132 Views

Bosnia er ingen stor judonasjon, men er ivrige arrangører og har hvert år Europa Cup for både U18, U21 og senior.

Kornelius Eilertsen endte på en 7. plass i Europacup-stevnet for U21 i Bosnia. FOTO: EJU.net

I tillegg har de arrangert flere mesterskap i aldersbestemte kategorier de siste årene.

Denne gangen var det U21 sin tur og vi stilte med et lite lag bestående av Helene Gerhardsen (Sande Judoklubb) i -57 kg, Sigurd Stokke (Bodø Judoklubb) i -73 kg og Kornelius Eilertsen (Sande Judoklubb) i -90 kg.

Petter Grime (Oslo Judoklubb) stilte og som dommer.

Europa Cup er det høyeste nivået for U21 og er en del av IJF (internasjonale judoforbundet) sin world tour. Det

arrangeres konkurranser i alle verdensdeler, men for U21 er de beste i Europa. Denne konkurransen hadde samlet 240 utøvere fra 25 nasjoner.

Dagen før konkurranse består stort sett av rutiner som trening, innveiing, trekning, sette arbeidsoppgaver og analysere video. Denne gangen var intet unntak.


Lørdag: 

Helene Gerhardsen (57 kg, 17 deltakere): 

Helene er tilbake fra en periode med kneskade, men fått trent godt de siste ukene og kjenner ingenting til kneet.

Nederland sto på andre siden av matten i 1. kamp. Helene åpner aggressivt og er nære ved å komme til en avslutning på bakken. Hun fortsetter å kjempe, men nederlenderen er systematisk på grep og tar over mer og mer. Det ender til slutt med scoringer og Helene taper kampen. Nederland taper neste, så ingen rekvalifisering.

Helene skal satse fremover og flytter til Oslo for å trene. Hun er en utøver som nok trenger tid og vi er enige om et langsiktig perpektiv. Med stå på viljen hun har kan det bli spennende på sikt.

 

Kornelius Eilertsen (90 kg, 25 deltakere): 

Kornelius hadde og hatt en litt shaky oppladning med en smell i hodet uken før, men fikk klarsignal fra legen og kunne konkurrere.

I 1. kamp mot Bosnia har han god kontroll, men slipper likevel motstanderen for lett inn i enkelte situasjoner og han virker ikke helt på.

Det ender likevel med seier på Ippon etter et fint kast.

I 2. kamp er han mer med og møter Bulgaria. Vi er godt forberedt og har taktikken klar. Kornelius åpner bra og gjør de rette tingene, men bulgareren kommer med et overraskende angrep som gir scoring (dessverre feilaktig) og ledelse. Etter dette blir Kornelius nølende, for stillestående og blir kastet på Ippon.

Bulgareren ender med å vinne hele turneringen, så rekvalifisering til Norge.

Den tredje kampen er mot en svært fysisk sterk bosnier med flere medaljer på dette nivået. Han har og medaljer fra mesterskap i aldersbestemte klasser.

Før denne kampen fyrer vi opp litt ekstra og har en god taktikk. Denne følger Kornelius til punkt og prikke og vinner kampen. Den beste kampen jeg har sett han gå.

I 4. kamp, om å komme til bronsefinalen, møter han Frankrike, som også er merittert på dette nivået.

Begge vil ha samme grep, noe som fører til stillingskrig. Her vet Kornelius hva han skal gjøre, men franskmannen kommer han sekundet i forkjøpet ved 3. anledninger og får sitt grep. 3. gangen kaster han og vinner kampen.

Denne kampen lærte vi mye av og neste gang i liknende situasjon vil Kornelius være sekundet foran istedenfor sekundet bak.

Det endte da med 7. plass.

Kornelius er på rett vei og gjør mye bra. Det må konkurreres og trenes mer på dette nivået og grep og variasjon i teknikker må jobbes med for å ta de siste stegene, men det vil komme.

 

Søndag:
Sigurd Stokke (73 kg, 44 deltakere): 

Sigurd hadde vært syk noen dager før konkurransen og var litt usikker på formen, men etter et par gjennomkjøringer dagene i forveien og god oppvarming var han fit for fight.

Motstander var en veldig høy bosnier, som kjørte nakkegrep, noe vi hadde en plan for.

Sigurd kommer dessverre bakpå fra start, slipper bosnieren for lett til og blir kastet på waza ari.

Han kjemper på videre, men situasjonen gjentar seg og Sigurd taper kampen.

Bosnia taper neste kamp mot Nederland, så blir ingen rekvalifisering.

Sigurd skal satse for fullt på judo og er god til å trene, noe som er den viktigste «egenskapen» i toppidrett. Det må jobbes mye med grep og fysikk, men med et målrettet opplegg fremover vil han ta store steg.

Vi ble vi igjen for et par dager med treningsleir, noe som alltid er nyttig og lar oss sette lærdommen fra konkurransen ut i praksis raskt.

 

Neste aktivitet for denne gjengen + en del flere er treningsleir i Nederland 14-24/7, så stay tuned.

Martin Thiblin

Lill Merethe Tjeldvoll

Ansvar: Organisasjon | Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier