214 Views

Petter Grime og Thom Hallum deltok som dommere på Europacup for junior i Paks, Ungarn 2018. Les deres rapport her:

Fredag 13/ 07
Denne gangen skulle turen gå til EC Jr. i Paks i Ungarn, en plass som har sterke, norske tradisjoner for Internasjonale dommere, siden både Sven- Ove Johansen og Tommy Aadahl Olsen begge tok sine IJF- B- lisenser der. På Gardermoen møtte jeg Petter, og etter et par timers flytur var vi fremme i Budapest. Vi ble kjørt i buss i ca 1,5 time til Paks. Etter ca 1,5 time i kø gikk akkrediteringen smertefritt og vi fikk en egen minibuss til hotellet.

Spenning før finalerundene – hvem er tatt ut? FOTO: Gyula Molnár/EJU

Kl. 20.00 deltok vi på trekningen i forkant av dommermøtet. Dette er vanlig praksis på EC- stevner i motsetning til EO der det er motsatt. Der er dommermøtet vanligvis kl. 19.00, med trekningen i etterkant.

Det var 360 deltagere fra 30 nasjoner, 220 menn og 145 kvinner. Det var kun 20 dommere på 4 matter, og det ville bety mye å gjøre, eller at vi måtte være på matta hele dagen. En ny vri denne gangen var at de letteste damene og de tyngste herrene skulle gå lørdag, motsatt på søndag.

Fra EJU’s dommerkommisjon kom Marian Hefka og det skulle vært Metin Ozkan, som var blitt forhindret kun to dager før. Det var ikke mulig å skaffe en erstatter fra EJU- kommisjonen på så kort varsel, så de hadde hentet inn en meget erfaren IJF- A dommer fra Ungarn, Balazs Goztonyi. En dommer som pt. deltar på IJF- Touren og er på vei til OL i Tokyo.

Det var forventet at alle hadde dømt med de nye reglene, og de tok derfor opp noen punkter det fortsatt var litt usikkerhet rundt:

Generelt:
Sjekk Care- system og radiokommunikasjon. Sjekk hvordan Care- systemet virker og at radiokommunikasjonen virker og er på. Kantdommerne må være tydelige på tilbakemeldingene, for eks. shido blå, passivitet. På radioene er det en liten forsinkelse som gjør at man må trykke inn knappen, vente litt, og så snakke. Dette er tilsvarende vårt eget system.

Ved direkte Hansokumake skal det alltid sjekkes med Care- systemet, og kommisjonen skal bekrefte at det er korrekt.

Scoringer:
Det er viktig at dommeren har en god posisjon for å kunne bedømme scoringer riktig. Rullelandinger over ryggen uten stopp er Ippon. Er det en stopp i teknikken er det Waza- ari.

Kaeshi- waza:
Lander utøveren som utfører kaeshi- waza på siden eller ryggen skal det ikke gis scoring. Direkte angrep skal vurderes for scoring som vanlig.

Negativ judo:

Negativ judo skal behandles strengt. Eksempler som ble trukket frem var å tråkke ut, falske angrep og aksjoner som kun er ment for å blokkere motstanderens judo. Det er viktig å være konsekvent gjennom hele kampen.

Teknikker på utsiden:
Ikke gi matte for tidlig hvis det er en kontinuitet i teknikken. Gi det litt tid hvis aksjonen utvikler seg.

Fra Newaza til Tachiwaza:

I disse situasjonene skal utøverne være mer eller mindre ansikt til ansikt. Hvis den ene har en fordel eller er bak ryggen på den andre skal det gis matte.

Bjørnegrep:
Det skal være et ordentlig grep fra Tori før en teknikk med bjørnegrep. Det ser ikke bra ut hvis det gis scoring som må annulleres i ettertid. Gi tidlig matte og shido- straff.

Oppførsel:
Dette er juniorer. De skal vise god oppførsel ved korrekt bukking. De må læres opp hvis de ikke viser gode holdninger.

Lørdag 14/ 07
Det var oppmøte kl. 08.30 i hallen og kampstart kl. 09.00. Jeg var på matte 1, Petter på matte 2. på matte 1 var det damer inntil 44 kg og herrer 81, på matte 2 var det herrer 90 og + 100 kg.

Til tross for mye å gjøre, les uten pauser, gikk det egentlig ganske greit. Noen små tilbakemeldinger og justering på scoringer slik som «det burde kanskje vært..», eller «vær mer strikt med straffer» var stort sett alt.

Jeg hadde 7 kamper som mattedommer og 19 på kant i innledende runder, og Petter hadde noe av det samme på matte 2. Begge var med i finalerundene. Jeg fikk en bronsefinale som mattedommer, en på kant og en finale på kant. Petter hadde en finale og to bronsefinaler på kant.

Søndag 15/ 07.
Vi startet med dommermøte kl. 08.30 i hallen. Tilbakemeldingen fra lørdag var at de var gjennomgående forøyd med dømmingen, det var lite klage fra trenerne. Vi hadde også vært gode på å reagere på uønsket oppførsel fra både trenere og utøvere. De kom med en forklaring på hvorfor ikke alle dommerne var med i finalene lørdag, at mye var computerstyrt med noen endringer på team i finalerundene, men det var notert og de skulle endre noe på søndag.

Tekniske punkt (vi hadde flere nasjonale kandidater til IJF- lisens i Praha helgen etter):

Det er viktig å være tydelige med tegn og stemme. Det har noe med personlighet å gjøre som betyr mer enn om man blir korrigert på Waza- ari eller Ippon.

Det hadde vært noen tilfeller av for tidlig matte hvor det var fulgt opp med en teknikk. La utøverne fullføre aksjonen før matte gis.

Negativ judo, spesielt der en eller begge utøverne tar tak nederst i ermet eller ermene til motstanderen og blokkerer muligheten for å gjøre judo. Se hvem som er først og straff denne.

Det hadde vært tilfeller der en utøver leder med Waza- ari og blir i ettertid straffet unødvendig strengt. Dommeren setter seg selv i en vanskelig situasjon når en utøver har positiv score og to straffer med flere minutter igjen av kampen. Se på det positive og bruk judoforståelsen (les kampen). Det er viktig å holde samme nivå på straffer gjennom hele kampen, og dagen.

For å spare tid er det ikke nødvendig å vente til utøverne er tilbake på plass etter matte før man starter kampen igjen. Er utøverne så å si ansikt til ansikt er det bare å starte med hajime. Man skal heller ikke bruke tid på å ordne drakt før Golden Score.

I situasjoner fra Newaza til Tachiwaza der utøverne har like forhold er det ikke nødvendig å gi matte.

På min matte var det herrer 73 og damer + 78 kg som skulle i ilden. Petter hadde herrer inntil 55 og 66 kg på sin.

Jeg hadde første kamp som mattedommer på min matte denne søndagen og hadde totalt 9 kamper som mattedommer og 19 på kant i de innledende rundene. Jeg hadde en form for flyt i mine kamper som mattedommer. 6 av kampene ble avgjort på Ippon før full tid og 5 av de på rad. Petter hadde en litt større utfordring på sin matte med 12 kamper som mattedommer og hele 44 kamper på kant.

I finalerunden fikk vi begge en bronsefinale som mattedommer, 2 bronsefinaler og 1 finale på kant. Det må vi si oss fornøyd med selv om målet alltid er å få en finale som mattedommer. Mange av de nasjonale dommerne fikk prøve seg som mattedommer i finalene, som en test til neste helgs lisensiering i Praha.

På det avsluttende dommermøtet kom det et aldri så lite tips fra kommisjonen når det gjelder dømming og klassifisering. Ha en god holdning, vær konsekvent gjennom kampen og dagen og døm med overbevisning. Det er ikke alltid så nøye i forhold til klassifisering om man bommer på en scoring og blir rettet opp. Slik vil det alltid være tilfeller av.

I motsetning til alle tidligere stevner ble det denne gangen ikke tatt noe familiebilde av dommerne.

Bildene av enkeltindivider må nok letes opp på eju.net.

I Paks
Petter Grime, Thom Hallum (ref.)
IJF- B- dommere.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier