158 Views

I helgen dømte Thom Hallum på European Open Madrid 2016. Les hans rapport her.

Ut på judotur, aldri sur får være denne vårens- eller rettere sagt sommerens motto. Bortsett fra pinse- og 17. mai- helgen har jeg nå vært på farten med judoaktivitet hver helg siden påske, og denne gangen på European Open i Madrid. Eller tidligere World Cup om man vil. Uansett, OL kvalifiseringen er over, men noen dyktige utøvere er med for å teste formen før OL. Det blir ikke mindre spennende av den grunn: 280 deltagere fra 28 nasjoner meldte sin ankomst, hvor den beste var ranket som nr. 4 i verden.

Dommerne fra EJU, Thom Hallum er nr 2 fra venstre.
Dommerne fra EJU, Thom Hallum er nr 2 fra venstre.

Fredag 03/ 06- 2016
Fløy til Madrid via Frankfurt og var fremme på tid. En liten gruppe på til sammen fire judokas (to norske, en svensk og en tysk) ble ikke møtt ved ankomst Madrid, men etter en rask telefon til arrangøren tok det ikke lang tid før to, nei tre unge representanter fra arrangøren var på plass og tok oss med til bussen som igjen kjørte til hotellet.

Vel fremme var det akkreditering hvor en ventetid på annonsert 5- 10 minutter fort ble 35- 40 minutter, så var vi klare for innsjekk og romfordeling. Til alt hell valgte jeg rett kø ved resepsjonen, så Anders rakk akkurat frem i tide til å levere passet som de bare måtte ha før vi fikk rom.

Thom Hallum i aksjon. FOTO: Anders Dahlin
Thom Hallum i aksjon. FOTO: Anders Dahlin

Dommermøtet var denne gangen kl. 19.00, før trekningen og tilbake til «normalen». Vi ble ønsket velkommen av Pepe Roses, visepresident i det spanske forbundet, og også selveste Presidenten, Juan Carlos Barcos, for øvrig også kjent som IJF Head Referee Director. Mye foregikk på spansk (det var tross alt fire spanske dommere), med en kort engelsk oversettelse.

EJU’s dommerkommisjon var representert med Tonino Chyurilia (ITA) og Vasily Smolin (RUS). Og som jeg har hørt så ofte før, sa de også denne gangen at det er ingen nye regler, men:

Chyurilia startet:

 • Matte umiddelbart hvis utøver prøver å reise seg med kata- sankaku- grepet, og det samme hvis- dette er ikke lett å forklare- man ved et sankaku- grep fra ryggsiden tar tak i det ene benet slik at det kan være mulighet for et bend (på benet) for å fullføre teknikken, altså sankaku som shime- waza.
 • Golden score skal unngås. Skill utøverne under ordinær kamptid. Hvis noen husker rapporten min fra Kaunas er dette noen ganger lettere sagt enn gjort..

Smolin la til følgende:

 • Tre dommere, sammen med kommisjonen, jobber sammen som et team. Spesielt i Hansoku- make situasjoner er det viktig at ikke bare de tre dommerne, men også kommisjonen skulle være enige.
 • Sjekk også Care-systemet og lær hvordan det virker. Situasjoner skal kunne finnes igjen raskt.
 • Kaeshi-waza (kontreringer): Viktig å vite hvem som har kontroll.
 • Ved hver avgjørelse, sjekk scoringstavler. Hvit eller blå.
 • Ved situasjoner på kant: Hvis en fot er ute uten positiv aksjon etter 2- 3 sekunder: Shido
 • Vent til situasjonen er helt ferdig hvis den går utenfor kampområdet.
 • Tori må ha grep hvis bjørnegrep benyttes.
 • Ingen grep, eller grep med kun en hånd: Shido
 • Unormale grep uten positiv aksjon: Shido

Etter fokuspunktene tok de opprop (det pleier å være motsatt). Det var 3 matter og 29 dommere, nesten 10 dommere pr. matte. Det er mye.

Lørdag 04/ 06- 2016
Det var kun mattefordeling før kampstart denne lørdagen. Jeg skulle være på matte 1 med damer 48, 52 og 57 kg.
Til sammen ble det 5 kamper som mattedommer og 10 på kant i de innledende rundene. Det hele gikk egentlig helt ok. Ingen tilbakemeldinger eller korreksjoner fra kommisjonen som mattedommer. Hadde et par korreksjoner fra kantdommerne på et par straffer, men det skjer uten at det er noen stor sak.

Som kantdommer fikk jeg et spørsmål fra Smolin om det ikke skulle være en scoring i en angivelig kontreringssituasjon, men det ble akseptert når jeg forklarte at det var ingen kontroll, og dermed ingen scoring. Situasjonen ble selvfølgelig sjekket på Care- systemet også.

I et annet tilfelle hadde vi Hansokumake for grep under beltet. Smolin kom og så på Care- systemet og bekreftet at situasjonen var helt klar, Hansoku- make. Vi noterte tiden og «frøs» situasjonen på systemet, og det tok ikke lang tid før coachen ville se hvorfor utøveren fikk straffen. Det ble vist og forklart, og det var ingen ting å diskutere.

Jeg hadde selvfølgelig et håp om å bli med i finalerundene denne dagen, men måtte skuffet konstatere at slik ble det ikke denne gangen.

Søndag 05/ 06- 2016

Dag to startet med dommermøte i hallen kl. 09.15. Jeg var selvfølgelig spent på hvilke tilbakemeldinger kommisjonen ville komme med og hvilke jeg ville kjenne meg igjen i.

Chyurilia startet med at det hadde vært vanskelig å velge dommere til finalerundene da det var gjort flere feil på alle matter? Det hang liksom i luften uten nærmere forklaring. Så kom det noen fokuspunkter:

 • Ved ett tilfelle i de innledende rundene var det feil vinner av matta. Kantdommerne hadde ikke reagert på situasjonen og jeg oppfattet det som at det hadde vært et tilfelle av stuping, og det ble poengtert at i tilfeller av stuping behøver ikke hodet treffe matta. Vedkommende utøver gikk videre og vant til slutt gull. Ikke heldig.
 • Det skal straffes når utøveren blokkerer den annens judo ved å plassere benet mellom bena til motstanderen i tilsvarende tilfeller som O- uchi- gari eller Uchi- mata der utøveren ikke fortsetter med noen teknikk og kun blokkerer.
 • Det ble i mange tilfeller gitt for tidlig matte, både i ne- waza og på kant. Er det aksjon så vent til den er ferdig.

Smolin fortsatte:

 • Mattedommer må ha selvtillit. Det ser ikke bra ut når mattedommer må se på kantdommerne hele tiden for bekreftelse etter hver avgjørelse. Inntrykket blir at mattedommer er usikker. Det er ikke bra.
 • Negativ judo må straffes.
 • Føl kampen (judoforståelse) og sørg for å ha god posisjon med rett avstand til utøverne både i tachi- waza og ne- waza. Gjelder spesielt i shime- og kansetsu- waza (kvelning og armbend).
 • Er det progresjon/ dynamikk i ne- waza så vent med matte.
 • Brolanding er bakover med hodet og bue i ryggen.
 • Gi rett tegn ved straff, og skill utøverne. Det er ofte lite som skal til. Det er alltid en som er mer aktiv.

Chyurilia brøt inn:

 • Hold øye med tavlene, rett score/ straff skal til rett utøver.
 • Kantdommernes oppgave er å hjelpe til med oppførselen til coachene.
 • Har man grep med begge hender over beltet kan man berøre motstanderens ben uten at det er Hansoku- make.

På min matte var det kun herrer inntil 81 og 100 kg. Færre kamper og for min del ble det kun 3 kamper som mattedommer og 5 på kant.

I min første kamp som kantdommer var jeg så fokusert på utøverne at jeg (vi) glemte coach og oppførsel. Gjett om vi fikk kjeft….

Min første kamp som mattedommer var første kamp i klassen inntil 100 kg mellom en Israeler og en Spanjol. Det startet bra og jeg hadde god kontroll. Så kommer en situasjon der utøverne beveger seg utenfor kampområdet og det blir en liten stopp der jeg sier matte. I samme øyeblikk prøver Spanjolen en teknikk som går rett i holdegrep. Jeg har allerede sagt matte, Spanjolen holder fortsatt og jeg ser på kantdommerne mine. Ingen reaksjon og ingen beskjed på øret. Jeg ser samtidig Chyurilia (kommisjonen) vise osaekomi- tegnet mens han reiser seg og kommer mot matta. Jeg gir osaekomi, selvfølgelig alt for sent, og Spanjolen holder til 20 sekunder og Ippon.

Israelerne protesterer selvfølgelig. Jeg er helt enig for øvrig. De får se situasjonen og har en lang diskusjon med kommisjonen, men får ikke medhold i at jeg sa matte og situasjonen skulle vært stoppet. Spanjolen vinner.

Jeg prøver å få kontakt med Chyurilia, men han snur bare ryggen til og går. For min del var dagen fullstendig ødelagt og jeg tenkte mitt med noen gloser som ikke egner seg på trykk. Etter kampen fikk jeg støtte fra andre dommere som sa jeg hadde rett, det var en stopp og matte var korrekt avgjørelse. Mager trøst, men godt allikevel.

Jeg bestemte meg for å riste kampen av meg og komme tilbake med fullt fokus resten av dagen. Det gikk bra, ingen korrigeringer eller noe annet. Heller ingen finaler, men det var forventet.

I bronsefinalen i +78 kg kom for øvrig en situasjon jeg aldri har opplevd tidligere. Jeg satt ikke langt unna og kunne se hele situasjonen, eller det vil si, jeg så på kampen med et halvt øye og i det samme tidssignalet gikk, kastet den Franske utøveren den andre til Waza- ari, noe som gjorde at hun vant kampen. I det teknikken ble satt tenkte jeg umiddelbart oi, det må da ha vært bjørnegrep, men jeg kunne ikke si om utøveren hadde grep på forhånd siden jeg satt på feil side. Det samme tenkte nok kantdommerne. De stoppet kampen, sjekket Care- systemet og ga beskjed om bjørnegrep, som gir en shido- straff. Dermed tapte hun kampen allikevel. Utøveren blir bokstavelig talt fly forbannet, hilser ikke, går ut av matta og kaster jakke og belte i sinne og går ut av konkurransearealet.

Da kommer Sportskommisjonen inn i bildet. Denne oppførselen aksepteres overhodet ikke og utøver og coach blir kalt inn og utøveren blir diskvalifisert. For utøveren betyr dette at hun mister 5 plassen og verdifulle poeng. Det hjalp ikke hverken med unnskyldninger eller tårer i ettertid. Denne type oppførsel aksepteres ikke.

Tilbake til dømmingen og klassifiseringsdelen. Jeg var der for å forsvare tidligere klassifiseringer på 6,5, men jeg forsto at jeg lå dårlig an uten deltagelse i finalerundene og med dagens situasjon i friskt minne.

Vi ble takket for jobben som var gjort disse to dagene. Juan Carlos Barcos var også til stede, det samme var Sportskommisjonens representant. De var fornøyd med jobben til dommerne, og det viser at vi alle jobber som team.

Chyurilia overtok med en tale om at de ikke var helt fornøyd med dagens kvalifiseringssystem for dommere. For å sammenligne dagens system med det gamle A- B og C- system er klassifisering lavere enn 5,0 det samme som tidligere C. 5,0- 6,5 var B, 7,0 og høyere var A. 6,0 og 6,5 er gode klassifiseringer i forhold til rankingen ble det sagt, men når snittet tidligere i inneværende år ligger på 6,5 blir det feil å endre på det midt i året. Det betyr at de som hadde mange stevner i begynnelsen av året vil tjene på dette i forhold til de som starter nå, og det er jo ikke rett. Det går rykter om at det er gitt beskjed om at klassifiseringene har vært for høye tidligere i år, men jeg har valgt å tro at det er fordi dommerne jevnt over har blitt bedre, ikke at klassifiseringene nødvendigvis er feil.

Som en note for de som leser disse artiklene betyr gode klassifiseringer veldig mye for dommere. Jo høyere klassifisering jo større er sjansen for å bli tatt ut til for eks. mesterskap. Man må også være blant topp 150 i Europa for å kunne dømme European Open turneringer. Er man lenger nede på listen må man dømme Europa Cup, som er et nivå lavere.

Som sagt, Chyurilia fortsatte: Kommisjonen får ingen tilbakemeldinger på klassifiseringene, men de ser at «alle» dommere prater om det når de kommer ut av dommerrommet og noen er selvfølgelig misfornøyd. Systemet vil endres fra nyttår. Hvilke forandringer de vil gjøre sa de ingen ting om.

Jeg hadde bange anelser før klassifiseringen. Denne gangen var det 5 dommere som fikk 5,5, 12 som fikk 6,0, 10 som fikk 6,5 og kun 2 som fikk 7,0. Selv fikk jeg 6,0, det samme som flere dommere med finaler begge dager. Dette er lave karakterer i forhold til tidligere, se merknadene mine over. Dommere som vanligvis får mellom 7,0 og 8,0 fikk kun 6,5, og de var ikke fornøyde, naturlig nok. Jeg hadde mål om å opprettholde 6,5, men sett i forhold til situasjon og hva de andre dommerne fikk må jeg allikevel si meg fornøyd. Det er jo som det ble sagt en god klassifisering…

Snittet er fortsatt 6,3 på 3 turneringer og innenfor topp 150 vil jeg tro.

Nå gjenstår neste helgs Bodø Barents Cup før sommeren tar overhånd.

God sommer til dere alle!

Mvh. Thom Hallum/ IJF- B dommer

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier