132 Views

Arild Maka representerte Norge som dommer under Åpent finsk mesterskap 2018. Les hans rapport her:

Det har gått 10 år siden sist jeg dømte åpent finsk JR og 15 år siden jeg dømte åpent finsk SR. Stevnene har etter hvert blitt slått sammen til ett stevne, og under årets Finnish Open var U18, U21 og SR på en dag. Ikke uventet dominerte de finske utøverne, men det var også deltakere fra 7 andre nasjoner inklusiv 4 fra Norge.

Arild Maka dømmer under Åpent finsk mesterskap 2018.

Det ble et par mellomlandinger før jeg ankom Tampere lufthavn. På flyplassen møtte jeg Jan Ove Rein med 3 utøvere. Arrangøren kom for å hente meg, og de andre norske fikk sitte på dit de skulle.

Lørdag morgen ble jeg hentet på hotellet 08:15. På veien til hallen plukket vi opp resten av den norske kontingenten. Litt skuffende at alle nordmenn får god plass i en 9-seter. Ikke lenge etter ankomst ble dommermøtet avholdt. Det var 12 dommere pluss en supervisor. Foruten meg fra Norge var det kun finske dommere. Alle hadde A-lisens eller høyere. I invitasjonen stod det at også dommere med B-lisens var velkomne, men det hadde ikke dommersjefen blitt informert om, så B-dommere fra Norge og Sverige hadde fått nei på sine forespørsler om å komme.

Velimatti Karinkanta var supervisor og ledet møtet. Følgende ble tatt opp: La utøverne jobbe i ne-waza hvis det er progresjon, la dem fortsette til tachi-waza hvis de er ansikt til ansikt, bruk radiokommunikasjon mellom Matte og Hajime og la teamet jobbe uten forstyrrelser mens du har pause. Karinkanta er for tiden en av de tre høyest rangerte dommerne i Europa, og dømte for øvrig i VM. Før VM hadde de blitt informert om at de skulle la kampene gå med minst mulig avbrytelser (les: shido). Etter VM var det tilbake til normal rutine med dømming av shido. Men, som han sa, hvis du er i tvil om det er straff, ikke gi shido.

Kampene forløp relativt greit fra kl 10:00 til 16:15 med U18, U21 og til slutt SR. Mellom kategoriene var det premieutdeling. Alle kampene gikk fortløpende inklusiv finale. Selv avsluttet jeg dagen med bronsefinale og finale på matta i SR H-73 kg. Det ble ikke uventet dagens høydepunkt med mye fart og god judo. Kampen gikk full tid og det ble kun en waza-ari scoring. Med 4 dommere pr matte var det 30 minutter som assistentdommer, 15 minutter som mattedommer og 15 minutter pause pr time.

Tampere er ikke verdens navle, så flyet tilbake via Arlanda og Kastrup gikk ikke før søndag kl 18:30. Jeg fikk dermed god tid til å skrive dommerrapport og en del annet forefallende arbeid.

Arild Maka
IJF B-lisens

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier