86 Views

Norske dommere i The SSE Arena Wembley i London, England var Thom Hallum og Petter Grime, som begge fikk dømme finale som hoveddommer i Europa Cup for første gang.

The SSE Arena Wembley i London.
The SSE Arena Wembley i London.

Fredag 10/07
Da Petter hadde reist tidligere enn meg til London var akkrediteringen allerede unnagjort når jeg ankom hotellet. Det eneste jeg hadde å gjøre var å hente romnøkkelen hos arrangøren. Etter en aldri så liten utpakking var det tid for en liten rundtur i området før dommermøtet kl. 19.00. Hotellet heter Crowne Plaza Heathrow, men ligger allikevel 15- 20 min. unna flyplassen med shuttlebuss. Ellers var det ingenting i området, ja ikke noe annet enn diverse rundkjøringer, veikryss, motorvei og selvfølgelig, andre flyplasshoteller. Og en typisk engelsk forstadsbebyggelse med like mursteinshus på rekke og rad. Ingen fornøyelser eller butikker så langt øyet kunne se selv etter en 20 min. spasertur fra hotellet. I følge resepsjonen var nærmeste supermarked en ca. 30 min. spasertur unna (vi var tydeligvis nesten der, men måtte snu for å rekke dommermøtet).

Dommermøtet ble ledet av Metin Ozkan fra Tyrkia og Vasily Smolin fra Russland som var representanter fra EJUs dommerkommisjon. Sistnevnte er kjent for våre hjemlige dommere som 2 ganger gjest på vårt eget fagseminar. Merkelig nok var det denne gangen ikke noe opprop av dommere, bare en mumling om at det var 20 dommere tilstede og det manglet 2.

Keith Merrick fra den Britiske dommerkommisjonen ønsket oss velkommen til London, ga oss noen praktiske opplysninger, og fortalte samtidig at det ikke var mer enn 120 deltagere fordelt på 2 dager (Jeg har vært her 4 ganger tidligere og deltagerantallet har ligget rundt 450)?!? Dette var en stor overraskelse, og faktisk en aldri så liten skuffelse. Konsekvensen var at stevnet ble kjørt på 3 matter lørdag, men bare 2 på søndag. Keith ga så ordet til kommisjonen fra EJU.

Ozkan startet gjennomgangen med å si at:

 • Det er dommerteamet på 3 som skal ta avgjørelsen på matta, ikke se til kommisjonen.
 • Kumi-kata (grep) er viktig. Det skal ikke aksepteres at utøverne går med enhåndsgrep, eller bryter grep hele tiden. Judo uten grep er bare kjedelig.
 • Straffer skal praktiseres strengt.
 • Vær oppmerksom på kant. Ett ben ut uten å komme inn på matta umiddelbart er shido hvis det ikke er noe angrep. Umiddelbart shido hvis utøveren er ute med begge bena hvis det ikke er noe angrep.
 • Ved scoring i siste sekund må teamet være oppmerksom på klokka. Det er ikke alltid tavlene kommer med på Care-systemet, så det er viktig at teamet vet om tiden er innenfor eller utenfor. Scoringstavlene skal for øvrig kontrolleres ved hver avgjørelse.
 • Bro, «brolignende adferd», eller der utøveren bøyer hodet bakover for å unngå å lande på ryggen er Ippon.

Det var ikke mye Smolin hadde å legge til, annet enn:

 • Ved Hansoku-make må alle være enige. Konferer gjerne med kommisjonen.
 • Ved passivitet må mattedommer forsøke å se etter forskjeller. Ikke bra å gi til begge utøverne samtidig.
 • Gjentok betydningen av aktivitet på kant som Ozkan hadde gjort tidligere.
 • Ved shime- waza (kveling) der en utøver mister bevisstheten må dommeren tilkalle lege umiddelbart. Det ser ikke bra ut når den andre utøveren løper frem for å hjelpe, løfter bena eller gjør andre mer eller mindre medisinsk forsvarlige forsøk på å få liv i den andre. Dette skal overlates til medisinsk personell.

Møtet ble avsluttet med et lykke til og en oppfordring til å huske den ene bussen som var satt opp for dommerne lørdag.

Lørdag 11/07
Første konkurransedag og dommerfordelingen ble gjort i The SSE Arena Wembley, som ligger rett ved siden av Wembley Stadion, et kjent landemerke for mange Londonfarere. Jeg var på matte 1, med herrer 66 kg og damer 52 kg. Petter var på matte 2 med damer 48, 57 og 63 kg. Vi var totalt 7 dommere på hver matte, hvorav 3 var Britiske. Med 95% Britiske utøvere var vi egentlig kun 4 reelle dommere på hver matte, og det ga oss en del å gjøre til tross for at det bare var ca. 120 utøvere totalt.

Petter Grime under British Open 2015.
Petter Grime under British Open 2015.
Thom Hallum i aksjon i British Open.
Thom Hallum i aksjon i British Open.

For min del hadde jeg totalt 5 kamper i midten og 15 på kant i innledende runder. Hadde 4 greie Ippon kamper, men i en kamp hadde jeg dessverre et par korrigeringer fordi jeg var litt dårlig plassert. Allikevel ikke så mye å legge seg på minnet. For Petters del var det tilsvarende antall kamper. Med 6 kamper som mattedomer og 14- 15 på kant gikk dagen helt greit. Petter hadde en Hansoku-make for grep under beltet, men ellers var det ikke noe spesielt.

De innledende rundene var ferdig ca. kl. 13.00, så det var både tid til lunsj og en tur rundt Wembley før finalerundene som skulle starte kl. 15.30. Det er alltid spennende å se om man blir uttatt til finalerundene, og spesielt stas er det hvis man blir satt opp som mattedommer. Det har noe med følelsen av å få tillit å gjøre.

Men, før finalerundene var det en presentasjon med George Kerr (10 Dan) og Neil Adams (8 Dan), som skulle dele ut utmerkelser i form av 7 Dan grader. Artig for oss nordmenn var det jo at en «norsk» trener, Neil Eckersley (Region Vest, Sandnes, Stavanger) var en av de som ble tildelt 7 Dan. Gratulerer så mye Neil.

Både Petter og meg selv ble satt opp i finalerundene. At vi var i finalene var kanskje ikke så overraskende siden det var så mange Britiske utøvere, men allikevel er det stas å bli satt opp som mattedommere. Petter hadde bronsefinale H60 kg som mattedommer, og var på kant i finale H66 kg, og bronsefinale H73 og D63 kg.

For min egen del var jeg mattedommer i bronsefinale D52 kg, kantdommer i H66 og D57 og kantdommer i finale H73kg. Min beste kom i dagens siste kamp, da jeg var tatt ut som mattedommer i finale D63 kg. Det er en milepæl i min dommerkarriere, da det er første gang jeg har dømt en finale som mattedommer i et Europacup stevne. Jeg skal ikke si noe om hvordan følelsen var når mørket senket seg og jeg gikk ut på matta mens speaker annonserte utøverne som ble fulgt av ledelys inn på matta. Jeg bukket inn, lyset ble tent og så….. Hajime! Alt i alt en god dag på jobben.

Søndag 12/07
Søndag var det kun 2 matter pga. færre deltagere enn på lørdag. Petter og jeg var på de samme mattene som tidligere, men vi fikk 2 ekstra dommere pr matte som ikke var Britiske.
Det var et kort møte i hallen for å oppsummere lørdagen og følgende ble poengtert:

M. Ozkan:

 • Noen feil forekommer. Vær konsentrert og føl kampen. I starten på lørdag var det flere feil, spesielt på scoringer. Det ble gitt mange Waza-ari som nå er blitt den nye «sikre» scoringen, men det blir ikke rett av den grunn.
 • Straffer spesielt på kant/ uttråkk. Vær oppmerksom på om utøveren tråkker ut eller blir dyttet ut.

V. Smolin:

 • Det hadde vært ganske bra dømming på lørdag. Kun 1 trener hadde bedt om å se situasjonen om igjen, ellers var det rolig.
 • Sjekk tavlene etter hver avgjørelse for å se at det blir korrekt registrert, spesielt ved motangrep.
 • Ved osaekomi skal det være god kontroll med uke på rygg eller minimum en skulder i matta. Det hadde vært en del usikkerhet med osaekomi spesielt i sankaku-posisjon for tori.
 • Yuko skal være landing på siden. Landing på baken hvor uke vrir seg over på siden og albuen er ikke yuko.
 • Mattedommer må vise god selvtillit og ha et godt samarbeid med kantdommerne.
 • Straffbare situasjoner må straffes enten det skjer i begynnelsen, midten eller i slutten av en kamp.

På min matte hadde vi H81, D under 78 og H under 100kg. Petter hadde H90, D under 70 og H+100. Jeg hadde 3 kamper som mattedommer og 9 som kantdommer, Petter hadde 3 og 8. For min del gikk dagen veldig greit etter mitt hode, ingen korrigeringer som mattedommer, men måtte tidvis jobbe hardt på kant for å hjelpe spesielt en av de andre dommerne på teamet. Petter hadde det han beskrev som en elendig start på dagen. Selv om det retter seg opp i løpet av dagen er det vanskelig å finne godfølelsen med en dårlig start.

Vi hadde en pause på ca. 2 timer før finalerundene skulle starte. Jeg hadde en god følelse, men Petter trodde ikke det skulle bli noe som helst pga. den dårlige starten. Det var bare 4 finaler og 8 bronsefinaler denne dagen, så det var begrensede muligheter. Vi tenkte uansett at det ville bli vanskelig, men håpet på en plass uansett, spesielt med tanke på alle de britisk utøverne.

Vel, når dommerfordelingen til finalene kom opp ble vi gledelig overrasket. Begge hadde fått finale som mattedommer, jeg i H81, Petter i D70. Petter fikk dermed sin milepæl som mattedommer i en finale han også. I tillegg hadde jeg en bronsefinale i H inntil 100 kg. på kant, Petter hadde bronsefinale i H81 og H inntil 100 kg. på kant.

Min finale følte jeg var grei. 2 Britiske utøvere. Et ko-uchi-gari forsøk måtte jeg sjekke med kantdommerne for aktiv arm med grep på benet. Før kantdommerne hadde fått sett situasjon fikk jeg kommisjonen på øret med «alt i orden, fortsett». I ett annet tilfelle ble hvit utøver kastet på et uchi-mata forsøk hvor hvit snurret helt rundt og landet nærmest på maven i matta. Jeg dømte ingen ting, men så på kantdommerne hvor den ene ristet på hodet. Jeg gikk tilbake til startposisjonen og fikk «yuko blå» på øret fra kommisjonen. (I ettertid kunne vi ikke finne noen landing på siden ved å se på Care-systemet).

Petters finale var et annet kapittel. 2 Britiske utøvere som kjenner hverandre inn og ut sto mot hverandre. Ingen scoringer, men shido til begge. Petter hadde gitt en straff som kantdommerne kansellerte. Det skjedde ikke stort i kampen, men flere situasjoner var egnet for straff, men Petter fikk ingen hjelp av kantdommerne og kampen gikk til Golden Score. Etter ca. 2,5 minutter ut i GS fikk hvit på ny en shido som hun tapte på. Møkkakamp.

Etter finaler og medaljeseremoni var det tid for avslutning og klassifisering. Med såpass mange finaler hadde jeg håp om en god klassifisering denne gangen. Jeg følte begge dagene hadde gått veldig bra, og målet mitt var minimum 6. Skuffelsen var dermed stor når jeg ikke fikk bedre enn 5,5, noe jeg slett ikke kan si meg fornøyd med. Petter fikk 5, som han hadde forventet siden han ikke har vært ute på en god stund.

Vel, vi fikk en ny erfaring begge to med å være mattedommer i finaler så vi får se det positive i det. Jeg fikk faktisk tilliten to ganger i løpet av helgen som den eneste dommeren. På dette nivået er det bare å krumme nakken og forsøke å gjøre det bedre neste gang. Som for utøverne er det også for oss trening som gjelder, både fysisk på matta og ved hjelp av videodømming, følge med på overføring av stevner på nett osv.

God sommer alle sammen!

I London, Petter og Thom.

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier