156 Views

Nok en gang ble det sommerferiestart med en tur til Sindelfingen og Europacup i Tyskland. Reisen gikk som vanlig bra, med Lufthansa til Stuttgart via Munchen.

FOTO: Thom Hallum. Medaljene.
FOTO: Thom Hallum. Medaljene.

Vel fremme i Stuttgart måtte vi vente litt på shuttlebuss til hotellet for å få med flere utøvere. Etter litt over en times venting var alle på plass, og siste del mot Sindelfingen tok ca. 30 min. Vel fremme på hotellet gikk registreringen greit og det var bare å sjekke inn på rommene.

Det var registrert ca. 289 utøvere fra omtrent 30 nasjoner. Dette stevnet hadde forøvrig ikke det høyeste nivået siden Grand Slam ble arrangert i Tuymen samme helg, men noen utøvere av klasse var allikevel til stede.

Kl. 19.00 var det dommermøte på hotellet. Marian Hefka fra Slovakia og Franky deMoor fra Belgia representerte EJU’s dommekommisjon, og de hadde hjelp av Hans Werner Krämer og Nedim Bayat fra Tysklands dommerkommisjon Det var registrert 20 dommere fra 12 nasjoner, som skulle gi 5 dommere pr. matte.

FOTO: Thom Hallum. Hallen.
FOTO: Thom Hallum. Hallen.

Det ble nevnt at det skal komme et nytt klassifiseringssystem tilsvarende IIJF Ranking list også for Europa som skal gjelde fra 01/ 01- 2015. Foreløpig gjelder A, B og C, men nå skulle vi få tilbakemelding (feedback) i løpet av stevnet, og klassifiseringen skulle komme etter stevneslutt på søndag. Dette var første gangen for Petter og meg, og det var jo litt spennende.

Det var ingen gjennomgang av regler, men noen fokuspunkter ble nevnt:

Assistentdommerne må være aktive på kant. Det er et team på 3 dommere som ved bruk av Care- systemet skal komme frem til korrekt avgjørelse, og dommerne skal være konsekvente gjennom hele stevnet.

Ny 30 sekunders regel for seier ved Fusen Gashi (motstander møter ikke).

Osaekomi i Golden Score skal holdes til 20 sekunder (15 ved tidligere Wasa- Ari).

Ved Osaekomi der utøverne kommer langt ut av matta, mot scoringstavler eller mot nabomatta kan dommeren gi Ippon tidligere enn 20 sek. for å forhindre farlige situasjoner.

Alle typer bro skal være Ippon, også hvis det er over mot siden. Hodet og føttene må være i matta. Hvis hodet ikke er i matta skal det ikke være Ippon.

Vi må gi straff til riktig tid, og vi må illustrere med korrekt tegn. Straff kan gis på stedet der det passer med unntak av for uttråkk.

Lørdag 12 Juli

FOTO: Thom Hallum. Petter Grime i aksjon.
FOTO: Thom Hallum. Petter Grime i aksjon.

Det var ikke noe dommermøte i hallen, bare mattefordeling og utdeling av øreplugger til kommunikasjonssystemet. Petter var på matte 1 med De Moor som supervisor, og jeg var på matte 4 med Hefka som supervisor. På matte 1 var det herrer 66 kg og damer 52 kg, på matte 4 var det herrer 60 kg og damer 57 kg.

For Petter på matte 1 ble det mange kamper både på matta og kant grunnet rulleringssystemet. Ideelt sett skulle man ikke være mattedommer når man har sin egen nasjon i kampen. For tyskerne var dette ikke alltid enkelt. Petter følte at dømmingen gikk greit første dagen. Var litt treg med å straffe ved uttråkk, men jobbet med saken utover dagen, noe som ble kommentert av De Moor. Petter fikk en bronsefinale på kanten, en bronsefinale som mattedomer og en finale som assistentdommer, noe han var fornøyd med.

På matte 4 hadde jeg ca. 10 kamper som assistentdommer, og omtrent like mange som mattedommer. Grunnen til at jeg fikk såpass med kamper i midten var fordi jeg hadde to tyske dommere på teamet, og de ba meg om å bytte inn når det var tyske utøvere.

Det var ikke nevneverdig å sette fingeren på. Judoen var ikke av den beste sorten, og det var mange straffer og kjedelig judo. En gang jeg var på vei inn på matta fikk jeg beskjed av Hefka å være raskere med straffene, og enden på den visa var min første Hansoku- make på 4 shido i løpet av 2,5 min. Når det i tillegg var 3 shidoer til motstanderen sier det vel det meste. Ellers var Hefka veldig aktiv som supervisor. Han var stadig vekk oppe av stolen og dømte før dommerteamet var ferdige med å behandle situasjonen. Mulig det var fordi han ikke satt på egen skjerm, men måtte bort på dommerbordet for å gi beskjed eller se situasjonen. Det var til tider litt stressende.

Jeg fikk annullert en yuko scoring, som var litt kalkulert da kastet gikk vekk fra meg om mot assistentdommerne. Sekretariatet satt scoring på feil utøver ved en anledning, men det var det. Ingen andre korreksjoner fra teamet eller tilbakemeldinger fra Hefka. Hadde allikevel ikke en helt god følelse, og fikk bare 2 bronsefinaler på kant, som jeg synes var litt skuffende og mindre enn jeg hadde håpet.

Etter dagens økt hadde vi et kort dommermøte i hallen hvor det først ble nevnt at vi måtte starte tidligere med straffer og være konsekvente gjennom både kampen og dagen. Vi måtte også huske å skille på scoringsverdier, spesielt ved Waza- ari og Ippon. Assistentdommerne ble også bedt om å være mer aktive, og vi måtte være oppmerksomme på scoringstavlene da sekretariatet ved flere tilfeller hadde satt scoringen på feil utøver.

Søndag 13 Juli
På matte 1 var det kun herrer 90 kg hele dagen. På matte 4 var det 2 puljer herrer 81 kg og de store gutta på +100. Nå hadde også kommisjonen byttet matter, slik at Petter hadde Hefka, og jeg De Moor som supervisor.

Kampene i 90 kg klassen ble for det meste avgjort på straffer, spesielt uttråkk og falske angrep. Det var ikke uvanlig å ha en fem-seks straffer under en kamp. Alt for mange kamper ble også avgjort på hansoku- make på grunn av fire shido. Det føles dessverre som om den nye regelen for uttråkk skaper mer problemer enn den løser noen ganger. Det har blitt et lite taktisk spill rundt dette ved å gå rett til kanten og lure eller presse motstanderen til å tråkke ut. Dette vil jo selvfølgelig føre til shido og en stor fordel for den andre. Hefka fortsatte forresten som han hadde gjort på lørdag, med stor aktivitet frem og tilbake til dommerbordet.

På matte 4 startet vi med 81 kg, og i min første kamp var det en newaza situasjon hvor jeg vurderte om tori egentlig hadde kontroll, men valgte ikke å gi osaekomi da tori (i mine øyne) ikke hadde tilstrekkelig kontroll. De Moor ga meg tilbakemelding på at jeg skulle gitt osaekomi i det øyeblikket, selv om uke kom seg unna umiddelbart etter, men det var også alt.

I de påfølgende kampene, også i +100 var det mye bra judo. Jeg følte jeg var i flyten og selv om det skjedde mye i flere av kampene ble samtlige kamper avgjort på Ippon. Jeg fikk ikke flere tilbakemeldinger eller korreksjoner fra teamet eller kommisjonen, så jeg håpet jeg skulle få bedre uttelling i finalerundene denne dagen. I finalerunden fikk jeg 2 bronsefinaler på kant, 1 bronsefinale i midten (som også ble avgjort på Ippon), og til slutt en finale på kant. Jeg var rett og slett superfornøyd og håpet selvfølgelig karakteren skulle gjenspeile dette.

Karakteren svarte dessverre ikke helt til forventningene denne gangen. I motsetning til tidligere har vi nå noen punkter å jobbe med til neste anledning, så det er bare å krumme nakken og stå på videre.

Søndag kveld var det forresten et annet idrettsarrangement på andre siden av Atlanteren som fikk fullt fokus. Akkurat da var det artig å være i Tyskland.

Stuttgart 14/ 07- 2014

Petter Grime og Thom Hallum

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier