115 Views

Fredag 30.05 sto jeg igjen opp og vekte hanen for å dra ut og representere NJF på et European Open stevne, denne gangen var det Madrid som var målet med både kvinner og menn.

n2014_dommer_eo_madrid_02Reisen gikk greit, men akkrediteringen var noe av det mest amatørmessige jeg har vært med på. Ble plassert i «The fast line» for de som har alt ordnet på forhånd, vel etter å ha stått der i ca 45 min ble det endelig min tur. Og jaggu ble jeg overrasket når de krevde at jeg betalte 630,- Euro fordi de sa at de ikke hadde fått inn penger fra NJF. Ringt Lill Merethe for å sjekke og slik at hun kunne forklare dem at det var betalt, men nei da ingenting hjalp. Jeg måtte ut og ta ut Euro for å betale cash. Gikk da til nærmeste minibank og tok ut, men der var det maksgrense på 500 euro. Og samme kort funket ikke to ganger nei, så både MasterCard og Visa kortet måtte i ilden. Vel penger fikk jeg etter hvert ut og strente tilbake. Og når jeg da endelig kom frem og skulle betale sa samme man som sa at «Norway not payed» for en stund siden nå at «Norway is ok», flott ikke sant?. Det var vel noen beskrivelser av ham som gikk gjennom hodet mitt akkurat da (som Egon Olsen ville sagt det, amatør, dillidant, tulling, imbesil etc.) og når jeg da endelig var ferdig og ble sendt til resepsjonen for å få rom var det ikke på det hotellet jeg skulle bo. Transport gikk heldigvis greit til det andre hotellet, og sant skal sies det var også bedre enn det offisielle hotellet.

Dommermøtet ble som vanlig holdt Kl. 19:00 på det offisielle hotellet, og ettersom det ikke var noen transport dit var det bare å gå etter å ha dusjet av seg «reisestøvet» og skifte til dress. Det tok heldigvis ikke mer enn 10 minutter så det gikk greit.

Foto: EJU.net. Sven-Ove Johansen i aksjon.
Foto: EJU.net. Sven-Ove Johansen i aksjon.

Kommisjonen denne gangen besto av 3 medlemmer fra dommerkommisjonen, Marian Hefka, Vassily Smolin og Frans Ocko. Men ettersom dette var i Madrid var det IJF head referee director Juan Barcos som åpnet møtet, men som han poengterte var det i egenskap av President i det spanske forbundet. Uten at det la noen demper på hans engasjement som dommersjef. Barcos beklaget at det ikke hadde gått helt bra under akkrediteringen, noe han tilla at det var mange deltagere denne gangen. Han sa at på grunn av deltagerantallet hadde man besluttet å fremskynde kampstart til Kl 9 på lørdag, og at dommermøtet på morgene ble da Kl. 8:15

Hefka snakket først om det nye ranking systemet for dommere som EJU er i ferd med å innføre og at dette er første gangen der klassifikasjonen skal meddeles direkte til dommerne etter stevnet. De skal også gi en tilbakemelding på hvorfor man får den klassifiseringen man får. Han opplyste også at kampreglene ligger nå ute på IJFs sider slik at alle kan laste de ned.

Av tekniske ting han tok var det at holdegrep skal holdes til Ippon også i Golden Score, altså ikke annonsere yuko og soremade etter 10 sekunder.

Ved brulanding må uke ha hodet eller skulder og helen være i matta, uke kan ikke lande oppe på tori.

I situasjoner der mattedommer dømmer ippon og tori lander direkte i holdegrep, skal ikke assistentdommerne nedgradere til waza-ari selv om det stemmer i følge care systemet.

Lørdag: Møte skulle vær Kl 08:15 men kommisjonen ble ikke hentet som lovet slik at de ikke kom før ca. 8:45, da ble det bare tid til å dele ut mattefordelingen. Jeg skulle være på matte 2.

Dømmingen gikk for så vidt greit hele dagen, fikk tilbakemelding fra Hefka på at jeg burde vær strengere på straffer. Posisjonering og det andre så bra ut.

I finalerunden var jeg på care-systemet i 3 bronsefinaler og 1 finale, ingen som mattedommer.

Søndag: Denne dagen følte jeg at dømmingen satt veldig godt, så at Smolin nikket anerkjennende atter ett par av kampene også. Hadde en god følelse hele dagen, ble rettet en gang på en scoring.

Fordelingen til finalene kom denne gangen ca. 20 sekunder før kampene skulle begynne og jeg skulle være mattedommer i første bronsefinale. Det var selvfølgelig også eneste kamp der det var en spanjol med denne dagen, og med TV til stede ble jeg sikkert kjendis i Spania. Selve kampen var grei å dømme, 5 shidoer hvorav 4 til den russiske deltageren.

Etter stevnet ble det ett annerledes møte enn det vanlige i og med at vi skulle få klassifiseringen rett etter stevnet, dette foregikk ved at Hefka leste opp fra listen og de som ønsket å vite hvorfor kunne snakke med kommisjonsmedlemmet som hadde vært på matta de hadde dømt på. Jeg fikk B og når jeg spurte etterpå var det at jeg burde straffe mer enn jeg gjør, og at jeg bør dømme mer på dette nivået. Hefka mente at 2 stevner i året er alt for lite.

Ettersom vi var de siste ut av hallen viste det seg igjen at transporten var ett problem, bussen tilbake til hotellet var dratt. Det samme hadde transporten til kommisjonen, så sammen med en kollega fra Nederland og kommisjonen måtte jeg vente på en minibuss som skulle ta oss til hotellet. Etter ca 20 min kom det en minibuss med ei som hadde det travelt, i hvert fall hvis vi skal dømme etter hvor fort det gikk i svingene (måtte ta i for ikke å dette ut av stolen).

Etter en rolig kveld og en god natts søvn var det bare å reise hjem igjen på mandag og den reisen var det ikke noe å skrive hjem om.

Mvh.

Sven-Ove Johansen
IJF-A dommer

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier