150 Views

Thom Hallum representerte Norge som dommer under Europacup-stevnet i Sarajevo 5.-6. mai 2018. Les hans rapport her:

Cecilie Bolander mottar bronsjemedalje. FOTO: Thom Hallum
Martin Thiblin i aksjon. FOTO: Thom Hallum

Fredag 04/ 05
Vel fremme i Sarajevo ble vi hentet og kjørt direkte til hotellet, som for min del var hotellet for akkreditering, trekning og dommermøte. Jeg gjorde et hederlig forsøk på å gjennomføre alt, men måtte ta en rask telefon til Lill Merethe på forbundskontoret for en oppklaring om manglende, men avtalt, betaling under akkrediteringen.

Siden jeg hadde dress (det er dresskode på både trekning og dommermøte) representerte jeg Norge på begge møtene senere på kvelden. Det gikk greit, og lister og annen info for coachene/ utøverne ble overgitt Martin når møtene var ferdig.

Det var 240 deltagere fra 27 nasjoner, 156 menn og 84 kvinner. Det var 24 IJF A/B lisensierte dommere fra 18 nasjoner på 3 matter, i tillegg til 10 Nasjonale dommere fra Bosnia. Det er en regel som sier at arrangøren kan fylle opp med nasjonale dommere der det trengs for å få gjennomført stevnet, men her ble det altså for mange. Det var derfor bestemt at de nasjonale dommerne ble delt i to grupper hvor de dømte hver sin dag.

En ny vri denne gangen var at de tyngste klassene skulle gå lørdag, de letteste søndag. Det eneste stedet jeg har opplevd dette ute var i SWOP for mange år siden, så det er ikke vanlig på noen måte. Det ser ut til at Bosnia har de fleste av sine egne favoritter og profiler i de tyngste klassene, og det kan jo ha noe med mediadekningen å gjøre.

Fra EJU’s dommerkommisjon kom Franky De Moor og Pasquale Tonino Chyurlia. Under trekningen ble coachene bedt om å respektere dommeravgjørelsene. Ved usikkerhet skal de kontakte kommisjonen. Coachene må følge reglene for oppførsel og kleskode. Draktene skal være iht. reglene med bl. a. rene ryggmerker. Utøverne ble oppfordret til å komme tidsnok til kontroll før kampstart, og de minnet om 30 sek. regelen hvis utøveren ble sen. Vilkårlig innveiing vil skje mellom 60- og 15 min før kampstart.

For dommerne ble vi fortalt at kommisjonen skal ikke bare kontrollere dømmingen, men også coache dommerne. Det var ikke mye spesielt om reglene annet enn at det hadde vært usikkerhet rundt tiden for:

Osaekomi i Golden Score.
Det er nå bestemt at det skal være til første scoring, 10 sek og Waza- ari eller Wasa- ari- avasete- Ippon.

De kommer tilbake om det blir noe annet i for eks. lagkamper. Det ble også informert om at det skulle komme en ny IJF regelbok på nett, men antagelig ikke før etter et evalueringsmøte har funnet sted 1 juni.

Ellers ble det sagt at dommerne skulle skru av mobiltelefonene! Kantdommerne skal se kampen live, det skal være unødvendig å fikle med tastaturet når det er 5 sek forsinkelse på Care- systemet. Når kantdommerne skal korrigere mattedommer må de også velge rett tidspunkt. Det er ikke nødvendigvis rett å korrigere i samme øyeblikk ting skjer hvis mattedommer har fokus på en ny situasjon. Vent heller til nærmeste passende tidspunkt.

Lørdag 05/ 05
Fra hotellet til hallen var det en behagelig avstand på ca. 20 m. Ingen logistikkproblemer der. Jeg skulle være på matte 3. Vi skulle ha en rekke vektklasser på denne matta med inntil 70 og 78 kg for damer og inntil 100 og + 100 kg for herrer.

Jeg startet allerede som mattedommer i kamp 2 i 78 kg. Ga Waza- ari på en rullelanding, men ble rett nok korrigert til Ippon.

I en kamp hvor jeg satt på kant kom det en kontring hvor utøveren som tok over landet på ryggen først. Vi ga ingen scoring, men Mr. Chyurlia fra kommisjonen mente det var kontring, men at det skulle være scoring fordi hun startet en ny teknikk? Jeg ble litt usikker fordi hvis det er en kontring skal det ikke være scoring i disse tilfellene. Etter kampen kom Chyurlia bort og sa det var mulig at vi kunne ha rett og at det var en situasjon i grenseland.

Så kom dagens blemme for min del. Hallen var som en badstue. Det var lummert, varmt og tordenvær i Sarajevo, og med min termostat kan jeg anslå rundt 40 grader. I en pause skulle jeg ut å trekke litt frisk luft. Døra var rett ved matta og jeg gikk ut og ante fred og ingen fare. Når jeg skulle inn igjen var døra låst. Jeg banket og ropte, og noen tok i dørhåndtaket, men låste ikke opp. Da måtte jeg finne en annen inngang på motsatt side. Da jeg endelig var inne skulle jeg allerede ha vært dommer på kant. Jeg forklarte situasjonen, men skjønte at det ikke var bra.

Kampene mine videre var helt greie som mattedommer. På kant fikk jeg en tilbakemelding om at jeg reagerte for sent. Ikke helt min dag dette. Totalt var det 4 kamper som mattedommer og 9 på kant i de innledende rundene.

I finalerunden fikk jeg to bronsefinaler og en finale på kant. Alle endte med Ippon før full tid.

Søndag 06/ 05
Det var satt av tid til et aldri så lite dommermøte søndag morgen for en gjennomgang av lørdagen. Kommisjonen sa at de var generelt fornøyd med dømmingen lørdag, men det som gjentar seg er at kantdommerne ikke er aktive nok. Deres jobb er å hjelpe mattedommer i det øyeblikket en aksjon skjer, ikke fikle på Care- systemet. Situasjonen med kontring ble tatt opp, og regelen er grei: I en kontring kan ikke den som tar over lande på ryggen først og så få scoring. Ved direkte angrep med offerteknikk er det selvsagt scoring. Ellers ble det tatt opp at mattedommer må bli flinkere til å posisjonere seg både i Tachi- waza og Ne- waza.

Ellers kunne de informere om at det var ikke gjort noen spesiell utvelgelse til finalene lørdag, det var computer- styrt. Hvorfor noen var blitt valgt som mattedommer 2 ganger mens andre ingen kunne de ikke svare på.

Når det gjelder klassifiseringen av dommere nevnte de at det var ikke bare prestasjonen på matta som vurderes. Det er hele pakka, inkludert kantdømming og også hvordan dommerne presenterer seg utenfor matta. Det er basert på en helhet. Blir man ikke tatt ut til finaler, så smil?

På min matte var det herrer inntil 73 og damer inntil 52 kg som skulle prestere. Tempoet ble skrudd opp betraktelig fra lørdagen. Jeg følte det gikk noenlunde ok, men fikk tilbakemelding på at jeg kunne bli litt strengere på straffer. Eller, jeg var for tolerant var beskjeden som ble gitt. Det gjaldt også når jeg satt på kant.

I de innledende rundene ble det 6 kamper som mattedommer og 10 kamper på kant. Vel, i finalerunden var heller ikke i dag det «computer- styrte» uttaket på min side. Jeg måtte nøye meg med to bronsefinaler på kant.

Dagen ble avsluttet med det vanlige familiebildet og «takk for innsatsen» møte. Det var ikke noe spesielt om dømmingen i løpet av dagen.

I Sarajevo
Thom Hallum

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier