238 Views

Flere judoklubber tilbyr judoaktivitet i forbindelse med skole eller SFO i sitt nærmiljø. Dette er et tiltak som har flere positive effekter for både klubb og norsk judo generelt.

Ippon Judoklubb er en av klubbene som har hatt stor suksess med SFO-judo. De rapporterer om bedre kjennskap til klubben i nærmiljøet, flere medlemmer og jobbmuligheter for sine trenere. Les hva Alexander Aamodt (Daglig Leder) forteller om tiltaket og hva Ippon Judoklubb får ut av dette:

Fra SFO-trening i Ippon Judoklubb. FOTO: Alexander Aamodt

Ippon Judoklubb har tidligere vært aktiv med judo i SFO. Hvis jeg ikke husker feil, så hadde vi våre første SFO kurs for mer enn 25 år siden. Den gangen var det organisert ved at trener dro ut til skolen og gjennomførte kurs. Treningen ble gjennomført på gym-matter (de grønne som sklir fra hverandre hele tiden) og uten drakter. Men kursene var populære og tilbakemeldingene var gode. Dette holdt vi gående i mange år. Den siste tiden har ikke Ippon hatt judo i SFO på grunn av tilgangen på trenere som kan gjennomføre dette i SFO tid. Vanligvis fra kl. 14-16.

Høst 2016 bestemte vi oss for å plukke opp SFO-judo igjen. Motivasjonen for å starte med dette var flere:

 • Gjøre klubben mer kjent i nærmiljøet
 • Utnytte dojoen på et tidspunkt der det var lite/ingen aktivitet
 • Få flere medlemmer
 • Skape mer jobbmuligheter for våre trenere

Det ble vurdert flere tilnærminger:
1. Tilby SFO-Judo via SFO og gjennomføre treningen på skolen
2. Tilby SFO-Judo via SFO men transportere deltagerne til vår egen dojo
3. Tilby judo i SFO tid, men uten å gå gjennom SFO. Altså slik mange fotballakademier driver, med priser fra kr 1500,- til 2500,- pr barn pr mnd. (galskapen lenge leve, men slik er det i Bærum).

Det mest lukrative er alternativ 3, men dette er også langt mer krevende, da vi må ha et tilbud som gjør at foreldre kan ta barn ut av SFO den aktuelle dagen. I tillegg til transport fra skole osv. Men dette er et alternativ vi kommer til å vurdere fortløpende. For å komme i gang så gikk vi for alternativ 2: tilby judo i SFO, men gjennomføre dette i vår egen dojo. Dette letter en del av logistikken, samtidig som barna får kjennskap til vår dojo.

Hvordan kontaktet vi skolene?
Vi lagde en liste over aktuelle skoler i nærmiljøet og slo opp mailadresser på nettet. Det ble laget en informativ mail, der vi presenterte oss selv, vår kompetanse med barneidrett, judoens verdier og ønske om en prat om mulighetene for SFO-Judo. Vi la selvsagt med noen gode bilder av glade barn fra vår dojo.

Jeg hadde knapt rukket å trykke på send før den skolen som ligger i gangavstand fra vårt treningslokale tok kontakt. De ønsket et møte der jeg kunne presentere opplegget for SFO-lederne. Som sagt, så gjort. En polert presentasjon ble tatt med til møte der jeg presenterte judo og et forslag til hvordan vi kunne få til et godt judokurs i SFO regi. Kort fortalt:

 • SFO er ansvarlig for transport til og fra dojo
 • SFO stiller med 1 voksen i dojo hvis noen barn trenger oppfølging under trening
 • 15-25 deltagere
 • Ippon låner ut drakter til barna. Lagres i klubben
 • 1 trening pr uke. 15 treninger i sesongen (halvår)
 • Trener er tilgjengelig i dojo 15 min før og etter trening. Slik at barna rekker å skifte. Vi får da 1 time effektiv trening på matten
 • Alle deltagere meldes inn i klubben slik at de inngår i forsikringsordningen til Norges Judoforbund

Det tok ikke langt tid før vi ble enige om samarbeid og pris for dette. SFO-judo blir tilbudt til 3 og 4 klassinger (enn så lenge).

Judokursene har vært meget populære på skolen. Alle plasser har blitt fylt opp og skolen har måtte sette opp venteliste. Tilbakemeldingene fra barna er meget gode. Det samme gjelder fra selve SFO. Etter endt kurs får alle barna diplom, samt et informasjonsskriv om mulighetene for å fortsette med judo hos oss.

Erfaring så langt og veien videre

 • Ordningen med lånedrakter fungerer utmerket. Vi bruker de samme draktene til våre nybegynnerkurs, der vi tilbyr gratis prøveuke og løpende opptak så lenge det er plass på partiet. For å ikke gå beina av seg, er det viktig å jobbe litt med logistikken (oppbevaring, vask osv.)
 • Det er vanskelig å få barn fra SFO-kurs og over til vanlige judotreninger på kvelden. Det kjenner jeg igjen fra egne barn. De prøver diverse via SFO. Når de er ferdige med kurset, så går de videre og prøver noe annet. Det samme gjelder her. Fra et kurs på 25 stk., så er det 2-3 stk. som fortsetter med judo.
 • SFO-Judo gir allikevel en god effekt på tilstrømning av nye medlemmer. Det er mange flere barn som hører om judo og som starter hos oss på kvelden da de eks ikke har fått plass på SFO kurset, eller synte det høres kult ut.

Vi er nå inne i vår andre sesong med SFO-judo. Vi planlegger sammen med skolen å tilby nok et judokurs, slik at vi har to SFO-kurs på samme skole i semesteret. I tillegg så er vi i dialog med nok en skole om SFO-judo. Ippon har ambisjoner om å tilby SFO-judo mandag-fredag. Kursene er inntektsbringende og gir en flott spin-off ved å gjøre Ippon kjent i lokalmiljøet. I tillegg gir dette jobbmuligheter til våre trenere, gjerne i perioden de er ferdige med videregående og er usikker på veien videre.

Jeg skal ikke legge skjul på at min stilling som daglig leder, med judobakgrunn gjør puslespillet enklere. Jeg følger SFO-judo tett, kan steppe inn de dagene trener skulle ha problemer og kan ta kurs selv om det skulle være nødvendig.

Alt i alt, er SFO-judo en stor suksess for Ippon. Jeg vil tro at det også ligger store muligheter hos andre klubber som ønsker å sette i gang med dette.

På vegne av Ippon Judoklubb
Alexander Aamodt
Daglig leder

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier