192 Views

I helgen ble det avholdt C-dommerkurs i Levanger. 14 deltakere fra 3 klubber deltok. Her kan du lese referat fra Emmeli Ertzaas og Helle Amalie Sørli, to av deltakerne på kurset:

Helgen 25-26. januar ble det avholdt C-dommerkurs i dojoen til Levanger judoklubb. 14 deltakere fra 3 klubber var representert. Instruktør fra Norges Judoforbund var Svenja Rahn og Thom Hallum var sufflør.

Deltakere og kursinstruktør på C-dommerkurs i Levanger. FOTO: Thom Hallum

Vi startet undervisningen ca. kl. 18:00. Da vi kom i gang gikk det fort for seg. Vi fikk først en kort introduksjon av Svenjas judoliv. Etterpå gikk vi i gang med hva det vil si å være en dommer i judo, med gode stikkord om dommerrollen, som ekspert og veileder. Vi fikk også mange gode visdomsord rundt det å være dommer, og samtidig tips rundt det å ikke stresse på matten som dommer. Mye av fredagens undervisning handlet om reglene. Vi fikk en god gjennomgang på dommerrollen, alt fra hygiene til hilseprosedyre og direkte kampregler. Vi gikk også gjennom de nye reglene for 2018 til 2020. Vi stilte spørsmål om det vi lurte på og fikk gode svar, med mange eksempler fra Svenja og Thom sine erfaringer.

Line-up før praksis på C-dommerkurs. FOTO: Tore Brenne.

På lørdag møtte alle opp til riktig tid. Vi startet dagen med at Thom snakket om sitt judoliv, etterfulgt av mange videosnutter fra større mesterskap. Vi fikk se hva man som dommer og utøver skal gjøre under en kamp, og hva man helst bør unngå. Dette ga oss en bedre forståelse for reglene i praksis.
Etter en pause var det på tide å komme seg på matta og få et litt nærmere forhold til dommerrollen, og hvordan ting fungerer i praksis. Vi startet med draktkontroll. Deretter fikk vi se noen eksempler av lovlige og ulovlige situasjoner på matta, det ble mulighet for å stille spørsmål underveis.

Etter en liten gjennomgang av posisjonering og roller, var det tid for å dømme i praksis. Med alle utrykkene, reglene og bevegelsene surrende rundt i hodet ble det fort vanskelig å dømme. Vi fikk alle prøvd oss som matte-dommer, kant-dommer, utøvere og tilskuere.

Da vi var ferdige med praksisen, tok vi et gruppebilde av alle utøverne med Svenja. Nå gjenstår det bare praksis som dommere på Regionsstevne hos Levanger judoklubb 2. februar.

Takk til Svenja Rahn og Thom Hallum for et lærerikt og morsomt kurs.

Helle Amalie Sørli og Emmeli Ertzaas
Namsos judoklubb og Levanger judoklubb

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier