227 Views

Andre helgen i januar ble det avholdt et C-dommerkurs i Sone Øst. Dette er nærmest blitt en tradisjon, og denne gangen ble kurset holdt i lokalene til Ippon JK i Nadderudhallen.

FOTO: Thom Hallum
FOTO: Thom Hallum

Thom Hallum fra Nesodden var kursholder, sammen med Svenja Rahn fra Tromsø (og Hamar) som skal utdanne seg som dommerinstruktør. Dommerstanden i Norge vil når Svenja blir godkjent instruktør ha dommerinstruktører i alle soner, og det er vi veldig glade for å endelig ha fått til.

Hele 16 deltagere var klare til dyst fredag. Geografisk var nesten «hele Norge» dekket, med deltagere fra Larvik i sør til Gratangen i nord. For første gang hadde 98% av deltagerne 1 kyu (brunt belte) og det var tydelig at de fleste var der for gradering, og ikke for å bli dommere. Vi får håpe vi klarte å omvende noen til også å ha lyst til å dømme.

Vel, første kurskvelden var som vanlig viet teori om dommerrollen: Hva det vil si å være dommer, at det er gøy å være dommer, hvilken rolle man har, at det er gøy, hvilke tegn man gir og hva de betyr. Dette ga oss denne gangen en liten utfordring i og med at vi er litt mellom det nasjonale her hjemme og det internasjonale ute og på stevner av NM og NC nivå her hjemme med rolle som både assistent- og kantdommere. Vi er nødt til å gå gjennom alle roller og tilhørende oppgaver da ikke alle stevner har videodømming. Det at man har den beste plassen i hallen for å se judo måtte jo også nevnes – og at det er gøy (har jeg husket å nevne det?!?) – og selvfølgelig fikk deltagerne også denne gangen avslutte kvelden med å vurdere situasjoner fra siste års «minnepinne» fra IJF, som også ligger på IJFs nettsider og på denne linken (krever Google Chrome installert).

Lørdag skulle vi starte kl. 09.00 med å fortsette gjennomgang av situasjoner fra IJF og beskrivelsene av de nye reglene. Vi skulle bare hente nøkkelen i resepsjonen. Der var det jammen meg låst, og vi kunne ikke komme inn for å rigge utstyret. På en lapp på utsiden var åpningstiden kl. 10.00, så her måtte det improvisering til hvis vi skulle få utnyttet tiden som vi vet blir knapp. Gangen utenfor hos Ippon har hvite vegger, og tilgjengelig stikk- kontakt oppe på veggen. Til alt hell var utstyret tatt med kvelden før, så prosjektoren ble dandert på toppen av to bagger og PCen ble tilkoblet og vi var i gang.

Kl.10.00 fikk vi endelig tak i nøkkel og fikk rigget oss til for å gjennomgå resten av de nye reglene sittende på stoler, noe mer praktisk enn å stå på kne på et betong- gulv. Det ble i praksis gjennomgått draktregler, også de som kommer 01/ 01- 2015 da vi hadde telefonkontakt med IJF- seminaret i Malaga (hva gjør vi ikke for å få de siste oppdaterte nyhetene fra det store utland), hilseprosedyrer, plassering og tegn både for matte- og kantdommer, og selvfølgelig en gjennomgang av hva som gir straff med praktiske eksempler der det var mulig.

I lunsjen fulgte noen av oss med på dommerseminaret i Malaga, som denne gangen ble overført direkte på nett. Kjempesmart. Vi fikk også med oss en presisering av hvordan reglene skulle praktiseres under en Golden Score kamp, så det var nyttig.

Etter lunsj var det klart for praktisk dømming. Siden det var så mange deltagere delte vi gruppen i to, med en instruktør på hver matte. Som vanlig var tilbakemeldingen at det var «litt vanskelig», og det ble slett ikke bedre når de som skulle gå kamp gjorde det de kunne for å sette dommerteamene på prøve. Med et titalls forbudte handlinger i løpet av 20-30 sekunder ble det rett og slett for mye, men moro var det. Alle kom seg gjennom praksis, og de som ville dømme mer fikk lov til det. Siden det var mange konkurranseutøvere med på kurset tror jeg de vil se på dømmingen med litt andre øyne nå som de nå har fått prøve det selv. Vi lever i håpet ?

Etter praksis var det tid for avsluttende teorieksamen. Vi hadde gitt inntrykk av at vi ville være strenge under eksamen denne gangen, men når de oppdaget at de ble delt inn i grupper for at de skulle kunne samarbeide som et team ble stemningen noe bedre. Under praksisøkten hadde alle fått beskjed om ikke å lete etter straffer, men under testen var de jammen meg strenge. Det var flere shido-straffer som ble vurdert til hansokumake, men dette fikk de selvfølgelig korrigert under gjennomgangen.

Det er selvfølgelig ikke lett å få med alle detaljer i løpet av 1,5 dag, men alle klarte kravet med god margin, og kan smykke seg med ny status som nasjonal C-dommer.

Takk for en fin kurshelg på Nadderud med en trivelig og engasjert gjeng utøvere. Instruktørene (og DK) håper selvfølgelig at flere vil velge dømming som karrierevei etter endt konkurransekarriere. Vi vet at flere av deltagerne dømmer i barnestevnet Jubapool, og vi håper vi har gitt de et litt bedre fundament for å mestre dommerrollen. Når vi etter endt kurs får tilbakemelding om at det var bedre enn forventet og at deltagerne var fornøyd med kurset, da kan vi ikke si oss annet enn fornøyd.

De nye og oppdaterte C-lisensierte dommerne er:

 • Amitai Peter Gran, Oslo JK
 • Harald Lund, NTNUI
 • Knut Åge Børulfsen, Asker JC
 • John Kenneth Overgård, Gratangen IL, judo
 • Sondre Jelstad, Drammen JC
 • Andreas Larsen Aarsvold, Larvik JK
 • Eirik Hovind, Ippon JK
 • Morten Hovind, Ippon JK
 • Johan- Fredrik Heffermehl, Ippon JK
 • Jesper Grude, Ippon JK
 • Jørgen Grødem, Ippon JK
 • Ole Kallerud, Ippon JK
 • Aleksander Auseth, Ippon JK
 • Jørgen Winther-Jacobsen, Ippon JK
 • Bjørn Brodtkorb, Ippon JK
 • Tor Brodtkorb, Ippon JK

Mvh.
Svenja Rahn og Thom Hallum
NJF dommerinstruktører

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier