Thom Hallum representerte Norge som dommer på European Judo Open for menn i Warszawa, Polen i helgen. Les hans rapport.
Fredag 27/02
På grunn av det nye klassifiseringssystemet for dommere som trer, eller rettere, trådde i kraft 01/01- 2015 var denne helgen siste mulighet til å forbedre klassifiseringen for det nye systemet. Denne gangen i Warszawa, nå EJOpen kun for menn. Som sist, når man må ha fly som går fra Gardermoen kl. 06:10, så må man opp midt på natten. Sånn er det bare.
Var på plass til akkreditering allerede kl. 10:30. Nå var det «fast-track» for dommere som hadde alt i orden, så etter knappe 10 min. var jeg ferdig akkreditert. Skulle ønske det var slik hver gang. Traff for øvrig Jessica utenfor akkrediteringen. Martin (Thiblin) er på plass og klar for konkurranse. Spennende. Hyggelig endelig å ha med en norsk utøver på dette nivået.


Dommermøtet startet kl. 19:00. Fra dommerkommisjonen kom Franky De Moor fra Belgia og Vasily Smolin fra Russland, begge kjent for våre hjemlige dommere som gjester på vårt eget seminar. Det var til sammen 31 dommere fra 28 nasjoner (Polen som arrangør hadde med 4 dommere), 18 IJF- A og 13 IJF- B- dommere. Det er tydeligvis flere enn undertegnede som er usikre på hvordan det nye systemet virker og som ønsker å beholde, eller bedre sin klassifisering.
Smolin innledet med en velkomsthilsen og nevnte plassering av og samarbeid med kommisjonen. Han gikk så direkte videre til anbefalingene:
Bjørnegrep: Man trenger ikke koble hendene for at det skal være bjørnegrep. Har enten Tori eller Uke grep med en hånd før et bjørnegrep skal det ikke være shido.
Kant: Tråkker man ut med ett ben og enten ikke jobber for å komme inn på matta eller angriper øyeblikkelig skal det være shido. Med øyeblikkelig angrep menes at det skal ikke gis tid til forberedelse av teknikk (egen kommentar: Det samme vil gjelde ved unormale grep).
Det er viktig å føle kampen og ikke annonsere matte for tidlig.
Hode/ brolanding: Hvis en utøver lander på hodet og bøyer hodet bakover for å unngå scoring er dette farlig og skal gi Ippon til motstanderen.
Angrep/ motangrep: Det er viktig å se hvem som starter teknikken og hvem som har kontroll ved landingen. Hvis begge lander samtidig uten at det med sikkerhet vises hvem som har kontroll er det bedre å ikke gi scoring.
I alle tvilstilfeller er det viktig å bruke Care-systemet aktivt, enten det gjelder hodelandinger eller angrep/ motangrep.
Trenere/ lagledere: Det er fortsatt mange trenere som coacher utøvere mellom hajime og matte. Dette må stoppes. Først en advarsel, så bortvisning. Kantdommerne må hjelpe mattedommer med dette da det ofte er vanskelig for mattedommer å oppdage.
De Moor kunne legge til følgende:
Caresystemet: Se kampen live. Care-systemet skal kun være til hjelp i tvilstilfeller. Tren på systemet. Det skal ikke ta flere minutter før situasjonen kan finnes og sjekkes. Hvis noe skal endres må det gjøres raskt. Sjekk også kommunikasjonsutstyret når det byttes team på matta.
Franky presiserte også at det er et viktig stevne pga. OL-kvalifiseringen og ranking for utøverne.
Lørdag 28/02.
Når vi kom til hallen var første oppgave å gjøre seg kjent med Care-systemet. Da oppdaget vi at det kun var satt opp ett kamera pr matte, til alt overmål på samme side som kantdommerne satt! Ikke nok med det, når vi skulle få ørestykker til kommunikasjonssystemet viste det seg at de hadde flere med for stor plugg, slik at de ikke passet i radioen. Noen hadde egne ørestykker i samme dimensjon, men det viste seg at disse var for korte. Arrangøren fikk kjøpt nye, men det viste seg at disse også var for store for radioen. Det betød at vi måtte improvisere. Noen dømte uten kommunikasjon på øret, mens andre igjen byttet på utstyret. Sistnevnte var løsningen vi benyttet på den matta jeg var på.
Det var 60 kg som var dagens vektklasse for min del. Små og hurtige med andre ord, og jeg har ingen erfaring i å dømme denne klassen internasjonalt. Vel, man håper alltid på en god start på disse turneringene, og jeg hadde min første kamp i midten som nr. 4. Det ble ikke helt den kampen jeg hadde håpet på. Jeg fikk annullert både en yuko-scoring og en shido for falskt angrep. Det ble et par blødningsskader hvor jeg på den første glemte at utøveren skulle følges ut av matta, men ved hjelp av kantdommeren fikk jeg en nødvendig påminnelse slik at korrekt prosedyre ble fulgt.
En sånn start kan ødelegge hele dagen, og det var ikke mange muligheter til å rette opp inntrykket. Jeg hadde kun to kamper til som mattedommer, og det var liten trøst i at nummer to endte med Ippon for tilnærmet brolanding, og nummer tre gikk tiden ut med 1 + 2 shido. I de to siste følte jeg selv at jeg hadde brukbar kontroll.
Som kantdommer hadde jeg seks kamper som for så vidt var greie. En ble avgjort på Hansokumake for grep i ben. I den siste kampen var det en sumi-gaeshi teknikk som jeg tenkte skulle være yuko. Mattedommer dømte ingen scoring, og min partner på kant (A- lisensiert) ristet på hodet som i «ingen scoring». Jeg tenkte mitt, og i løpet av kort tid kommer Smolin og lurer på hva vi mener om situasjonen. Min partner sier at for ham var det ingen scoring, og jeg sier som sant var «mulig yuko». Smolin viser situasjonen en gang til og konstaterer minimum yuko. Jeg håper det var til min fordel.
Det ble som forventet ingen finaler. Det er mange toppdommere her.
Etter at dagen var slutt har jeg sett alle mine kamper som mattedommer på nett. Etter å ha gått gjennom den første kampen som for meg ødela mye av dagen, kan jeg konstatere at det så slett ikke så ille ut som jeg følte meg. Begge tilfellene som ble annullert var helt i grenseland, og det ser ut til at jeg taklet endringene med fatning.
Det skulle være et møte rett etter stevnslutt. Vi ble takket for jobben som var gjort, men:
Det straffes for lite. Judo er en olympisk idrett i konkurranse med mange andre tilsvarende idretter. Vi må derfor lære utøvere og lagledere at vi vil se aktiv, positiv judo. Beskjeden vi fikk var at vi skulle slå ned på negativ judo.
Noe rusk i scoringsverdier. Dette må bedres.
Scoringstavlene må følges opp og kontrolleres etter hver domsavsigelse. Det hadde vært et tilfelle hvor en manglende shido på scoringstavlene førte til feil vinner av matta. Dette må selvfølgelig ikke skje.
Ved kontreringer må man se på hvem som har kontroll i avslutningen.
Ved mangel på positive scoringer er det viktig å skille utøverne på straffer. Ikke gi shido til begge der det er mulig å skille.
I finalerundene er det viktig å ikke kalle inn utøverne til matta før annonseringen er ferdig. I bronsefinalene gjelder det begge matter.
Alt i alt fikk vi beskjed om at kommisjonen var tilfreds med dagens dømming, og ingen hadde gjort en spesielt dårlig jobb.
Søndag 01/03
Ny dag, nye muligheter. 81 kg sto på programmet, og jeg hadde ambisjoner om å gjøre en bedre prestasjon enn følelsen fra gårsdagen. Startet som kantdommer de to første kampene uten noen spesielle hendelser. Så var jeg mattedommer hvor jeg følte jeg hadde god kontroll og kampen ble avgjort med en nydelig Ippon.
To nye kamper som kantdommer, en Golden Score (som ikke blir satt pris på av kommisjonen), og så to kamper som mattedommer. Den ene ble avgjort med Wazari- awasete- ippon etter ca. 30 sekunder, den neste med Wazari og direkte osaekomi til Wazari- awasete- ippon. Deilig.
Så fulgte fire kamper som kantdommer hvor en ble avgjort til Ippon og «12» poeng. Nydelig og gåsehud. Avsluttet dagen som mattedommer med en walk-over.
Totalt sett var jeg veldig fornøyd med dagen, men kampene mine var ikke spesielt utfordrende. Jeg hadde 4 kamper i midten og 8 på kant, og jeg hadde et aldri så lite håp om en plass i finalerundene i det minste som kantdommer. Franky hadde vår matte under oppsikt og det var mye aktivitet og sjekk av situasjoner. Selv hadde jeg hverken korrigeringer eller anmerkninger, men det ble allikevel ingen finaler.
Etter stevneslutt var det klart for møte og klassifisering. Etter forrige stevne i Sofia med klassifisering 5 var målet mitt denne gangen minimum 5,5 som en forbedring. Jeg hadde bange anelser siden jeg ikke var i finalerundene, men jeg håpet i det minste på 5 som sist.
Kommisjonen innledet med å takke alle for jobben som var gjort disse to dagene, men ingen ting om de var fornøyd eller ikke. Det eneste som ble sagt var at det var ikke alltid en fordel å bli tatt ut til finalerundene (det hadde vært noen episoder som ikke falt helt i god jord hos kommisjonen).
Når klassifiseringen ble lest opp var alle mellom 5 og 7,5 (kun en dommer), som er det høyeste som har vært gitt hittil i Europa. Selv fikk jeg karakteren 6, som også ble gitt til mange av finaledommerne. Jeg var og er selvfølgelig kjempefornøyd med det. Nå gjelder det bare å opprettholde nivået.
For de av dere som er interessert i judodelen kan dere slutte å lese nå, men for de av dere som liker reisebeskrivelser kan dere godt lese resten. Det var nemlig noen Danske kabinansatte i SAS som hadde bestemt seg for å legge ned arbeidet i helgen.
Allerede på ettermiddagen hadde min svenske kollega fått beskjed om at flyet kl. 06:10 fra Warszawa til København var kansellert pga. streik. Selv hadde jeg fly kl. 10:10, men fikk ingen beskjed om kansellering på kvelden. Jeg hadde transport til flyplassen kl. 08:00, så jeg la meg med tro om at flyet mitt ville gå som normalt. Kl. 23:35 våknet jeg at av at det kom en sms på telefonen. Flyet mitt var kansellert! Jeg prøvde linken jeg fikk fra SAS, ingen kontakt. Telefonkontakten stengte kl. 19:00 på søndager og andre alternativer på nett og telefon var også uten forbindelse! Jeg bestemte meg for å vente til dagen etter.
Mandag 02/03
Hjemreisedagen startet med en telefon til SAS kl. 07:00. Etter å ha ventet i 5-6 minutter og hørt på all reklamen om Eurobonus (jeg var nummer to i køen) fikk jeg endelig svar. Etter å ha forklart problemet fikk jeg beskjed om at de ikke kunne hjelpe (i Norge) for nettverket var nede, men jeg skulle settes over til en kollega. Etter på nytt å vente flere minutter på all reklamen, denne gangen på svensk (jeg var nå nummer tre i køen), en beskjed om takk for at jeg ventet og ny runde reklame, så fikk jeg plutselig svar. Men nei, de kunne ikke hjelpe siden billetten var bestilt via reisebyrå. Da tenkte jeg på noe som ikke egner seg på trykk, men tenkte samtidig at nå ble nok Telenor glad i meg. Det kostet nok en kr. 40- 50 bare å høre på reklamen.
Før jeg dro til flyplassen for siste forsøk på å booke om ringte jeg Lill Merethe på forbundskontoret som kunne hjelpe meg med alternativer via reisebyrået (tusen takk Lill Merethe). På flyplassen var det en ikke alt for lang kø, og etter ca. 30 min. var jeg fremme ved skranken. Det første tilbudet jeg fikk var via Wroclaw og København, og videre til Oslo med SAS – som fortsatt hadde problemer med streik. Det tilbudet takket jeg høflig nei til, og ba om å få rute via Tyskland med Lufthansa i stedet.
Det var ikke noe problem annet enn at ruten via München til Oslo hadde en senere ankomst, men som de sier: Det er bedre sent enn aldri.
Jeg fikk forresten vite av min svenske dommerkollega Holm at SAS flyet som skulle gå fra København til Stockholm kl. 09:00 var utsatt foreløpig til kl. 15:30. Tror nok jeg kunne ha belaget meg på noen lange timer i København hadde jeg takket ja til det første alternativet.
Det er godt jeg kan fylle 5 timer ekstra venting på en flyplass i Warszawa med rapportskriving. Resten av hjemreisen gikk for øvrig uten problemer av noe slag.
Mvh, Thom Hallum