280 Views

Slovenia er er lite land, men har i judosammenheng bygget seg opp til å bli en nasjon i verdensklasse med medaljer både i OL, VM og EM. Det er kanskje det landet som trener aller mest og har en imponerende treningskultur.

Madelene Rubinstein tok bronse under EC i slovenia. FOTO: Darko Petelinsek/EJU
Madelene Rubinstein, Matias Kollerud og Yoan Tutunarov representerte Norge på Europacup i Slovenia i mai. FOTO: Martin Thiblin

Denne helgen arrangerte de Europa Cup for seniorer og vi deltok med Yoan Tutunarov (Ippon) -73 kg, Matias Kollerud (Mjøndalen) -81 kg og Madelene Rubinstein (Fredrikstad) -52 kg.

Konkurransen holder tradisjonelt meget høyt nivå, men i år var startfeltet noe mindre med 230 utøvere fra 24 nasjoner.

Lørdag:

Yoan Tutunarov -73 kg.
Dette var Yoan sin andre Europa Cup denne sesongen, i Bosnia i starten av mai ble det 2 seire og 2 tap.

Yoan møtte Østerrike i første kamp og en av oppgavene var å gå mer offensiv judo. Han åpner aggressivt og dominerer grep i første sekvens, men slurver og går ut av matta, noe som i judo gir straff. Yoan fortsetter å ta initiativ og kommer med flere sterke angrep. Det er derfor overraskende at straff to for passivitet kommer. Slik fortsetter kampen og til slutt får han tredje straffen og taper kampen. En merkelig match, der utfallet føles urettferdig. Yoan får dessverre ikke rekvalifisering.

Yoan gjennomfører oppgavene sine bra og viser vilje til å gå offensiv judo. Fortsetter han med det vil han få bedre betalt fremover. Han må jobbe med grep, sette angrep litt tidligere (venter for mye) og bli fysisk sterkere.

Madelene Rubinstein -52 kg.
Etter en periode med helseproblemer (som nå er tatt tak i med god hjelp fra Olympiatoppen), var Madelene klar for konkurranse. Målet var å få testet pusten under stress og å få en gjennomkjøring før European Games i juni.

Første kamp mot Slovenia ender i skuffelse etter å ha blitt kastet på samme teknikk to ganger. For å være ærlig en ganske rusten start mot en utøver hun bør slå greit.Noe overraskende går sloveneren til semifinalen og det blir rekvalifisering for Madelene. Hun møter her en sterk tysker, som hun har tapt for tidligere. Madelene dominerer grepingen, går smart judo og er nære ved å kaste flere ganger. Til slutt avslutter hun med et armbend i overgangen til bakkekamp og vinner.

Neste kamp ender og med seier mot Nederland. Det som er bra i denne kampen er at hun angriper med flere ulike teknikker, noe som har manglet en god stund. Veldig bra. I bronsefinalen står nok en sterk tysker for tur og vi forventer en tøff kamp. Madelene går og her smart og slipper aldri motstanderen inn i kampen. Kaster to waza ari og tar bronse.

Det har i en lang periode gått litt trått for Madelene og vi har siden desember gjort mye endringer for å snu det steg for steg. Det beste nå er at hun nå ser ut til å ha helsen på plass, slik at det kan bli kontinuitet i treningen fremover. Grep og å få i gang store teknikker forover blir stikkord fremover.

Søndag:

Matias Kollerud -81 kg.
Matias deltok også i Europa Cup i Bosnia for noen uker siden, der det ble 1 seier og 1 tap.

Sveits sto på andre siden av matta i første kamp og Matias starter litt forsiktig. Etter hvert blir han mer trygg og blir tøffere på grepet opp i nakken. Det liker sveitseren dårlig og Matias kaster ham på Sumi Gaeshi til waza ari. Det svinger så litt frem og tilbake før mannen fra Mjøndalen kontrer og vinner kampen.

Ungareren i neste kamp er en meget god utøver, som vi vet mye om. Litt uortodoks judo og liker å gå inn i kroppen på motstander. Dessverre viser Ungarn seg å være sterkere denne dagen og vinner kampen og til slutt hele konkurransen. Matias får gjennom hele kampen sitt grep og er i situasjoner med mulighet for å avslutte, men det skorter litt på de defensive ferdighetene.

I rekvalifiseringen mot Serbia blir Matias kastet på Sode Tsurikomi Goshi tidlig i kampen. Etter det øker han presset og har gode muligheter til å avslutte, men åpner seg for mye og blir kastet på samme teknikk.

Matias går en mye bedre konkurranse enn i Bosnia og sin beste på dette nivået så langt. Han får ofte sitt grep og kommer til gode kastmuligheter. På det defensive må det legges ned et godt stykke arbeid og blir det bedre vil han ta et steg i riktig retning.


Treningsleir

Etter konkurransen ble Matias og Madelene igjen sammen med trener for et par dagers leir. For oss som liten judonasjon er sparringen vi får på disse leirene viktig. Dessverre gikk begge på skade siste økt, men de skal være raskt tilbake.

For Madelene står leir i Kroatia for tur om en ukes tid, før det braker løs i European Games (som og er EM) i Hviterussland 19-23. juni.

Matias og Yoan går inn i en treningsperiode, som blant annet inneholder leir og landslagssamling i sommer.

Mye skjer fremover, så stay tuned.

Martin Thiblin
Landslagstrener
Norges Judoforbund

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier