117 Views

Fredag 14/2-2014 gikk turen til Roma for mitt første European Open siden Warszawa 2010 (den gang det het World Cup).

FOTO: Thom Hallum
FOTO: Thom Hallum

Skulle fly direkte til Roma, og møtte dommerkollega Marcus Elfver fra Sverige på Gardermoen som var ute i samme ærend. Etter at vi landet på rute (takk SAS) i Roma, viste Italia seg fra sin beste side med strålende sol og sommertemperatur.

Vi ble kjørt til registreringen, som tilfeldigvis akkurat hadde stengt en time for lunsjpause. Vi fikk forhandlet oss frem til å spise lunsj mens vi ventet vi også, og ble utstyrt med VIP- akkreditering for anledningen. Etter at vi var ferdige med registreringen hadde selvfølgelig bussen til hotellet akkurat gått, men da våre Britiske venner hadde bestilt egen buss utenom de faste tidene var vi så heldige å få sitte på med dem.

FOTO: Thom Hallum
FOTO: Thom Hallum

Kl. 19.00 var det dommermøte i hallen med Pasquale Tonino Chyurlia fra Italia og Metin Özkan fra Tyrkia fra EJU kommisjonen. Det var totalt 24 dommere fra 20 nasjoner hvorav 7 med IJF-A- lisens. Det var 3 matter og 8 dommere på hver matte.

Det var selvfølgelig en gjennomgang av de nye justeringene av kampreglene, hvor det ble nevnt at det er blitt mange shido-tilfeller. Samtidig ble det sagt at vi skulle ikke se etter straffer, men at det var meget viktig å føle kampen da en shido kan være avgjørende.

Andre ting som ble presisert var at en «rulleaksjon» kan aldri være Ippon. For yuko er overkroppen viktig, hvordan bena er i landingen har ingen betydning. Også landinger som går fra skulder til skulder skal vurderes til scoring, avhengig av hvor mye av ryggen som berører matta. Hvis man lander på rompa og går direkte over til side eller rygg skal dette også bedømmes til Yuko eller Waza- ari. Ved pistolgrep og lommegrep (eller ved alle unormale grep) må det angripes med en gang, men i motsetning til i Malaga- og på eksemplene på nett, skal man nå også se på den positive aksjonen (judoforståelse er viktig). Til slutt var det en justering av landing i bro, hvor det ikke bare ville bli gitt Ippon når hodet og ett eller begge bena er i matta, men også om skulder, eller nakke er i matta. Er det en bue i ryggen (arch of the body), så skal det dømmes Ippon.

Det ble gjennomgått videoeksempler som nå også finnes på sidene til IJF (krever nettleser Chrome): http://refereeusb.judobase.org/

Og så kom det som var en overraskelse for flere av oss. Siden det nå er mulig for uke å kontre utenfor matta i osaekomi, spesielt kanskje med shime- og kansetsu-waza, så var det nå bestemt at i Golden Score skal kampen avsluttes hvis osaekomi holdes i 10 sekunder, og dommeren skal annonsere yuko-soremade. Alle avgjørelser i Golden Score, uansett scoring, skal nå bokføres med 1 poeng. Ja det gjelder Ippon også…

Det var forresten en merkelig opplevelse med både en fotograf og en kameramann med videokamera og «filmsol» til stede som foreviget dommermøtet. Jeg satt helt uforberedt og noterte det kommisjonen la vekt på da arket jeg noterte på plutselig ble opplyst av kameramannen. Akkurat da stoppet jeg å notere for å høre hva kommisjonen sa.. Lurer på om noen som får se det filmklippet forstår norsk? Kanskje det blir en You Tube hit?!?

Det ble opplyst at det var 161 utøvere fra 66 nasjoner, med toppnasjoner som for eks. Japan og Brasil til stede.

Lørdag 15/ 02- 2014, stevnedagen

FOTO: Thom Hallum. Bronsefinalen i -78 kg.
FOTO: Thom Hallum. Bronsefinalen i -78 kg.

Det var dommermøte i hallen kl. 08.30. Vi ble minnet på at det er 3 dommere som dømmer en kamp, og de skal jobbe som et team. I tillegg har vi både Care-system og kommisjonen til hjelp i vanskelige situasjoner.

Hallen var for øvrig en båt som var plassert opp- ned, litt i samme stil som Vikingskipet på Hamar.

Jeg var på matte 3 og vektklassene var -48 og -52 kg. De minste og raskeste med andre ord. Greit nok. Jeg tenkte jeg fikk følge godt med før det ble min tur, dommeroppsettet var enda ikke klart. Vel, det varte kun et kort øyeblikk før en av de andre dommerne kom løpende og fortalte at jeg var mattedommer i dagens første kamp. Bedre å hoppe i det enn å krype…

Kampen var mellom en Polakk og en Italiener, og stemningen sto i taket allerede etter annonsering av utøverne. Det ble en god kamp med en Waza-ari til begge, så yuko til Polakken før hun holdt Osaekomi til Waza-ari awasete til Ippon. Jeg følte jeg hadde god kontroll og det var en meget god start.

For å oppsummere dagen var den første kampen den beste i løpet av de innledende rundene. Det ble mye straffer, og til og med en kamp til Golden Score, som i teorien skulle være umulig med de nye reglene. Jeg hadde få straffer for uttråkk og for ikke å ta grep, men desto flere for passivitet og falske angrep. Falske angrep var dagens klareste vinner for min del, noe som har kommet fordi utøverne vet at de kontinuerlig må kjempe om grep og kast. Spesielt i forsøk på kast blir det mye panikkangrep for å virke positive og angrepsvillige og derfor også mye shido.

Det skal ikke stikkes under en stol at vi hadde noen tekniske problemer underveis. Jeg tror vi skiftet kommunikasjonsutstyr ca. 6 ganger før alle radioene virket som de skulle. I tillegg forsvant scoringstavlene et par ganger, og en av PCene til Care-systemet gikk også i svart. Det ble for øvrig filmet fra to sider, og det var suverent.

I løpet av de innledende rundene hadde jeg 6 kamper som mattedommer og 13 som assistentdommer. I løpet av kampene som mattedommer hadde jeg 3 kamper som ble avsluttet med positive scoringer, 2 Ippon og 1 yuko, resten var shido, inkludert kampen til Golden Score.

I finalerundene var alle dommerne med. Som mattedommere var det hovedsakelig de A-lisensierte dommerne som fikk tillitt, med et fåtall hederlige unntak. For egen del fikk jeg 2 bronsefinaler (-57 og -78) og 1 finale (-63) som assistentdommer, og jeg er fornøyd med det. Litt artig var det selvfølgelig at alle ble avgjort på Ippon.

Dagens siste finale var i +78 kg. mellom Japan og Kina. Kineseren var nok en av de absolutt største i den klassen, og man forventer ikke spesielt mye fart og moro. Japaneren var kanskje både ett og to nummer mindre enn Kineseren, men hun avsluttet kampen med en fantastisk Harai-Goshi som virkelig fikk Kineseren til å fly, selvfølgelig til Ippon. Fantastisk avslutning.

På dommermøtet før avreise ble det sagt at kommisjonen var fornøyd med dømmingen, og alle hadde gjort en fremragende jobb.

Mvh.
Thom Hallum

Siste: (17/ 02) Det ble en B- klassifisering denne gangen også. Det betyr at jeg skal være kvalifisert for World Cup-nivå videre i sesongen 2014-2015.

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier