganger) og blir dessverre kastet på 2 waza ari. Tap, men uansett mye bra i store deler av kampen.
Det ble dessverre ingen rekval, men Ungarn tar til slutt bronse.

For Gustav var det et steg i riktig retning. Det må jobbes en del med grep, taktiske valg og spesifikke situasjoner.
Han er en utøver som trenger å konkurrere mye for å komme i form og det er planen fremover, slik at skuldrene kan senkes mer og han kan føle seg trygg på matta i konkurranse.

Khusein hadde slitt litt med skulderen i Slovenia og følte seg heller ikke helt bra på oppvarming. Men, det trenger ikke å ha noe som helst å si og han var klar for å gi jernet, også han mot Ungarn. Det ser egentlig ikke så bra ut fra starten og han går ikke sin judo og lar ungareren ta mer og mer over. Khusein blir og fort sliten og gjør et unødvendig angrep i en presset situasjon, blir kontret til Ippon og er dermed ute av turneringen.

Vi må vel være ærlige å si at vi med Khusein bommet med overskuddet til denne konkurransen. Det er mitt ansvar som trener, så da må vi lære av det og justere til neste gang. Det kan være veldig individuelt hva som kreves for å være på sitt beste inn mot en konkurranse.

Khusein har en type judo, der han kan spille på mange ulike ting, men han mangler en klar stil og store teknikker han kan avslutte med. Det blir for mye litt av alt og går tilbake til gamle mønstre i konkurranse. Vi jobber veldig med å definere en bestemt stil på trening og at det skal jobbes systematisk med grep. Når det kommer i tillegg til en stor teknikk blir han livsfarlig. Bare å fortsette å jobbe tålmodig videre.

Gutta har nivået inne i perioder i konkurransen, men generelt blir prestasjonen for ujevn og de taper på dårlige taktiske valg og at de fortsatt ikke er vant til å konkurrere. Potensialet er stort og de jobber utrolig hardt, så det kommer etter hvert.

Etter 1 måned på tur bar det hjem for et par uker trening før utviklingssamling i Bærum og ny konkurranse i Italia for U21 gutta, så følg med videre.

Martin Thiblin

Tittel: Landslagstrener | Mobil: 41438912

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier