137 Views

Thom Hallum, Harald Monsen og Svenja Rahn har dratt siste helgen i september på stevnet «Swedish Judo Open for Juniors and Cadets» i Handen, litt utenfor Stockholm.

Svenja Rahn i aksjon.
Svenja Rahn i aksjon.

Det var flere nasjoner som var representerte på stevnet; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Tyskland, Polen og Nederland, vi så også noen få utøvere fra Belgia og Hellas.

Thom har vært med på dette stevnet mange ganger før, mens det for Harald har vært noen år siden sist. For meg så var det første gangen på et stevne utenfor Norges grenser. Turen ble nøye planlagt på forhand, for å forhindre at jeg skulle lande på feil sted. Heldigvis traff jeg Harald på Gardermoen, så turen ble ikke fullt så skummel. Det var lettere enn jeg trodde å finne fram til Handen og Thom hentet oss på togstasjonen. Vi bodde på det offisielle stevnehotellet.

Harald Monsen i aksjon.
Harald Monsen i aksjon.

Vi hadde et kjapt dommermøte før starten hvor vi gikk gjennom ting som dommerne skulle passe på, slik som at vi skulle være strenge på straff og spesielt legge merke til uttråkka fra kamparealet. Det var åpent for spørsmål der Thom lurte på om vi skulle følge de nye reglene angående førstehjelp. Der fikk vi beskjed at vi skulle følge disse ved at all blødning skulle behandles på mattekanten og ikke på selve kampområdet, akkurat slik vi fikk vite på fagseminaret to uker tidligere. Dommerne ble fordelt på 5 kamparealer. Harald landet på matte 1, jeg på matte 3 og Thom på matte 5. Jeg fikk være så heldig å dømme med en finsk dommer og tre svenske dommere.

27. september var det stevnestart klokken 0900. Svenskene var presise med å sette stevnet i gang. Vi hadde en fin rotering på vårt dommerteam. Vi hadde ikke noen skader på matte 3. Jeg startet godt på matta med to Ippon-scoringer på rad. Etter det ble det litt mer utfordrende. Jeg fikk løpende tilbakemeldinger, til å begynne med var det en del om holdningen. Siden jeg var ganske så nervøs vistes det og der fikk jeg noen pointere på hvordan jeg kunne skjule dette og noen oppmuntrende ord om at jeg ikke trengte å være nervøs. Jeg fikk dømme en bronse kamp som mattedommer mellom to Nederlendere. Den var veldig seig, med mange mageplask og ente med at den ene jenten hadde mer shido enn den andre. Etter finalene hadde vi en lunsjpause, mens medaljer ble delt ut.

Del to av stevnet startet litt over 12 og nå var de litt eldre deltakerne som skulle kjempe. Her fant jeg fort ut at når nasjoner går kamp mot hverandre så blir det fort mye støy. Dette førte også til at utøverne også ikke hørte på mate, så da var det bare å få på plass stemmen og autoriteten om at man ikke tar noe drit. Dette fungerte veldig fint og jeg fikk ikke noen kommentarer på min holdning mere. Ellers gikk dagen veldig fort, jeg fikk øve meg mye med det nye miljøet som var rundt meg. Dømmingen gjennom dagen gikk greit, noen småfeil her og der, men ikke noe alvorlig. Jeg fikk være kantdommer på semifinalen på slutten av dagen. Thom og Harald fikk hver sin tur med å dømme finaler som mattedommer og som kantdommer.

For å være ute for første gang på et større stevne, som i tillegg var utenfor Norge var utrolig stas. Jeg fikk oppleve hvordan det var å dømme med dommere jeg ikke kjente fra før, dette var ganske så nervepirrende på begynnelsen, men når jeg fant ut at de ikke bet så gikk alt kjempe fint. De ga også tilbakemelding på en annen måte, men det var ikke så mye forskjell innholdsmessig. Ellers var det en kjempe fin erfaring der man fikk lære å stole på seg selv på en helt ny måte enn på hjemmebanene i Norge.

Svenja Rahn
Nasjonal B-dommer

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier