Arild Make representerte Norge som dommer på Copenhagen Open 2018. Les hans rapport her:
Copenhagen Open arrangeres i påsken hvert år. I år deltok nesten 600 utøvere i klassene U10 til +18. Deltakelsen fra Norge var i år meget bra (da jeg var der i 2016 var det kun 3 stk). Våre utøvere høstet også godt med medaljer.

Med 600 deltakere har stevnet nådd taket. De klarer sikkert å få avviklet flere kamper hvis de fyller opp hele hallen med matter, men garderobe- og toalettkapasiteten er allerede sprengt. I år var det satt opp transportable toaletter på utsiden for å avhjelpe noe. Neste år kan det derfor hende at barneklassene utgår.
Stevnet begynte fredag morgen med dommermøte. Vi var totalt 19 dommere på 4 matter. Dommermøtet var overraskende kort. Foruten mattefordeling fikk vi vite at vi skulle bruke internasjonale regler, men selvfølgelig uten kvelinger og armbend for U10, U12 og U15. Det ble forutsatt at alle kunne de nye reglene.
I år var det heldigvis CARE-system på alle mattene. Det ene systemet ble lånt fra meg etter forespørsel. Danmark har kun 3 systemer selv. Kameraene stod på dommerbordet, så vi hadde ikke opptak fra motsatt side. Men det var bedre enn for 2 år siden, da kantdommerne satt ute på matta. Radioer til dommerne var også på plass i år.
Det var overraskende høy kvalitet på barneklassene. Her var det god judo og mange flotte teknikker. Selv om vi fulgte IJF-regler og ga straff til barna, så var det ikke så mye som ble straffet. Det ser faktisk ikke ut til at barna er så utspekulerte som de litt eldre. De var faktisk ute på matta for å gå judo. En stor del av kampene foregikk også inne på matta (ikke på kanten).
Like etter oppstart var det en situasjon med sangaku-gatame. Jeg dømte holdegrep og lot tiden gå til Ippon. Den danske dommeren mente holdegrepet ikke skulle godkjennes da sangaku kun var godkjent som snuteknikk i Danmark. Etter diskusjon med hoveddommer og stevneleder fikk vi avklart at det skulle benyttes internasjonale regler, og dermed skulle det kun brytes av ved kvelinger og armbend. Et rent holdegrep var fullt lovlig.
Lørdagen ble dommermøtet like kort og innholdsrikt. Det var noen færre dommere slik at vi nå var kun 4 på hver matte.
Begge dagene ble alle kamper avviklet fortløpende på alle mattene. Om vi dømte en innledende kamp eller en finale var vi derfor lykkelig uvitende om. For utøverne er det helt sikkert greit å gå finalen med det samme. Da slipper de å vente lenge. Og de av publikum som ønsker å se en finale, de klarer nok å følge med på kamprekkefølgen som står på store skjermer flere steder i hallen.
Begge kvelder var det enkel middag i klubbens dojo. Her var det kun enkelte dommere som deltok. Lørdag kveld hadde nok de fleste allerede reist hjem. Selv kjørte jeg bil og reiste 07:30 søndag morgen. Kl 20:00 var jeg endelig hjemme.
Arild Maka