331 Views

Thom Hallum representerte NJF som dommer på European Open Beograd 2017. Les hans rapport her:

Det første European Open etter årets VM i Budapest og forøvrig årets siste EO, gikk av stabelen i Beograd, Serbia 23- 24/ 09- 2017. Det var nok flere som hadde tatt en aldri så liten pause etter VM, siden deltagerantallet var i underkant av 300, men sett med norske øyne ble det en formidabel suksess med gull til Madelene i klassen – 52 kg. For øvrig det første gullet på dette nivået på 9 år. Når dette skrives er Madelene førstesideoppslag på både judo.no og EJU.net.

Madelene Rubinstein har vunnet finalen. FOTO: Thom Hallum

Fredag 22/ 09
Fløy til Beograd via München og landet på tid kl. 16.05. Jeg hadde sjekket med Google Maps at turen til hotellet skulle ta ca. 20 min, men det var selvfølgelig med mindre trafikk enn en fredag ettermiddag. Omtrent 1,5 time tok turen, og da var det ca. 5 min. til akkrediteringen skulle stenge. Det holdt akkurat og det var heller ingen kø, så akkrediteringen var over på et blunk.

Dommermøtet startet kl. 19.00 og det var 27 dommere på plass på 3 matter. Jeg skulle være på matte 2. De fleste kom selvfølgelig fra Balkan, og det virket som om 90 % av dommerne snakket samme morsmål. Jeg vil tro forskjellen er som på norsk og svensk på det meste.

EJU kommisjonen var representert med Franc Ocko fra Slovenia, og Vladimir Hnidka fra Tsjekkia, men bosatt i Tyskland. Det var Mr. Ocko som ønsket velkommen og informerte om at det er fortsatt ingen nye regler. Det er mulig det vil komme noen justeringer som skal testes under VM for juniorer som finner sted i Zagreb, Kroatia 18- 22/ 10, noe som er vanlig prosedyre. Uansett er det ikke ventet noen store endringer på de reglene vi har hatt de to siste årene.

Mr. Hnidka gjennomgikk så noen fokuspunkter:

  • Det er viktig å gi korrekt straff til riktig tid.
  • Dommerne skal være konsekvente gjennom hele dagen begge dagene.
  • Man må være oppmerksom på falske angrep. Se om det er noen intensjon om å kaste. I tilfeller der utøveren slipper grepet og kaster seg ned på maven er typisk falsk angrep.
  • Hvis assistentdommerne skal korrigere mattedommer må tydelig beskjed gis. Det holder ikke med for eks. Shido, eller shido blå, det må være shido blå, passiv/ falsk angrep osv.
  • Og så favoritten til slutt: Det er viktig med godt samarbeid i teamet og assistentdommerne må se kampen live, slik at beskjed om endringer kan gis umiddelbart.

Møtet ble avsluttet med at det grunnet få deltagere var kampstart flyttet til kl. 11.00 lørdag, en time senere enn oppsatt. Vi skulle være i hallen senest 45 min. før kampstart.

Lørdag 23/ 09
På min matte skulle vi kose oss med herrer 73 kg. og damer 57 kg. denne dagen. Jeg følte at det startet brukbart, men i en kamp fikk jeg tilbakemelding om at det burde vært gitt flere straffer på blant annet falske angrep, så det var bare å skjerpe seg på dette.

I en kamp kom begge utøverne ut av matta, og venstrearmen min var på vei opp til ”matte” uten at jeg annonserte dette, men så kom en feiing som var helt nydelig timet, og venstrearmen sank ned igjen mens høyrearmen gikk rett til Ippon. Noe som for øvrig var helt korrekt.

Jeg fikk selvfølgelig tilbakemelding om at de trodde jeg annonserte ”matte”, men jeg forklarte at det ble aldri annonsert, så det var for så vidt greit. Jeg fikk derimot et tips om at i lignende tilfeller er det bedre å vente ut hele situasjonen, dømme evt. scoring og la kantdommerne vurdere om teknikken var inne eller ute i ettertid. Et godt tips det der.

Totalt dømte jeg 5 kamper som mattedommer og 9 på kant. Det ble ingen finaler.

Søndag 24/ 09.
Dagen startet som vanlig med et kort møte, og kommisjonen var fornøyd med dømmingen på lørdag selv om det ikke var så høyt nivå på judoen. Det hadde ikke vært noen klager fra coacher, og det er høyst uvanlig.

Av tekniske punkter ble følgende nevnt:

  • Først en gjentagelse fra fredagens møte: Det skal kun gis korte, presise beskjeder fra kant til matte.
  • Det hadde vært flere feil matte. Ha is i magen på kant og la situasjonen bli ferdig før det dømmes matte.
  • La utøverne få jobbe i Newaza. Newaza er likeverdig med Tachiwaza og de skal kunne holde på så lenge det er progresjon.

I dag var det herrer 81 og damer under 78 kg. som stod på programmet på min matte. Jeg fikk bra flyt fra starten, og heller ingen korreksjoner eller tilbakemeldinger. Totalt ble det 4 kamper som mattedommer og 9 på kant, og dessverre ingen finaler.

På det avsluttende møtet ble det nevnt at nivået på judoen var bedre denne dagen, og de var spesielt fornøyd med dømmingen i finalerunden. Det hadde kun vært én coach som ønsket å se en situasjon på nytt, så igjen var det tegn på bra dømming.

Etter møtet var det sedvanlig fotografering for dommerne. Etter fotografering kommer kommisjonsmedlem Ocko bort til meg og sier at jeg dømte mye bedre i dag enn i går, og det var en hyggelig tilbakemelding. Samtidig lurte han på hvorfor vi ikke trente mer på dømming på høyere nivå, Europa Cup og lignende, slik at vi (jeg) kan holde høyere nivå på dømmingen begge dager. Les: ikke behøve å varme opp dag en….

Det er bare å erkjenne at inntil 3 stevner i Europa i året ikke gir nok trening for å bli bedre. Snittet på høyere klassifiserte dommere ligger på 4- 7 stevner, og da dømmer de også lokale/ regionale stevner som har adskillig høyere nivå enn her hjemme til en langt lavere kostnad enn det vi må ut med. Nå er kostnaden for et stevne ute mellom 8- 10.000,- i beste fall, og da er ikke forbruket av feriedager tatt med i betraktningen. Jeg håper selvfølgelig det kan finnes et budsjett for fremtiden som kan ta høyde for at vi som er aktive internasjonale dommere får flere stevner ute. Høyere nivå ute gir høyere nivå hjemme. En vinn, vinn situasjon der altså.

Nå blir vel spørsmålet for fremtiden: Hvor var du når Madde vant gull? Jeg vet hvor jeg var 🙂

Mvh. Thom Hallum

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier