144 Views

I helgen ble det avholdt C-dommerkurs på Nesodden. 9 deltakere fra 5 klubber deltok og 6 av dem har allerede mottatt C-dommerlisens etter å ha gjennomført praksis på Østlandscup i Sande. Her kan du lese referat fra Harald Salmelid, en av deltakerne på kurset:

Årvåkne deltakere på teoridelen. FOTO: Thom Hallum
Årvåkne deltakere på teoridelen. FOTO: Thom Hallum

Helgen 27 – 28. mai ble det avholdt C-dommerkurs i den flotte dojoen til Nesodden Judoklubb. Vi var 9 deltakere og hele 5 klubber var representert. Instruktør fra Norges Judoforbund var Thom Hallum.

Vi skulle starte undervisningen kl. 18:00, men grunnet mye trafikk, ble noen av oss bedre kjent mens vi ventet på resten. Da vi endelig kom i gang gikk det fort for seg. Vi fikk først en kort introduksjon av Thoms judoliv. Etter på gikk vi i gang med hva det vil si å være en dommer i judo, med stikkord som videre utdanning, dommerrollen, etikk og moral og til sist kvaliteter som en hver dommer må ha. Vi fikk noen gode visdomsord rundt det å være dommer, der det som gikk igjen var å ikke stresse (dette ble fort glemt da vi hadde praksis dagen etter). Andre del av fredagens undervisning omhandlet reglene. Vi fikk en god gjennomgang på alt fra hygiene og diverse dommerroller til hilseprosedyre og direkte kampregler. Vi fikk stilt spørsmål om det vi lurte på og fikk gode svar, med mange eksempler fra Thoms omfattende erfaringer. Thom delte til og med litt om hans møte med japansk kultur.

Demonstrasjon av kampregler i praksis. FOTO: Harald Salmelid
Demonstrasjon av kampregler i praksis. FOTO: Harald Salmelid

På lørdag møtte alle opp til riktig tid. Vi startet dagen med mange videosnutter fra større mesterskap, vi fikk se hva man som dommer og utøver skal gjøre og hva man helst bør unngå. Dette ble en mulighet til å tørrtrene som dommer. Vi fikk i tur og orden gi egne avgjørelser til hva som foregikk på matta, dette var ikke alltid like lett, men det ga oss en bedre forståelse for reglene i praksis.

Etter en pause var det på tide å komme seg på matta og få et litt nærmere forhold til dommerrollen, og hvordan ting fungerer i praksis. Vi startet med draktkontroll. Deretter fikk vi se noen eksempler av lovlige og ulovlige situasjoner på matta, her var det også rom for spørsmål og vi var også med på å vise teknikkene og situasjonene det var snakk om.

Etter en liten gjennomgang av dommertavler, -posisjonering og roller, var det duket for praksis i dømming. Med alle utrykkene, reglene og bevegelsene surrende rundt i hodet ble det fort vanskelig å faktisk dømme. Vi fikk alle prøvd oss som matte-dommer, kant-dommer, utøvere og tilskuere. Noen klarte seg bedre enn andre, men med utallige forbudte handlinger per kamp og en tavleholder som la inn en del «feller», fikk alle kjenne på utfordringene rundt det å være dommer.

Da støvet la seg etter praksisen, gikk vi i grupper og fikk utdelt en teoriprøve. Vi jobbet sammen i gruppene for å finne en løsning på spørsmålene. Etter at tida var ute, gikk vi fort gjennom fasit og fikk bekreftet at vi har lært mye i løpet av helga. Nå gjenstår bare praksis som dommere på Østlandscup og Jubapool.

Takk til Thom Hallum for et lærerikt kurs, og takk til Nesodden Judoklubb for dojoen.

Harald Salmelid,
Godai Judoklubb

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier