159 Views

Thom Hallum representerte Norge som dommer på Europacup-stevnet i Bratislava, Slovakia 2018. Her er hans rapport:

Fredag 31/ 08

Kl. 20.00 deltok vi på trekningen i forkant av dommermøtet. Dette er vanlig praksis på EC- stevner i motsetning til EO der det er motsatt. Der er dommermøtet vanligvis kl. 19.00, med trekningen i etterkant.

Thom Hallum som mattedommer under EC-stevnet i Slovakia. FOTO: Miroslav Petrik/EJU
Cecilie Bolander vinner bronse i -70 kgs-klassen. FOTO: Miroslav Petrik/EJU

Det var 367 deltagere fra 36 nasjoner, 239 menn og 128 kvinner. Det var ny rekord på dette stevnet- Det var 24 dommere på 3 matter, og det ville bli en del å gjøre, spesielt lørdag, men med 8 dommere pr. matte virket det greit.

Fra EJU’s dommerkommisjon kom Marian Hefka fra Slovakia og Nuno Carvalho fra Portugal. Det ble opplyst om at det var høyt nivå på utøverne på dette stevnet, men det var også et sterkt felt med dommere. Av 24 dommere var det hel 13 IJF-A dommere, 10 IJF-B og 1 nasjonal fra Slovakia. Så mange IJF-A dommere har jeg aldri sett på et EC- stevne tidligere. Grunnen til dette var nå at det i første omgang var det siste Internasjonale stevnet før Sr. VM i Baku, Azerbaijan. 3 av dommerne skulle dit, 2 av dommerne skulle til Jr. VM i Nassau, Bahamas og 2, eller 3 av dommerne skulle til Jr. EM i Sofia, Bulgaria.

Når det gjelder kampreglene var det ingen nye regler, og nå var også reglene fastsatt frem til etter OL i 2020. Selv om det ikke var nye regler, ble det fremsatt følgende fokuspunkter:

  • Vær konsentrert fra første til siste kamp. Det er viktig å få rett vinner av matta.
  • Mattedommer skal være den som tar avgjørelsene, men teamet skal samarbeide for å få rett vinner av matta. Kommisjonen skal kun gripe inn i helt spesielle tilfeller, men alltid konsulteres ved tilfeller av direkte Hansokumake.
  • Vær fokusert på negativ judo og vær konsekvent både gjennom hver kamp og gjennom dagen.
  • Vi ble minnet på at det ikke lenger er tillatt med armbend og kvelninger i Tachiwaza.
  • Osaekomi i Golden Score skal gå til 20 sek (Ippon) eller Toketa.
  • Siden det var mange deltagere ble dommerne også oppfordret til å bytte så effektivt som mulig. Når en dommer hilser av skal ny dommer allerede være på vei inn på matta.
  • Til slutt ble vi oppfordret til å lære bruken av Care- systemet for raskt å finne frem til situasjoner, men fortsatt viktigst: Se kampen live.

Lørdag 01/ 09

Jeg skulle være på matte 3, og vi hadde god variasjon i vektklassene. Vi hadde to puljer (de store vektklassene hadde fire puljer) i damer 52 og 57 kg og herre 60 og 73 kg. Fordelen med det er at man venner seg til tempoet i flere klasser i løpet av dagen, og det blir dermed mindre omstilling i eventuelle finaler i motsetning til om man kun har en vektklasse hele dagen.

Det ble en lang dag. Jeg hadde totalt 8 kamper som mattedommer og 19 kamper på kant. Jeg fant rett og slett ikke flyten denne dagen. Jeg var ukonsentrert på kant og som mattedommer gjorde jeg muligens ikke så store, men akk så irriterende feil. Det ble litt bedre etter hvert, men allikevel ikke bra nok på dette nivået.

Med flere topp rankede IJF- A dommere på matta fikk jeg mange gode tilbakemeldinger på spesifikke situasjoner i løpet av dagen. Dette var noe jeg ikke har fått før, og det var veldig nyttig. Jeg hørte det hadde vært tilsvarende på de andre mattene, og med en VM dommer (Baku) på hver av mattene mistenker jeg at de har fått til oppgave å veilede dommere på lavere nivå når de er ute og dømmer. Uansett var dette nytt for meg, men veldig bra.

I finalerundene fikk jeg en bronsefinale og en finale på kant.

Søndag 02/ 09.

Vi startet med et dommermøte i hallen kl. 08.30. Det hadde vært en lang dag på lørdag, og kommisjonen hadde merket seg at konsentrasjonen hadde falt på slutten av dagen. Det ble gjort feil som vanligvis ikke blir gjort, og vi ble oppfordret til å være konsentrert selv når vi hadde pause slik at vi ikke falt helt ut.

Når det gjaldt straffer hadde kommisjonen merket seg at dommerne ikke bare var inkonsekvente på å straffe i samme situasjon i løpet av dagen, men også i samme kamp.

Av andre ting som ble tatt opp var at man skulle gi litt bedre tid og la hele aksjonen avslutte før man ga en beslutning. Det hadde vært noen tilfeller av feil matte, ofte for tidlig. Ønsker utøverne å kjempe så la de få lov til det.
Scoringer generelt var ok.

Når det gjaldt utvelgelsen av dommere til finalerundene var de dommerne som skulle til mesterskap prioritert.

Også denne dagen var det bra variasjon i vektklassene. På min matte var det damer under 70, 78 og + 78 kg. På herresiden var det under 90 og 100 kg.

Dette skulle bli en litt kortere dag, men jeg hadde totalt 9 kamper som mattedommer og 15 på kant, kun 3 færre en lørdag i de innledende rundene så det var nok å gjøre. Jeg hadde håpet å gjøre det bedre, men dessverre ble dømmingen veldig lik lørdag. Litt forskjellige, men fortsatt ubeskrivelig irriterende feil. Et høydepunkt var allikevel at jeg avsluttet de innledende rundene med å dømme semifinalen i 90 kg. En «rysare» mellom RUS og GEO som endte med seier til Avtandili Tchrikishvili, GEO (tidligere gull i VM og EM både individuelt og lag) med en nydelig Ippon i Golden Score.

Jeg fikk to bronsefinaler og en finale på kant i finalerundene.

Veldig hyggelig for våre utøvere var selvfølgelig Cecilie Bolanders bronsemedalje i 70 kg. klassen. For øvrig hennes 3 på Europa Cup nivå.

På det avsluttende dommermøtet fikk vi vite at de var generelt fornøyd med dømmingen i helgen. ingen hadde «failed» som de uttrykte det. Hva som ligger i det uttrykket gjenstår å se.

I Bratislava

Thom Hallum

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier