241 Views

Fredag 13. mars var det dags for avreise til årets første EC for cadets i Fuengirola, Spania. Stevnet samlet 230 utøvere fra 18 nasjoner. Kun U18.

Albin Dal, Thea Lillegaard og Sander Knutsen.
Albin Dal, Thea Lillegaard og Sander Knutsen.

Den norske troppen besto av:

  • ULL-trener, Albin Dal
  • Thea Lillegaard, -52kg, Bodø JK
  • Sander Knutsen, -60kg, Sandnes JK
  • Heiagjeng, Janne Beth Holth Knutsen

Uttak er gjort på bakgrunn av resultater og treningsutvikling i 2014. For utøverne var dette første møte med europacup nivået. Forskjellen på europacup og andre stevner er at det kun er forbundet som bestemmer hvem som får delta og melder på utøverne. Det gjør at nivået generelt blir noe høyere enn andre internasjonale stevner. Stevnene må gjennomføres etter EJU kravene for EC. Det gjør at hele linjen blir mye mer profesjonelt. Alt fra dress på trekning og finale kamper for coachen til draktsjekk, innmarsj rutiner og tilfeldig innveiing på stevnedagen for utøverne. Mange nye rutiner for utøverne å sette seg inn i. Viktig med slik erfaring for framtidige prestasjoner.

Fredagen bestod av reise, akkreditering, innveiing og middag. Begge fikk walk over og trakk Spania i andre runde. Ingen utøvere vi kjente igjen så taktikk ble lagt opp etter egne ferdigheter.

Stevnestart var satt til 09.00. 07.00 møttes vi til frokost. 45min senere satt vi i bussen på vei til hallen. Ingen av de norske ble trukket ut til tilfeldig innveiing. Nytt i år er at 4 i hver vektklasse blir trukket ut til tilfeldig innveiing på stevnedagen. Utøverne kan da maks veie 5% over sin vektklasse. Dvs for en som går i -60kg, kan man da på lørdagen maks veie 63kg. Det er for å prøve å stoppe utøvere å gjøre store vektreguleringer og gjøre konkurransen mer rettferdig.

Før utøverne kommer ut på matta må de først gjennom 2 kontroller. Kontroll post 1 sjekker akkrediteringskort, at judogi, bukse og belte er IJF godkjent med riktige farger. Det er nemlig ikke lov å stille med mørkeblå gi og lyseblå bukse. Ryggmerke skal også være på plass. Sponsormerker, broderinger skal også være i henhold til IJF reglementet. Er ikke dette på plass får ikke utøveren delta. På post 2 gjøres en suteki kontroll av en. Dvs om drakten har godkjente mål. Er drakten for liten her så er det direkte utvisning.

Først ut var Sander. Som tidligere nevnt var det spanjol i første. Sander starter kampen bra med å dominere grepingen. I neste sekvens gjør spanjolen justeringer og får inn en yuko. Kampen fortsetter slik med veksling i hver sekvens om hvem som styrer grepingen. Mot slutten blir Sander litt desperat og må angripe, men bommer litt på timingen og blir kontret. Spanjolen taper kvartfinalen på 1 shido og da ble det dessverre ingen rekvalifisering.

Thea var neste ut. Spanjol i første her også. Thea starter med å henge litt etter på grepingen, men henter seg inn igjen. Kommer på toppen i en sekvens i newaza og drar ut armen til ippon. I neste kamp venter en isrealer. Thea starter bedre her med å styre grepingen. Israelern tar etter hvert over og kjører et sterkt nakkegrep som Thea ikke kommer seg ut av. Beveger seg litt feil og blir kastet på uchi mata til ippon. Med tap i kvartfinalen ble det automatisk rekval. Her ventet et brite. Thea starter igjen bra ved å holde nakkegrepet borte. Får inn flere nesten angrep, men igjen etter at briten får sitt dominerende grep beveger hun seg feil vei og blir kastet på o soto gari til ippon. Fasit ble 1 seier, 2 tap og 9.plass.

Vi sitter igjen med en følelse at vi har underprestert litt, men samtidig føler vi det er små marginer før vi tar steget et og to hakk lenger opp på listen. Den store forskjellen på dette nivået er hvor gode folk er på grep. Vi som landslagstrenere kan ikke få presisert dette nok. Grep, grep, grep er og blir alfa og omega i internasjonal judo. Du kan ha verdens beste teknikk, men får du ikke ditt grep så får du heller ikke kastet.

Søndag til tirsdag består av treningsleir. Leiren består av 100 – 150 utøvere med høyt nivå. 2 treninger om dagen. 3-4 runder newaza, 4-5 runder tachi waza og litt teknikk på hver trening. Fantastisk å kunne gå med 10 forskjellige utøvere i din vektklasse som gir deg god matching. Utøverne kjører på bra hele samlingen. Ingen syting og klaging. Alle bytter gjennomføres. Vi jobbet med små enkle oppgaver. Begge viser stor utvikling gjennom hele samlingen. Tirsdag kveld tar vi fri. Viktig å lade batteriene etter en hard samling.

Til alle som ønsker å bli gode; Det er bare å steppe opp greps og randori trening!

Mvh
Albin Dal
Ungdomslandlagstrener

Lill Merethe Tjeldvoll

Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier