147 Views

Fredag 14. februar var det atter en gang tur for å reise på dommeroppdrag for NJF, denne gangen var målet Roma og European Open for menn. Sven-Ove Johansen var eneste representant fra Norge.

Reisen gikk via Kastrup og gikk uten store problemer. På Kastrup møtte jeg min kollega Christer Løfgren fra Sverige, det er alltid hyggelig å møte kjente som skal til det samme stedet som en selv. På flyet til Roma ble min seteplass oppgradert fra helt bak i flyet til ett plussete, noe som gjorde at jeg fikk gratis servering om bord (takk SAS).

På dommermøte før konkurransen.
Alle vil ha en finger med i spillet.
Alle vil ha en finger med i spillet.

Vel fremme i Roma ble vi hentet på flyplassen og kjørt til hallen hvor akkrediteringen var. Denne ble gjort på en forbilledlig måte, den var organisert med mange stasjoner for finans. Dette gjorde at man var ferdige i løpet av 5-10 minutter. Deretter ble vi kjørt til hotellet, og Christer og jeg hadde blitt booket på samme hotell. Dette var et 3 stjerners hotell nær standen og med kortest vei til hallen av de hotellene som arrangøren hadde gjort avtale med. Om hotellet kan jeg nok si mye, men nøyer meg med å sette spørsmålstegn ved de 3 stjernene??????? Aner ikke hvor de fikk dem fra.

Dommermøte var som vanlig kl. 19:00 og var det i hallen. Møtet ble ledet av Bernd Achilles og Pasquale Tonino Chyurlia. Etter å ha blitt ønsket velkommen av Franco Capelletti og det italienske judoforbundets generalsekretær tok Bernd over og viste navnelisten på skjerm og vi måtte bekrefte at vi var til stede. På listen var det 23 dommer hvorav 15 IJF-A, men en fra Tyrkia så vi aldri noe til. Deretter fikk vi listen med mattefordeling og jeg skulle dømme på matte 2, sammen med 7 andre kollegaer.

Bernd tok for seg brolanding og inn/ut på kanten, han viste videoeksempler og pratet i vei i 45 minutter. Og han snakket om å være sjef på matten når man er mattedommer, at det er viktig at man er lederen av kampen. Som kantdommer skal man ikke se på pc-en, men se alt live og bare bruke video som et hjelpemiddel.

Etter dette var det å vente til middag som vi var invitert til kl. 21, det er alltid hyggelig når arrangøren inviterer dommere, trener og lederer til middag. Men fredag kveld etter trekking er det ikke mange av trenerne som ønsker å komme fordi de er opptatt med listene og forberedelser til stevnet dagen etter. Og vi dommere vil vel egentlig tilbake til hotellet og sove for å være best mulig forberedt til dømmingen. Men mat må man ha og derfor var vi til stede alle dommerne og håpet at det ikke ble for langdrygt. Vi var noen som valgte å gå etter den 4 eller 5 retten, til kokkens store sorg for han hadde en fantastisk kake til oss sa han.

Lørdag 14. februar:
Vi dro til hallen med buss kl. 09 for å ha god tid til å gjøre oss kjente med care-systemet og kommunikasjonsutstyret, det hadde vært flott om det ble likt caresystem på alle stevnene. Her brukte de det som EJU en gang innførte og de hadde valgt en litt annen måte å sette det opp på. Så det ble mye fikling med taster for å finne ut av hvordan det skulle gjøres.

På min matte skulle vi ha -73 kg og jeg forventet meg mye fin judo, verdensmester og regjerende OL-mester Shavadetuashvili fra Georgia deltok. Dette ble ikke helt innfridd, selv om det ikke egentlig var dårlig heller, det bar mer preg av at utøverne ikke var helt i topp form.

Får si det med en gang: Dette var ikke min beste dag på matta som dommer, følte egentlig at jeg hang etter hele tiden. Særlig gjaldt dette straffer, der følte jeg selv at jeg ikke traff. Selv om jeg ikke ble rettet av kantdommerne mine følte jeg selv at det ikke var helt bra, noe som viste seg under finalerunden. Jeg var ikke med der, faktisk var det bare 3 fra min matte som var med. Så kommisjonen var nok ikke veldig fornøyd med oss.

Jeg hadde en litt merkelig situasjon i en kamp mellom en italiener og en georgier, etter en ne-waza situasjon der italieneren lå oppe på georgieren kommer italieneren bort til meg og stikker fingeren helt opp i øynene mine. Og når jeg er langsynt så ser jeg ikke noe på nært hold så jeg tar ned handa hans og ser at han har merker etter tenner på fingeren, jag tar ham med til kantdommerne for å få en vurdering fra dem også, men da misforstår de situasjonen og tar ham med til legen, Jeg forsøker å si i fra men de hører ikke, så kommer Bernd til og ser på og han spør om jeg har sett noe og jeg sier at det hadde jeg ikke fordi han lå over den andre. Dermed var det ikke annet å gjøre enn å starte kampen igjen, italieneren vinner kampen og etter kampen viser han georgieren fingeren. Georgieren trekker imidlertid bare på skuldrene og forstår tydeligvis ikke hva det var, men situasjonen eskalerer ikke og de tar hverandre i hendene og forlater matten.

På dommermøtet etter dagens kamper snakket Bernd om at det var for mange feil på scoringer og det å ha en linje på straffer. Han sa at vi burde studere videoene fra seminaret på Malaga i fjor, der Adams og Gamba hadde laget fine eksempler på negativ judo, falske angrep etc.

På lørdag kveld var det en hyggelig middag for dommerne.

Søndag 15. februar
Ikke noe møte på morgenen, denne dagen skulle vi ha -100 og +100 kg, og jeg skulle være mattedommer i første kamp. Dette var en kamp mellom en slovak og en japaner som ble avgjort med en nydelig Tai-Otoshi av japaneren.
Dømmingen gikk bedre denne dagen, men ikke helt opp til mitt beste nivå denne dagen heller, hadde en kamp der jeg burde ha straffet hvit utøver mye tidligere for ikke å ville ta grep. Så jeg var ikke veldig overrasket over ikke å være i finalene denne dagen heller.

På dommermøtet etter stevnet snakket Bernd om at dommerne burde lese kampreglene ofte, han viste frem sin egen versjon og sa at han hadde den med seg overalt. Det hadde vært for mange feil på scoringene i løpet av helgen og at vi ikke var flinke nok på å straffe for negativ judo. Jeg kan underskrive på det for egen del i hvert fall.

Nå blir det hjem og studere kampene på video og analysere hva jeg kan gjøre for å bli bedre.

MVH
Sven-Ove Johansen
IJF- dommer

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier