143 Views

De olympiske vinterlekene ble avsluttet i Sotsji 23. februar. Samme dag reiste en tropp judoutøvere til St. Petersburg for å delta i Special Olympics Russia!

Lotte får bronse.
Lotte får bronse.
Joachim kaster.
Joachim kaster.
Premie til Vegard.
Premie til Vegard.

Fem utøvere og tre trenere tok fatt på reisen mens resten av verden fulgte spent med på fem-mila i Sotsji. Underveis ble vi informert om at Norge ikke gjorde det så godt i De Olympiske lekers siste øvelse. Men der vi feilet i sporet skulle vi lykkes på judomatta!

Vegar Krange, Joakim Jensen, Katarina Norberg, Lotte Tvedt og Julie Wikdahl var alle tatt ut for å delta i Special Olympics judoturnering i St. Petersburg, Russland. På et hotell i utkanten av byen møttes 136 utøvere fra hele verden. Turneringen skulle gå over tre dager. En dag med trening og divisjonering og to dager til konkurranse. Treningen ble holdt av undertegnede, mens divisjoneringen ble gjort i felleskap med arrangør og alle trenerne. De norske utøverne havnet alle i klasser med antatt bedre utøvere denne gangen. Dette for å få flest mulig kamper. Utøverne tok det med godt mot og var klare for å måtte yte det lille ekstra.

Første konkurransedag var det jentene som skulle i ilden. Julie Wikdahl fra Trondheim skulle møte konkurrenter fra blant annet Ungarn og Estland. Katarina Norberg fra Nesodden var i ren russisk klasse. Det ble tidlig klart at dette skulle bli en kamp mellom David og Goliat for begge jentene! Begge kjempet tappert, men var ikke i stand til å ta seg helt til topps. Likevel klarte de å kapre hver sin bronsemedalje, noe som er en meget sterk prestasjon med motstanden tatt i betraktning. Lotte Tvedt kjempet også tappert i sin klasse og fikk med seg en flott bronse hjem.

Siste konkurransedag var det tid for guttene å forsvare Norges ære. Vegar Krange fra Nesodden møtte utøvere fra Costa Rica, Polen og Belgia. Joakim Jensen fra Bærum traff utøvere fra Nederland, Ungarn og Sverige som motstandere. Vegar fikk lurt inn et par fine teknikker, men ble kontret av de langt mer erfarne utøverne i klassen sin. Lik som jentene dagen før fikk også han en bronsemedalje. Joakim derimot gikk noen av turneringens mest spennende kamper og viste god form. I sin siste kamp fikk han satt sin favoritt teknikk og vant på direkte fallseier. Dermed tok han Norges femte bronsemedalje!

Lik som i Sotsji var det tydelig at russerne ville vise seg fra sin aller beste side. Vi ble overøst av gaver, flotte åpningsseremonier, taler og turer til eksklusive kjøpesentre. Det som vi kanskje la best merke til var russernes evinnelige trang til å skulle konkurrere om absolutt alt! Det ble blant annet arrangert en egen klasse hvor alle trenerne skulle konkurrere mot hverandre. Man måtte jo vite hvilken nasjon som hadde den beste treneren! Det stoppet ikke her, også i bowling, synging og diverse andre aktiviteter skulle det kåres en vinner. Ikke overraskende stakk russerne av med seieren i samtlige øvelser…

Vi ser det i de Olympiske leker og vi ser det også i Special Olympics. Idrett er med på å knytte bånd og vennskap på tvers av landegrenser, religion og politikk. Det er derfor med stor glede å si fra alle oss at dette er noe av det viktigste og mest morsomme vi gjør!

På vegne av Norges tropp til Special Olympics, Russland

Alexander Lange
Nesodden judoklubb

Med på turen

Utøvere:
Joakim Vårdal Jensen, Bærum
Vegar Krange, Nesodden
Julie Wikdahl, Trondheim
Katarina Norberg, Nesodden
Lotte Tvedt, Nesodden

Trenere:
Alexander Lange, Nesodden
Anna Birkeland Olerud, Nesodden
Ståle Wikdahl, Trondheim

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier