186 Views

Svenja Rahn var dommer på Budo Nord Cup og deltok på dommerseminaret som ble arrangert i forbindelse med stevnet. Les hennes rapport her.

Stemning i hallen før stevnestart. FOTO: Svenja Rahn
Stemning i hallen før stevnestart. FOTO: Svenja Rahn
Svenja Rahn deltok i Sverige.
Svenja Rahn deltok i Sverige.

Turen begynte fra Tromsø på onsdagen til København med fly, før den så gikk videre med tog til Lund. En fin tur til en kjempe fin plass. Samme dag fikk jeg anledning til å se Lund fra sin fineste side. Varme, sol og litt vind utgjorde dagen til en perfekt anledning for litt turisme. Den botaniske hagen var utrolig fin og bydde på en fredelighet etter en lang tur. Lund har også en domkirke som ble bygget på 1100-tallet og var frem til reformasjonen i 1536 Europas største erkebiskop dømme.

Jeg hadde allerede dagen i forveien prøvd å finne ut av når dommermøte skulle avholdes, men det var det ingen lykke i. Så etter noen facebook-meldinger med noen av de svenske kollegaene fant jeg ut av når det var. Jeg møtte Jan og Sofie til frokosten og vi gikk sammen med flere til hallen.

På dommermøtet ble det ikke tatt opp noe nytt grunnet at det er OL i Rio snart. Men det ble påpekt at vi skulle være mattedommeren behjelpelig og at en skulle være påpasselig med å gi riktige scoringer og straffer. Dommere fra Sverige, Finland, Norge og Færøyene var representerte. Jeg ble plassert på matte 2, med Dick Johansson som matteansvarlig. Det fantes totalt 6 kamparealer, der matte 2 ble lagt i hjørnet omringet av matte 1 og 3. Dette medførte at kantdommerne og sekretariatet var litt langt unna mattedommeren. Caresystemet var også på samme side som kantdommerne. Mine første 15min var litt vel nervepirrende, litt uvant å stå på matta med så mange entusiastiske folk rundt en. Men dette gikk seg til. Den viktigste tilbakemeldingen jeg fikk gjennom dagen, var at stemmebruken min måtte forbedres. Det er ikke nok at bare utøverne som går kamp hører deg, men at også kantdommerne må få med deg hva du deler ut. Så det å jobbe med å få en mer bærende stemme blir nok ikke en enkel jobb for meg. But, practis makes perfekt, eller noe sånt. Jeg fikk dømme to finalekamper som mattedommer, b15-42kg og b18-73kg.

Dagen etter var det dommerseminar med Henk Plugge. Han har vært på fagseminaret i Oslo i september som var med samme opplegg. Men selv om det var det samme opplegget var det like spennende, og jeg tror nok jeg har like mange notater denne gangen som da. Det handlet om «Mental toughness for referees». Han tok bl.a. opp dette med Rational Emotive Therapy, dette går ut på sammenhengen mellom situasjon – tanker – konsekvenser. Og det ble poengtert at selv om dommere ikke skal gjøre feil, så er vi bare mennesker og det er vanlig å gjøre tabber. Det ble også diskutert om hvordan man mentalt kan bli bedre og hvilke faktorer som kan påvirke disse. Som for eksempel det å ha en rutine før man kommer på matten er veldig bra å ha og om noe ødelegger denne rutinen kan det gå utover dagen, men også det å kunne komme seg over denne situasjonen og fokusere på det som ligger foran deg. Og ikke minst det som er aller viktigst for en dommer er det å tro på seg selv og ha den riktige tanke settingen rundt det.

Jeg fikk uheldigvis ikke vært med på lørdagen grunnet flyet mitt. Men det var allikevel en veldig bra Kristi himmelfart helg med nye innspill og en ny opplevelse. Det var også mitt første stevnet hvor jeg reiste til alene, og til en plass som jeg ikke hadde vært på før. Så det var en opplevelse i seg selv som var veldig lærerik.

Svenja Rahn

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier