222 Views

Mandag 20. november gikk turen til Ålesund og starten på en planlagt klubbesøksturné på Sunnmøre.

I hele Møre og Romsdal har vi tre klubber som holder på med organisert judoaktivitet, og alle tre klubber er tradisjonsrike klubber som har vært organisert i norsk judo i mange år.

Ålesund

Første besøk var hos Ålesund Judoklubb. Der møtte 5 deltakere fra styret og trenerteamet. Ålesund Judoklubb ble stiftet 9. september i 1982 og er i år 35 år! Ålesund JK har i flere år drevet klubbaktivitet, vært vertskap for kurs, samlinger og kretsstevner – og oppfostret flere konkurranseutøvere. Klubben har som flere andre judoklubber blitt flyttet rundt på og holdt til i ulike treningslokaler.

I dag er klubben i en prosess med å få realisert sin store drøm – bygging av kampsportsanlegg i forbindelse med en ny idrettshall på Spjelkavik. Klubben samarbeider med Ålesund Ju Jitsu Klubb og hvis planene blir realisert vil dette innebære judoklubbens første eget lokale i løpet av de 35 årene klubben har eksistert. En eventuell etablering av et eget kampsportanlegg der flere kampsporter er samlet under ett tak vil kunne bli det eneste mellom Bergen og Trondheim i dag. Klubben satser alt på at dette skal bli en realitet og at de på den måten kan få tilbake litt gnist og motivasjon til å drive klubben videre. Så lenge klubben jobber på videre med dette, og gjør alt de er nødt til å gjøre i en slik langtekkelig prosess, så har jeg troa på dette!

Ulstein
Barnetrening hos Ulstein Judoklubb. Foto: Lill Merethe Tjeldvoll

Dagen etter, tirsdag 21. november, dro ferden videre til Ulsteinvik. For å komme seg fra Ålesund til Ulsteinvik måtte jeg ta hurtigbåt og deretter buss. Det må nevnes at været var helt nydelig og at det absolutt ikke er feil å reise rundt her med de vakre Sunnmørsalpene omkranset rundt deg.

Jeg møtte 4 deltakere fra Ulstein Judoklubb. Ulstein er den eldste klubben i Møre og Romsdal og ble stiftet 20. august 1973, altså 44 år i år. Klubben ble startet opp og drevet av nestoren Bjarne Bøe i mange år. Han var fremdeles aktiv helt frem til hans død i 26. desember 2014.

Bortgangen av Bjarne har vært vanskelig for klubben, og de har måtte startet litt på nytt igjen med å finne nye engasjerte drivkrefter. I dag er det 24-åringen John Kristian Pilskog som er klubbleder, og det er veldig artig å se at de unge våger å ta på seg slike verv. Jeg tror det er viktig å gi plass til de unge. Selv om man er ung og uerfaren så er det kun på denne måten de kan oppnå erfaring og få økt kompetanse på styre- og organisasjonsarbeid.
I forbindelse med møte med klubben ble jeg med opp til gymsalen der klubben trener og overvære en barnetrening som ble leder av Emanuel Holmberg.

Volda
Barnetrening hos Volda Judoklubb. Foto: Lill Merethe Tjeldvoll

Onsdag morgen våknet jeg opp til snøvær og klar for siste etappe på turen. Jeg måtte bytte buss to ganger før jeg tilslutt ankom Ørsta der jeg hadde ordnet overnatting. På kvelden dro jeg til Vikebygda utenfor Volda sentrum for å møte Volda Judoklubb.

Volda JK ble også startet i 1982, og har hatt 35-årsjubileum i år. Nå møtte jeg 3 personer fra styret + en gjeng ivrige ungdommer med treneransvar. Volda Judoklubb ble stiftet av Charles Andrianjafintrimo som har vært klubbens primus motor i alle år. Klubben trener på Høgtun, et eldre grendehus, der de har matter liggende ute fast. Klubben var også vertskap for et vellykket judostevne (Voldacup) helgen før, der utøvere fra Førde og Ålesund også deltok.

I dagens styre er det det nesten kun foreldre uten judoerfaring som mer eller mindre har tatt over arbeidet. Samtidig er det også ungdommer som har fått mer ansvar for klubbens treninger, noe de er avhengig av for å sikre kontinuitet i fremtiden. Det var også gledelig å se at klubben hadde eget ungdomsparti med mange deltakere, både gutter og jenter. Moro at ungdom blir satset på! Jeg tror Volda JK er på rett vei med sin positive innstilling, og jeg ser nok engang at det ikke nødvendigvis er nødt til å være personer med judobakgrunn og sort belte for å drifte og styre en judoklubb.

Torsdag morgen, den 23., var det på tide å reise hjem igjen til travle Oslo og hverdagen på forbundskontoret. Jeg vil takke alle tre klubbene for hyggelig velkomst, og noen fine samtaler og diskusjoner.

Det var en glede å bli kjent med dere!

Ta kontakt med meg hvis du vil ha besøk av NJF i din klubb!

Hilsen
Lill Merethe Tjeldvoll
Utviklingssjef

Lill Merethe Tjeldvoll

Ansvar: Organisasjon | Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier