En gradering gjennomføres enten av klubben din eller av Norges Judoforbund (NJF), avhengig av hvilken grad du har. Skal du gradere til et fargebelte, gjennomføres gradering i klubben din. Skal du gradere til sort belte (DAN-grad) foregår graderingen i NJF-regi.
Klubbgradering
Nybegynnere starter med hvitt belte, som følger med når du kjøper en judodrakt.
En kan videre gradere seg til gult, oransje, grønt, blått og brunt belte. Gradering til halv- og helbelte er lik, med unntak av at gradering til helbelte stiller krav til alder (13) år, minimum antall treningstimer siden forrige gradering, samt fremvisning av kontroll- og halslåsteknikker.
Pensum akkumuleres for hver gradering, det vil si at man f.eks. til grønt belte også må kunne vise teknikker til gult og oransje belte. Akkumulering gjelder ikke bevegelsesoppgaver.
Ved gradering fra halv- til helbelte må man kun vise kontroll- og låse-teknikker.
Gradering til fargebelter
Registrering i Idrettskurs
Klubbgraderinger til brunt helbelte (1. kyu), bør registreres i NIFs kurssystem, Idrettskurs av klubb. Når du graderer deg til 1.dan må dato for brunt belte dokumenteres i Idrettskurs eller skriftlig av graderingsansvarlig eller klubbleder.
Tilgang til Idrettskurs styres ut i fra hvilken funksjon (rolle/verv) du er registrert med i idrettens database. Innlogging til alle idrettssystemer gjøres med Idrettens ID. Samme brukernavn / passord ved innlogging i IdrettsKurs som du bruker til Min Idrett.
Under Min profil/Funksjoner og verv i Min idrett, kan du se hvilke funksjoner du er registrert med i idrettens databaser, og dermed også hvilke tilganger du skal ha fått i idrettens systemer.
For å få tilgang til å opprette kurs (gradring) må du enten være registrert med funksjonen Leder eller Kursarrangør. Hvis du som graderingsansvarlig skal registrere graderinger i systemet og ikke har tilgang, må du enten kontakte klubbleder for å be vedkommende gi deg riktig funksjon (gjøres i Sportsadmin), eller du kan kontakte NIF Digital Support.
Graderingssensorer
Hver klubb har egne graderingssensorer, som innrapporteres via samordnet rapportering. Sensor skal være medlem i klubben, og ha en godkjent i norsk grad. Sensor kan gradere kandidater opp til en grad under sin egen grad.
Graderingssensorer har ansvar for å påse at utøverne har kunnskap i henhold til graderingsreglementet og at progresjonen ivaretas som beskrevet. Vi anbefaler klubbsensorer å delta på kata-kurs og graderingstreninger.
Ønsker en utøver å gradere seg hos en annen klubb, må h*n innhente skriftlig godkjenning av graderingssensor i forkant.
Delgradering
Klubbene står fritt til å gjennomføre del-graderinger. Det betyr at utvalgte deler av halv-/helbeltekravene blir utført, og at utøveren får en farget stripe på eksisterende belte. Klubben bestemmer selv pensum til delgraderinger.
Dan-graderinger
NJF arrangerer årlige graderinger. En nasjonal og flere regionale graderinger. På de regionale graderingene kan du gradere deg til 1. og 2. dan. På nasjonal gradering kan du gå opp til 1.-6. Dan. Det gis ingen dispensasjoner på regionale graderinger til å gradere til høyere grader!
NJFs Dan-kommisjon gjennomfører alle graderinger, noen ganger med en lokal støttespiller.
Det er ikke mulig å klage på resultatet av gradering, men kandidaten kan be om tilbakemelding fra sensor.
Graderingskravene er ufravikelige. Dersom du av helsemessige årsaker har problemer med enkelte teknikker, kan dette i noen tilfeller hensyntas. Avklar dette med leder av Dankommisjonen.
Dan-graderingene er åpne/offentlige med mindre helt spesielle forhold tilsier noe annet. På graderingsdagen åpner dojoen normalt én time før oppstart. Filming og fotografering skal avklares med sensor(ene) på forhånd.
Kandidater som består graderingen vil få graden registrert i idrettens database, og graden blir dermed synlig på din Idretts-CV.
Om du må trekke deg eller stryker, kan du prøve på nytt innen 2 år uten å betale ny avgift. Kandidater som må trekke seg må gi beskjed om det så raskt som mulig.
Vi ber om at kandidater setter seg inn i Graderingsreglementet og Innhold, krav og vurdering før Utviklingssjef eller leder av Dan-kommisjonen kontaktes.
Graderingsreglement for DAN-grader
Påmelding til DAN-gradering
Normal påmeldingsfrist er 2 mnd. før gradering. Det er normalt sett mulig å etteranmelde seg til en høyere pris. Kandidater til 6. dan må melde seg opp minimum 3 måneder før graderingen. For at påmeldingen skal være gyldig må kandidater som skal opp til 2. Dan eller høyere, sende inn dokumentasjon sammen med sin gradering. Oversikt over hva som skal sendes inn finner du her.
Innhold, krav og vurdering av Dangradering
Norges Judoforbund følger i stor grad IJFs graderingsbestemmelser, med unntak av mindre justeringer. Hvordan en gradering foregår, hva den inneholder, hva kandidat må mestre, samt vurderingskriterier finner du her.
Graderingsveiledning
Klubber som ønsker å holde graderingsrelatert trening eller samling e.l. kan kontakte en av trenerne i Trenerbanken som tilbyr graderingsrettet teknisk trening. Ved kapasitet arrangerer NJF i enkelte tilfeller graderingsveiledning for kandidater og andre interesserte etter forespørsel.
Masterclass
For gradering til 2.-5. Dan kreves det deltakelse på Masterclass. Masterclass arrangeres årlig av NJF og foregår normalt over 2-3 dager på matten, og er ment som videreutvikling av trenere og utøvere. For å få en bred judokompetanse tilbyr vi normalt 3 masterclas pr. år; 1 trenerfestival, 1 katakurs og 1 utviklingssamling* – endringer kan forekomme. Kun Masterclass i regi av NJF vil bli godkjent ved oppmelding til en dan-gradering. Masterclass fra utlandet kan unntaksvis godkjennes, etter begrunnet søknad.
Godkjente/kommende masterclass:
- Trenerseminar m. Jane Bridge 2018
- Katadommerkurs m. Rosalie Evans i 2019
- Trenerfestivalen 2021, 2022, 2023. (NB: Vi planlegger pr. nå neste Trenerfestival i 2025).
- Kata masterclas 2022, Kata masterclas 2023, Kata masterclas 2024, Kata masterclas 2025 osv.
- Årets siste utviklingssamling – normalt sett i desember.*
* Du kan delta på masterclass som enten utøver eller trener. For å få godkjent utviklingssamling som masterclas kreves følgende:
Som utøver:
- Påmelding etter avtale, innen ordinær/normal påmeldingsfrist.
- Vise og inneha interesse for konkurransejudo.
- Delta aktivt på hele samlingen. Dvs. deltakelse på all oppvarming, teori, tekniske deler, randori/kamp (kan styre intensiteten selv), samt annet faglig/aktivt på samlingen.
Som trener:
- Påmelding etter avtale, innen ordinær/normal påmeldingsfrist.
- Vise og inneha interesse for konkurransejudo.
- Delta på all oppvarming, teori og tekniske deler, samt annet faglig/aktivt på samlingen.
- Ha utøvere fra egen klubb du kan coache under randori/kamp.
NB: Etter en dangradering, nullstilles masterclassdeltakelser – man starter altså på 0.
Gradering av nordmenn i utlandet
- For halv- og helbeltegradering som planlegges å gjennomføre i utlandet, skal utøver innhente en skriftlig tillatelse fra klubbens graderingssensor i forkant.
- For Dan-gradering som ønskes å ta i utlandet, skal kandidaten søke skriftlig tillatelse fra Judoforbundet i forkant. Graderinger skal godkjennes etter hjemkomst.
Gradering av utenlandske utøvere i Norge
Utenlandske statsborgere med Dan-grad som bosetter seg i Norge, må ha dokumentasjon på sin grad for at denne kan godkjennes. Gradering i klubber eller forbund som ikke er tilsluttet det Internasjonale Judoforbundet (IJF), godkjennes ikke.
Gradering av Parautøvere
For informasjon, muligheter, vurderinger og krav se denne siden.
Myndighet
Forbundsstyret i NJF er øverste myndighet i saker som omhandler graderinger. Administrasjonen v/ Utviklingssjef er delegert myndighet til å forvalte graderingsreglementet på NJFs vegne, der annet ikke er angitt.
Dan-kommisjonen
- Kent Westerby, Ippon Judoklubb
- Jørn Terje Krekling, NJJK
- Hanne Myrnes, Bodø Judo Club
Kent Westerby er leder, og kan kontaktes ved spørsmål.