243 Views

European Games ble arrangert for andre gang i Minsk i Hviterussland og i judo er det og Europamesterskap (400 deltakere fra 49 nasjoner). 15 idretter er representert og til sammen er det over 4000 utøvere, 50 nasjoner og 8000 frivillige, noe som gjør det større enn vinter OL. Det arrangeres hvert 4. år og kan kalles et slags OL for Europa med egen deltakelandsby, stor åpningsseremoni og uttak fra Olympiatoppen, som stiller med støtteapparat.

Fra trekningen før konkurransen. FOTO: Martin Thiblin
Madelene møter utøver fra Ungarn. FOTO: Martin Thiblin

Norge stilte i flere idretter og troppen bestod av 38 utøvere. Judo stilte med Madelene Rubinstein fra Fredrikstad Judoklubb i -52 kg klassen. Etter en litt kronglete reise som inneholdt et par langspurter ble vi godt mottatt ved ankomst i deltakerlandsbyen.

Det er ganske interessant å bo så tett på andre idretter, og første dagen vi var og trente lett judo ved friidrettsbanen var det utøvere fra judo, boksing, rytmisk sportsgymnastikk, løping og sambo, noe som ga en veldig fin atmosfære.

Vi ankom et par dager før konkurransen. Vi har siden januar jobbet med å skape gode rutiner i forbindelse med konkurranser (hvordan trene? Hva fokusere på? Hvordan gjøre vektkutt? Hva spise/drikke etter veiing? Fast oppvarming etc). Det fører til økt trygghet og utøveren får en slags oppskrift på hvordan han/hun skal yte maksimalt når det gjelder. Madelene har hatt utfordringer med helsen og i januar var hun for eksempel ikke i stand til å gjennomføre en skikkelig oppvarming før konkurranse. Siktuasjonen er nå vesentlig bedre og hun har en kropp som responderer på trening.

Med nevnte utfordringene fortsatte vi å konkurrere en stund, noe som i ettertid kan virke rart. Grunnen var at vi ikke satt med all informasjon, og vi testet ut et par ting som kun gav begrenset effekt. Når vi så fikk all informasjon, kuttet vi konkurranser en periode og gjorde nødvendige tiltak, noe som helsemessig har fungert. Nå skal hun få litt tid på å prestere med fungerende helse, men samtidig er det toppidrett og resultatene må etter hvert komme.

Trekningen på World Tour i judo er ganske høytidelige og alle trenere må blant annet stille i dress. Så, dresskledd og fin kunne jeg konstatere at Madelene fikk en bra trekning i 1. kamp mot Katinka Szabo fra Ungarn, som er en utøver vi kjenner godt. Taktikken ble lagt og vi var klare for konkurranse.

Madelene var grønn i trynet, svarte kun i enstavelsesord og virket svært nervøs når vi ankom hallen, men det er her konkurranserutinene kommer inn (fokus på det du skal gjøre fremfor hvordan du føler deg, spise og drikke det du skal, fast oppvarming) og etter å ha gjort de var Madelene klar når hun gikk på matta.

Hun startet kampen bra og fulgte planen og det var noe overraskende at hun fikk straff for passivitet. Etter det ble hun for avventende i grepingen og ungareren kom først til angrep, noe som førte til ny passivitet. Det ble så bedre en liten periode, men så tok Madelene et dårlig valg på kanten av matten og kastet seg ned på et dårlig angrep. Det ga en 3. straff og dermed tap. Straffene kom svært fort og jeg mener for fort, men Madelene gjorde ikke det vi var enige om og tok feil valg i de avgjørende situasjonene. Dermed var European Games over etter 1. kamp.

Klassen ble vunnet av den Olympiske mesteren fra Kosovo med Russland, Storbritannia og Frankrike på de neste plassene.

Det som var svært positivt er at pusten fungerer og hun kan stole mer og mer på at den holder. Rutinene før konkurransen var og bra sammen med starten av kampen. I en periode tapte hun mye på bakken, noe som nå er bedre. I tiden fremover må Madelene få opp treningskvaliteten på hjemmebane, få mer sparring på høyt nivå i kroppen, jobbe mye med grep/bevegelse og få i gang de store teknikkene skikkelig, da hun kaster for lite.

Det var lærerikt og spennende å reise sammen med flere idretter og ikke minst Olympiatoppen. Vi bygger relasjoner som vil være viktige i fremtiden. Tusen takk til Olympiatoppen for supert opplegg.

Det blir en veldig travel sommer med Europa Cup + leir for U21 i Bosnia og Romania, Grand Prix i Budapest og Zagreb for Madelene, leir i Nederland med 10 utøvere og 1 ukes landslagssamling i Fredrikstad.

Stay tuned.

Martin Thiblin

Landslagstrener
Norges Judoforbund.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier