77 Views

Thom Hallum representerte Norge som dommer på European Judo Open Women, i Oberwart. Les hans rapport her.

Thom Hallum dømte for Norge under European Judo Open Women, Oberwart 2017. FOTO: EJU

Ut på judotur, aldri sur har jeg prøvd meg på tidligere. Men, å stå opp kl. 03.20 ser jeg ikke på som et av de gledeligste øyeblikkene i livet mitt. Med fly kl. 06.10 og fare for underkjølt regn (jeg kjører piggfritt) var det ikke annet å gjøre når man bor på landet.

Første internasjonale turnering med de nye reglene for min del. Spennende. Ved siste telling er det ca. 150 utøvere fra 25 nasjoner, og bl.a. Japan, Korea, Brasil og selvfølgelig Østerrike er representert med gode lag. Flere av medaljevinnerne fra forrige helgs Paris Grand Slam er tilstede, så nivået er bra høyt.

Fredag 17/ 02- 2017
Fløy direkte til Wien, ble hentet av arrangøren og fløy videre til Oberwart, eller rettere Bad Tatzmannsdorf, i en minibuss. Det føltes i hvert fall som om sjåføren ønsket å ta av når vi passerte 140 km/t. på motorveien …

Dommermøtet var som vanlig kl. 19.00, og fra kommisjonen var Head Referee Commissioner Mr. Franky De Moor fra Belgia, og de nylig avgåtte toppdommerne og nå Referee Commissioner Mrs. Cathy Mouette fra Frankrike og Mr. Andreas Hempel fra Tyskland.

Vi ble ønsket velkommen av både arrangør og kommisjon, og deretter fikk vi en påminnelse om å melde oss på som dommere minimum 14 dager før stevnet. Jeg trodde vi skulle holde oss innenfor tidsfristen i invitasjonen, men det er det visstnok ikke alle som gjør. Dette for at arrangør skal kunne vite hvor mange dommere som kommer og evt. hvor mange egne dommere de må stille med for å gjennomføre stevnet.

På dette stevnet var det ikke noe problem da det var 2 matter og 21 dommere, og vi fikk også beskjed om at med så få kamper det ville bli pr. dommer, måtte vi dømme som om alle kamper er en finale. Bare 5 dommere pr. matte ville bli trukket ut til finalerundene hver dag, men det betyr ikke nødvendigvis at nr. 6, 7 eller 8 har gjort en dårlig jobb.

Når det gjelder det tekniske var det ingen overraskelser, de gjennomgikk siste utsendte skriv fra IJF datert 3 feb. 2017.

Det er allikevel en liten, men viktig presisering når det gjelder ukonvensjonelle grep: Samme side, kryssgrep, tak i beltet osv. der det står at det skal være et umiddelbart angrep. Umiddelbart er så å si umulig, så gi utøverne ørlite tid til å sterte et angrep, ikke gi shido for tidlig.

En annen ting som er nytt med den nye kommisjonen med hele 6 nylig avgåtte toppdommere, er at de nå skal ha hovedfokus på å veilede/ coache og hjelpe nye dommere. De skal også gi tilbakemeldinger etter hver kamp dommerne har på matta, og de skal sitte ved siden av kantdommerne. For dette stevnet var det Mrs. Mouette og Mr. Hempel som har den oppgaven.

Lørdag 18/ 02- 2017.
Buss til hall kl. 08.45 for å gjøre seg kjent med Care- system og kommunikasjonsutstyr. Dette gikk greit siden de hadde siste versjon av Care- systemet, og det var god tid til kampstart kl. 10.00.

Jeg var kantdommer allerede i den første kampen på matte 1, og det startet med 3 shido og Hansokumake. En effekt de nye reglene har, siden straffer ikke er avgjørende i innledende kamper (med unntak av Hansokumake) er at det blir mange Golden Score kamper, og da mener jeg mange. Det var lite angrepsvillig, offensiv judo, men dertil flere straffer. Det gikk nærmere 2 timer på min matte før den første kampen ble avgjort på kast til Ippon. Selv kommisjonen mente det var ille, og slett ikke bra hverken for judoen eller dømmingen.

Jeg dømte totalt 4 kamper i midten og 8 på kant, hvorav 6 av kampene endte i Golden Score. Det sier seg selv at dette ikke er bra. For min egen del følte jeg at dømmingen stort sett gikk greit, men det er klart jeg var rusten siden siste stevne på dette nivået var i juli 2016. Med unntak av en scoring som var rulleteknikk hvor jeg dømte Ippon, var det lite tilbakemeldinger fra kommisjonen. Selvfølgelig fikk jeg tilbakemelding om at det var et klassisk eksempel på rulleteknikk til Waza- ari, men jeg sa jeg var så entusiastisk over en positiv score at jeg dømte Ippon. Det ble ingen finaler på meg ….

Søndag 19/ 02. 2017
Dag 2 og dommermøte i hallen før stevnestart. Kommisjonen takket for jobben som var gjort på lørdag, selv om judoen ikke hadde vært av den beste. Kommisjonen var heller ikke fornøyd med all dømmingen, og blant punktene de anførte var at man skulle være sjef på matta, posisjonere seg bra, bruke stemmen og gi tydelige tegn. Det er overkroppen som er viktig i landingen, og er armen foran kroppen i en sideveis landing skal det være scoring. Sjekk også scoringstavlene. Som kantdommer skal man se kampen live og ikke bruke mye tid på å spole frem og tilbake for å ta en avgjørelse.

En annen ting de bemerket var at man trengte ikke la utøverne rette på drakt mellom ordinær kamp og Golden Score hvis den ikke var helt løs. Det er fortsatt samme kamp og man sparer tid. For å spare tid skulle vi også være klare og bytte mattedommer så snart den ene hilser av kampområdet.

Selv om jeg ikke fikk finaler lørdag følte jeg at jeg var godt innenfor på de punktene de nevnte, så jeg bestemte meg for å fortsette dømmingen som tidligere, men også være oppmerksom på det de hadde anført. Jeg startet allerede som mattedommer i andre kampen på min matte, og det var en bra kamp med Waza- ari scoring og Osaekomi til Ippon. Med færre klasser ble det bare 2 kamper som mattedommer og 5 kamper på kant.

I en kamp som kantdommer fikk vi høre det i klartekst da vi ikke endret en scoring raskt nok fra Waza- ari til Ippon, selv om vi raskt var enige om Ippon. Jeg fikk også tilbakemelding om at det hadde vært bedre å gi Ippon på et kast jeg ga Waza- ari på og direkte osaekomi til Ippon, men jeg fikk ingen beskjed på øret om å endre scoringen i kampen. Det var ellers lite tilbakemeldinger og endringer.

Det ble ingen finaler denne dagen heller, men jeg hadde følelsen av at det hadde vært to greie dager for min del, og man håper jo det beste for klassifiseringen. Skuffelsen ble derfor stor når jeg fikk karakteren 5.5, den dårligste av samtlige delt med kun en annen dommer. Jeg ble rett og slett litt perpleks da jeg ikke hadde fått mange tilbakemeldinger eller beskjed om endringer.

I ettertid har jeg sett alle kampene mine som mattedommer på Youtube, Jeg ser jeg er rusten, og jeg har mye å jobbe med på spesielt straffer og rett timing. Det fikk jeg for øvrig ingen tilbakemeldinger av kommisjonen på, så løftene om aktiv coaching av dommerne følte jeg var langt unna på dette stevnet. Snittet for dømmingen på dette nivået bør ligge på minst 6.5, og med denne starten ligger jeg meget dårlig an for å få et brukbart gjennomsnitt for året, nærmest håpløst. Jeg skulle ønske det var mulig å trene mer som dommer på høyere nivå, men det koster penger når man bor i utkanten av Europa. Da må vi bare prioritere stevner med klassifisering, noe som i dag er blitt en risikosport.

I Oberwart/ Thom Hallum.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier