240 Views

Helgen 7-9. mars arrangerte Norges Judoforbund et Lederkurs for ungdom mellom 15-19 år på Haraldsheim Vandrerhjem i Oslo. 15 deltagere fra 6 forskjellige klubber.

FOTO: Lill Merethe Tjeldvoll
FOTO: Lill Merethe Tjeldvoll
FOTO: Lill Merethe Tjeldvoll
FOTO: Lill Merethe Tjeldvoll

Kursets omfang er på totalt 25 timer og inneholder moduler som blant annet hvordan bli en bedre leder, styrearbeid, selvtillit/selvfølelse og andre viktig områder som ungdommene får kunnskap om og kan brukes i egen klubb.

Vi hadde deltakere fra Larvik som stilte med hele 9 ungdommer. Lier JK, Oslo JK, Ringerike JK og BK-Judo kom med hver sin ungdom og Talvik JK sendte to deltakere. I alt 15 ungdommer hvor både gutter og jenter var godt representert.

Gjertrud Toft Erichsen (Hordaland Idrettskrets) og Miriam Olsbø (Oslo Idrettskrets) var kursholderne for helga. Lill Merethe Tjeldvoll og Svenja Rahn sto for det administrative ansvaret.

Helga begynte med at alle møtte trygt frem på Haraldsheim Vandrehjem sen ettermiddag på fredagen. Første del av kurset handlet om at deltakerne ble bedre kjent med hverandre gjennom en del «Ice breakers» som er bli-kjent-leker som demonstrerte Teambuilding. Fredagen ble ellers tatt med ro av hensyn til deltakerne med lang reisevei. Det ble også samme kvelden avklart spillereglene og hva kursholderne forventet av deltakerne og omvendt for de kommende dagene. De «dødelige reglene» ble gitt av kursholderne, om at det skal være ro kl. 23.00 og at alkohol så klart er totalt forbudt hele helgen. Ungdommene respekterte dette utmerket.

På lørdagen startet vi igjen kl. 09.00 med temaene «selvtillit og selvfølelse». Selv om det var en tidlig start på dagen, så var ungdommene våkne, de deltok aktivt og kom med gode forslag/bidro i diskusjonene. På spørsmål om hva som er forskjellen på selvtillit og selvfølelse, så var et av forslagene at selvtillit er troen på egne evner, feks har man vunnet en kamp over en person tidligere, er selvtilliten større for å få det til en gang til. Deltakerne kom fram til at selvfølelser for dem var hvordan vi selv føler oss i forskjellige situasjoner eller rett og slett hvordan vi aksepterer oss selv. Før lunsj gikk kursholderne gjennom hva en lederrolle er og hvordan man kan lede folk, for eksempel på treninger. Vi snakket om de ulike lederstilene og ungdommene fikk luftene ideene om hvilke ledertype de er/ønsker å være.

Etter lunsj fortsatte kurset og under temaet «Idrettsorganisasjon» forklarte først kursholderne NIFs oppbygging før så Svenja overtok med å fortelle litt om seg selv og hennes erfaringer som ung leder. Dette var for å gi deltakerne mulighet til å sette det i et praktisk perspektiv siden organisasjonen i idretten kan være veldig tørt og kjedelig. Ida Ruiken, som var til stede lørdag og søndag, representerte forbundsstyret og fortalte litt om seg selv og hennes rolle.

Videre konstruerte deltakerne i hver sin gruppe sin egen «drømmeklubb», se egen artikkel. Det var veldig interessant å høre på hvordan ungdommenes drømmeklubb ser ut. Deltakerne ble også utfordret med å planlegge et eller flere arrangementer som de skal utføre i klubben sin. Klubbene kan glede seg til noe aktivitet i tiden framover, enten om det er vennetrening, bowling eller andre sosiale ting for ungdom!

Gjennom alle modulene som vi var igjennom i løpet av helga, var det alltid aktiv deltagelse fra ungdommene og kursholderne var veldig flinke til å veksle mellom teori og praktiske øvelser/leker. Dette førte til at ungdommen hele lørdagen ikke ble alt for slitne selv om det var en intensiv dag med mye teori og egen- og gruppearbeid. Vi holdt på i totalt 12 timer på lørdagen og vi var mektig imponert over deltakernes positivitet! På kvelden hadde ungdommene ansvaret for kveldsaktiviteter, som de gjennom dagen hadde forberedt i grupper. Her gikk det i quiz, vitser, spill og mange andre morsomme aktiviteter.

På søndagen var lydnivået og energien litt mer roligere, kanskje noen hadde ligget oppe litt for lenge kvelden før? Men, alle var fortsatt i godt humør og villige til å lære mer selv om man begynte å bli litt slitne. Denne dagen var det kommunikasjon og retorikk som sto på programmet. Deltakerne fikk lære hvor mye det har å si med god kommunikasjon, ikke bare for den som snakker, men også like mye for den som lyttet. Kroppsspråk, tonefall og andre ting ble plutselig satt i fokus.

Alt deltakerne hadde lært i løpet av helga fikk de bruk for i sin siste oppgave som besto i å lage en egen liten tale/presentasjon. Det er for veldig mange ubehagelig å måtte stå foran en forsamling og snakke, men dette var altså noe de ble utfordret på som siste del av kurset. De skulle forberede seg, øve og til slutt gjennomføre talen foran alle sammen. Her må vi bare si at alle talene var utrolig bra, og vi er imponerte over hvor mye deltakerne hadde utviklet seg i løpet av disse få dagene. Det er ikke lett for en ungdom å måtte ut av komfortsonen å gjennomføre en slik oppgave, men de gjorde det med skikkelig stil! Klubbene som har disse ungdommene som medlemmer bør absolutt være stolte og nå ta i bruk all kunnskapen de har opparbeidet seg gjennom kurset.

Til slutt ønsker vi å takke alle deltakerne, kursholderne og klubbene som prioriterte å sende disse flinke ungdommene på kurs! Vi håper at vi får gjennomført slike lederkurs flere ganger, og da bør absolutt flere klubber ta til mot å sende ungdommer! Vi savnet flere (stor)klubber her denne helgen, og stiller et stort spørsmålstegn til hvorfor ikke flere klubber benyttet denne muligheten. Men vi håper det kommer flere anledninger!

Hilsen

Lill Merethe Tjeldvoll og Svenja Rahn

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier