207 Views

I år deltok 23 norske dommere fra 16 klubber, og det var også 5 svenske dommere til stede med Dick D. Johansson leder i RDK (den svenske dommerkommisjonen) i spissen.

Årets gjest til dommerseminaret var ingen ringere enn Henk Plugge fra Nederland, internasjonal toppdommer i en årrekke med deltagelse i absolutt alt av store turneringer: OL, VM, EM, Grand Slam, Grand Prix osv. Han er for øvrig også engasjert av IJF’s dommerkomité til en rekke oppdrag rundt omkring i hele verden.

Deltakerne på dommerseminaret etter praksisøkt. FOTO: Ingebjørg Holbø
Deltakerne på dommerseminaret etter praksisøkt. FOTO: Ingebjørg Holbø

Vanligvis tar vi på disse seminarene utgangspunkt i IJF/ EJU’s DVD med eksempler fra siste års turneringer for å analysere de forskjellige situasjonene og hvordan reglene skal praktiseres. Da vi er midt i OL- kvalifiseringsperioden var hovedfokus denne gangen mental trening for dommere. Henk har spesialkompetanse på dette feltet da han også er engasjert av det Nederlandske Idrettforbund og Olympiske komité til å holde dette konseptet for alle dommere. Ikke bare judo, men også for dommere i en rekke andre idretter.

Lørdagen startet med at leder i DK Sven- Ove Johansen introduserte Henk, og Gullik Gundersen fra Forbundsstyret ønsket alle velkommen til seminaret. Henk startet sin presentasjon med å fortelle at det å være oppmerksom på det mentale under utførelse av dommerjobben, kan hjelpe en dommer i mange vanskelige situasjoner på matta. Mental trening er et verktøy for økt selvtillit og det å takle vanskelige tanker og stress før og under et oppdrag, enten det gjelder første gangen du er på matta som dommer, eller står foran å dømme en OL finale.

Mental trening tar også for seg det som påvirker en dommer på matta. Det kan være press fra en selv (før for eks. en finale), trenere, publikum og utøvere som skal takles før eller i løpet av en kamp, og det gjelder å vite hva som har positiv eller negativ påvirkning, hvordan man forbereder seg og hvilke teknikker man kan bruke for å avhjelpe situasjoner. Det kan være forskjellige øvelser eller pusteteknikker.

Det var også lagt opp til gruppearbeid i flere omganger hvor deltagerne diskuterte forskjellige problemstillinger og resultatet ble lagt frem og diskutert i plenum. Det ble også lagt vekt på hvordan samarbeid og god kommunikasjon kan hjelpe alle dommere i et team og hvordan de kan støtte og hjelpe hverandre.

Lørdagen ble avsluttet med en times gjennomgang av årets EJU DVD, hvor alle deltagerne fikk hvert sitt eksempel å analysere før det hele ble behandlet i plenum.

Søndag var satt av til en praksisøkt på Haugerud. Økten ble ledet av undertegnede i samarbeid med Henk og Dick fra RDK. Utgangspunktet var den nye presentasjonen av kampregler 2014- 2016 som var lagt ut av IJF for å vise hvordan de siste endringene skal forstås og praktiseres. Eksempler ble vist i praksis og det var en aktiv og spørrelysten gjeng som forhåpentligvis fikk svar på de fleste av sine spørsmål.

For DK, Thom Hallum

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier