224 Views

Landslagstrener Mike Newton og Sportssjef Albin Dahl har kommet med innspill på endring av konkurranseregler for barn. I flere land, deriblant Frankrike, Spania, Storbritannia og Sverige har de særskilte regler for barnekonkurranser, altså for U13 og yngre. Reglene har som hensikt å sette sikkerhet, teknisk utvikling og idrettsglede i fokus. Videre vil slike tiltak presumptivt fremme utvikling av allsidige tekniske ferdigheter og helhetlig judo hos unge utøvere, samt hindre tidlig spesialisering.

Konkurranseregler for barn: Fra Judofestivalen i Ålesund. FOTO: Sunniva W. Kui
Fra Judofestivalen i Ålesund. FOTO: Sunniva W. Kui

– Barn som blir kastet på drop-teknikker eller offerteknikker, lander ofte på hodet eller nakken fordi de ser i retningen hvor de lander. Og da tar det ofte lang tid før de reiser seg igjen! Og hvor mange kombinasjoner kan man utføre hvis man bruker disse kastene? Om trenere lærer bort færre av disse kastene, vil holdning, angrepsvilje, risikovilje og kreativitet til norske utøvere kunne forbedres, sier forslagsstillerne.

Trenere kan selvfølgelig lære bort disse teknikkene på trening for sine utøvere, og til graderinger skal offerteknikker inkluderes, men i konkurranse foreslås det at disse teknikkene ikke skal gi tellende scoring for U13.

Egne konkurranseregler for barn varierer en del fra land til land. Siden en del norske barneutøvere konkurrerer i Sverige, kan det være hensiktsmessig å eventuelt tilnærme oss deres reglement. For svenske barnestevner er følgende teknikker ikke tillatt:

  • Ingen grep rundt nakken tillates, som for eksempel Kubi nage.
  • Direkte angrep der tori kaster seg ned på ett eller begge knærne for å kaste uke, for eksempel drop seoi nage.
  • Ma sutemi waza, som for eksempel Tomoe nage og Ura Nage. Yoko sutemi waza, som for eksempel Tani otoshi er tillatt.
  • Teknikker som gir bend/låser nakken, som for eksempel sankaku gatame og kesa gatame.

Om utøvere forsøker noen av disse teknikkene i Sverige gis det ikke scoring, men dømmes matte, og dommeren forklarer hvorfor.

Vi ønsker en bred debatt vedrørende en eventuell innføring av slike regler i Norge. Innspill kan dere sende på mail til Fagsjefen. Forslagene vil også bli tatt opp til diskusjon på Arrangørseminar i høst.

Med vennlig hilsen

Stine Lastein
Fagsjef NJF

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier