525 Views

Lars Aaserud har vært i Zambia for å lære judotrenere om å trene mennesker med funksjonsnedsettelse. Les hans rapport her:

I regi av NIFs internasjonale arbeid ble undertegnende samt 2 andre personer med god kunnskap om ulike funksjonsnedsettelser sendt til Zambia. Her skulle vi starte opp ett prosjekt for personer med fokus på funksjonsnedsettelser og idrett. Avreise var søndag 19 februar, reisen gikk fra Oslo til Lusaka via Frankfurt og Johannesburg, etter 29 timers reise ankom vi Lusaka, hovedstaden i Zambia.

Lars Aaserud på klubbesøk i Zambia

I den olympiske sportshallen holdt vi en 2-dagers work-shop om fysisk aktivitet og funksjonsnedsettelser, og hvordan en som trener kan tilrettelegge for dette. Antallet påmeldte var noe usikkert da vi reiste nedover, og vi ble meget positivt overrasket da vi så at det var 32 påmeldte fra forskjellige idretter, og av disse representerte 5 judo.

Vi holdt først et foredrag for deltakerne på ca. 3 timer, hvor de fikk en innføring i hva funksjonsnedsettelser er og hva det innebærer i forhold til trening. Etter dette fikk de prøve seg på en rekke idretter, der enkelte utøvere simulerte ulike funksjonsnedsettelser.

I judodelen ble det gjennomført en økt hvor 1 utøver var simulert blind og en utøver utviklingshemmet. Vi fokuserte på hvordan en skal instruere/veilede disse funksjonsnedsettelsene som trener. Til tross for meget dårlig mattesituasjon (= ingen matter) tok deltagerne utfordringen på strak arm og viste stor interesse for økten, de klarte oppgaven med glans og gjennomførte en rekke newaza-teknikker. Judo delen var såpass vellykket at enkelte utøvere fra andre idrettsgrener utrykte i ettertid at de hadde lyst til å begynne med judo, da de syntes det var veldig moro.

Lars Aaserud i Zambia.

Da workshopen var ferdig, var jeg så heldig at jeg fikk delta på en trening i regi av judoklubben som ligger i Central sports arena, her var det stort spenn på nivået blant utøverne: Noen hadde nettopp startet med judo, og andre hadde deltatt i OL! Her ble jeg tatt godt imot og fikk forklart hvor viktig arbeidet ‘Judo for fred’ og ‘Judo for Peace’ er. Dojoen bar preg av tidligere Norsk bistandsarbeid, da det hang bilder av Norske personer på veggene.

Til tross for store materielle mangler viste utøverne stor glede over treningen, og stor idrettsglede. Etter 1,5 time med trening i ekstrem varme, ingen aircondition og regntid, (27 grader og ekstremt fuktig luft) var økten over. Jeg ble da fortalt at det var særdeles få barn som trente judo i Zambia, da få har råd til å kjøpe drakt, noe som er en meget trist situasjon.

Etter en rolig hviledag på fredagen, ble kvelden og oppholdet avsluttet med en hyggelig middag med noen de frivillige fra Idrettens Fredskorps.

Lars Aaserud

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier