381 Views

26. mars arrangerte vi et seminar for kata-trenere. Deltakerne var Kent Westerby (Ippon Judoklubb), Alf Edmund Uhre (Romerike Judoklubb), Hanne Myrnes (Bodø Judo Club), Farhad Ganji (Trondheim Judokwai) og Rosalie A. Evans (TSI- judo, instruktør).

Seminarets målsetning var å gi mentorene kunnskap til å veilede og gjøre andre judotrenerne bevisst på anvendelse av kataene som ressurs. Nage-no-kata og Katame-no-kata som randori-no-kata har en lett forståelig plass på judotrening.  To hovedfeil som fører til at uke blir kastet i randori er at uke ikke klarer å holde balanse i bevegelsen, og at uke signaliserer sine intensjoner før kuzushi og åpner dermed for motkast eller forsettelseskast.

Forhåndsutlevert kursmaterialet ble rask gjennomgått, særlig med hensyn til seminarets målsetninger og konstruktive, positive tilbakemeldinger.  På matta ble de fleste teknikker fra disse to kataene gjennomgått og utfordringer med å lære korrekt bevegelse og kuzushi belyst med deltakernes erfaringer.

Det var en utfordring for deltakerne å løsne seg fra det å lære bort hel, formell kata. Når det var gjort så åpnet mulighetene seg for å bruke flere tachi-waza-teknikker i uchi-komi-trening, samt overførbarhet av bevegelser til randori.  Fordelen med å lære bort shime- og kansetsu-waza i kata-stil er at treneren har full kontroll over nybegynnere og kan belyse frigjøringer på en rolig måte.  Bruk av osaekomi-waza med frigjøringsserier passer godt for alle nivåer.

Vi håper nå at deltakerne kan være til hjelp for judotrenerne som ønsker å hjelpe sine judoka med å forbedre sin judo.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier