165 Views

Arild Maka representerte Norge som dommer på Åpent Dansk Mesterskap 2018. Les hans rapport her:

Vejle Judoklubb har lenge arrangert Matsumae-cup annethvert år i samarbeid med et japansk universitet. For å ha et årlig internasjonalt stevne arrangerer de i år for første gang Åpent Dansk mesterskap. Den eneste forskjellen for utøverne er vel at den japanske delegasjonen blir minimal, og dermed øker muligheten for en plass på pallen. For arrangørene betyr det at de i mye større grad må stå på egne bein, og den sedvanlige middagen med gaveoverrekkelser lørdag kveld endres til en ganske alminnelig middag uten taler.

Stemning i hallen under finalene. FOTO: Arild Maka
Dommerne på Åpent Dansk Mesterskap 2018

Dommermøtet ble avholdt 08:00 lørdag morgen. Klaudia Asmussen gikk igjennom de nye reglene på engelsk og dansk. Etter gjennomgangen fikk vi mattefordelingen. Det viste seg at en dommer var forhindret, slik at vi fikk 3 matter med 5 dommere og en matte med kun 4 dommere.

Arrangør hadde kun 3 CARE-systemer tilgjengelig, og jeg havnet på matte 2 uten CARE-system. Men vha en PC og en smarttelefon, jukset vi til en løsning som fungerte ganske godt. Telefonen brukte appen Mobiola slik at den fungerte som webcamera og på PCen kjørte vi Potplayer.

Det viste seg utover dagen at noen av dommerne var litt utdaterte. Rent generelt er det et problem at forbudte ting som tas ut av regelverket ikke synes noe sted. Du skal lese regelverket ganske så nøye for å oppdage at noe er tatt vekk. Men vi fikk rettet dette opp uten at det førte til feil straffer – i hvert fall på vår matte. Det andre problemet vi fikk utover dagen var fortolkning av de nye reglene. Ettersom dette var årets første stevne for de aller fleste, og jeg tror ingen hadde dømt EJU/IJF-stevner med de nye reglene, måtte vi på hver matte prøve å tolke de nye reglene så godt vi kunne. I enkelte tilfeller ble dette uheldig, f. eks. var det en utøver som reiste seg fra ne-waza med uke på ryggen. Når han kom seg opp på beina så kastet han uke og fikk scoring.

Før stevnet rakk jeg å se igjennom ca. halvparten av videoene på youtube fra IJFs dommerseminar i januar. I ettertid har jeg sett igjennom resten. Og jeg ser at de aller fleste spørsmål vi hadde faktisk ble avklart på dette seminaret. Men samtidig er jeg rimelig sikker på at det vil komme presiseringer på internasjonale stevner i tiden fremover.

Kampene på lørdag tok litt lengre tid enn beregnet. Finalene ble derfor ca en halv time forsinket. Selv fikk jeg en finale på kant og en som mattedommer.

Finalen der jeg var mattedommer var U21 H-81 kg. Begge kom fra Nederland og var sikkert gamle kjenninger. Blå så ingen grunn til å vente på Hajime. Jeg hadde dømt ham tidligere på dagen, og også da gikk han rett på etter å ha nikket til motstanderen. Bortsett ifra en straff for passivitet, var det fint lite som skjedde i de 4 første minuttene. Etter et minutt ut i Golden Score fikk den ene inn et holdegrep som den andre ikke kom ut av. Fikk faktisk samme utøver også i SR på søndag, da hadde han faktisk lært at dommeren bestemmer når kampen starter. Så voksenopplæring hjelper av og til.

Søndagen ble i stor grad en reprise av lørdagen. Bort sett i fra at finalene denne dagen ble fremskyndet et par timer. Også denne dagen fikk jeg en finale på kant og en som mattedommer. Finalen der jeg var mattedommer var U21 D-57 kg. Kampen ble avgjort med en klar Ippon etter 30 sekunder.

Etter siste finale var det et par timer å vente før jeg fikk middag i hallen og transport til flyplassen i Billund. I stedet for å reise rett hjem, ble det en overnatting i Oslo og en jobbreise til Jørstadmoen på mandag.

Arild Maka

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier