283 Views

På selveste grunnlovsdagen 17. mai, gikk turen til EC Jr. i Malaga for dommermøte, som alltid er dagen før stevnestart.

Selv i en av de «norskeste» delene av Spania var det ikke antydning til norske flagg eller bunader. Annet enn litt kø til akkreditering og senere til middag var det heller ikke antydning til tog, i hvert fall ikke barnetog, men greit nok.

Dommermøte 17/05
Som vanlig deltok de fleste dommerne på trekningen kl. 20.00, hvor trenerne også fikk noen fokuspunkter. Fra dommerkommisjonen deltok Tonino Chyurlia (ITA) og Cathy Moet (FRA). Også Cortes (ESP) fra kommisjonen var til stede, men han representerte det Spanske forbundet på dette stevnet.

Først tok de opp at oppvarmingsarealet skal være fritt for alt unntatt utøvere. Ingen bager, ingen mat, ingen sovesal mm.

Så kom nye hilseprosedyrer hvor trenerne skulle hilse mot Joseki først, så mot hverandre ved kampens begynnelse, og igjen samme prosedyre ved slutten av kampen. Dette gjøres samtidig når utøverne hilser før og etter kampen. Trenernes oppførsel ble nevnt, ingen coaching når kampen er i gang, kun mellom matte og hajime.

Thom Hallum var Norges eneste representant under EJU Junior European Cup Spania 2019. Foto: Thom Hallum

Så kom det en aldri så liten overraskelse vedrørende draktregler. Jeg hadde lest rapporten til Arild Maka fra forrige helgs EC Jr. i Kaunas, Litauen, hvor de ikke gjorde noe stort nummer ut av dette. Her derimot, var det fullt fokus og shido ville bli gitt hvis mattedommer måtte gi det offisielle tegnet to ganger. Beltet skal også være på rett plass, rundt livet, ikke på hoftene.

Det var 139 kvinner og 198 menn, totalt 337 utøvere som stilte til start på 4 matter.
På dommermøtet som fant sted etter trekningen ble draktreglene gjentatt med et lite tillegg. Se på utøverne, be de rette på drakt før det offisielle tegnet vises. En liten utvanning der i forhold til det trenerne hadde fått beskjed om, eller et lite psykologisk spill mellom trenere, utøvere og dommere i opplæringsøyemed.

Thom Hallum som dommer under Jr. Ecup i Malaga 2019. Foto: Gabi Juan (EJU)

Ellers ble avstanden til utøverne tatt opp. 3- 4 meter i Tachi- waza, 2-3 meter i Ne- Waza. Å ha rett avstand er viktig for observasjonsevnen.
Matte til riktig tid er veldig viktig. En for tidlig matte kan ikke gjøres om, så la situasjonen gå helt ut før en avgjørelse tas. Vi skulle være strenge med straffer. Golden Score skal være unødvendig hvis vi straffer korrekt helt fra starten i innledende kamp. Mattedommer skal være konsekvent med straffer helt fra starten av kampen, og kampen ut. Det er for sent å begynne å straffe på slutten av innledende kamp hvis det ikke har vært straffet for det samme tidligere i kampen. Husk å se kampene live; Care-systemet skal ikke brukes unntatt i spesielle situasjoner.
Pga streaming ble dommerne også bedt om å ha fokus på oppførsel og opptreden, både på og utenfor matta. Vi skulle holde oss på plassene våre når vi hadde pause. Ikke virre rundt, og mobiltelefoner skal ikke brukes. Vi skulle ikke gå noe sted, og måtte vi på toalettet skulle vi gi beskjed. Vel, det var satt opp egen buss for dommerne med avreise kl. 09.00 på lørdag.

Lørdag 18/05
Vel fremme i hallen var det litt tid til å se seg omkring, gjøre seg kjent med matta og finne nødvendige fasiliteter som toalett, og kaffe. Hvor det var kaffe fant jeg ikke ut før langt på dag, siden det var i motsatt ende av hallen fra matte 1 hvor jeg skulle være. Matte 1 var også den eneste matten med 7 dommere, de andre 3 mattene hadde 8. Vi hadde herrer – 73 kg og damer -70 kg på vår matte.

Når dommertrekningen på mattene ble lagt ut, så var jeg den heldige vinner av å være mattedommer i den første kampen på min matte. Vel, det var bare å stå i det. Kampen ble ikke noen god kamp. Med aktiv straffing i friskt minne ble det 3 shido og Hansoku- make som avgjorde. Pga. de nye draktreglene ble det også brukt uforholdsmessig mye tid på å rette på draktene, noe som gjorde at jeg benyttet det offisielle tegnet oftere i senere kamper. Totalt hadde jeg 8 kamper som mattedommer, og 19 på kant.

Bortsett fra en kamp som gikk til Golden Score og 3 shido til Hansokumake, så ble alle de andre kampene avgjort på positiv score, 3 i osaekomi.

I finalerundene fikk jeg en bronsefinale i – 70, og en finale i – 78 som kantdommer.

Søndag 19/05
Vi startet med et kort dommermøte med en oppsummering fra dagen før. Generelt var de fornøyd med dømmingen, men…

Det manglet noe på samarbeidet mellom matte- og kantdommere. Langt hår må bindes opp. Waki- gatame skal være Hansokumake. Man må slå av for at det skal være Ippon, det holder ikke å rope AUUU. Maita kan man rope. 3 ganger med offisielt tegn for å rette på drakt uten å gi shido? Man kan også gi 2 straffer til samme utøver, for eks straff for falskt angrep, og så hvis utøver får det offisielle tegnet for å rette på drakt gang nr. 2, ny shido. Hvis en utøver får straff for å gå med stive armer, så kan ikke den andre få straff for passivitet. Ved besvimelse skal dommeren annonsere Ippon og kalle inn medisinsk personell. Jeg hadde ingen av disse eksemplene på min matte.

Jeg hadde ingen oppgaver før kamp nr. 2 som kantdommer denne dagen. Totalt hadde jeg 7 kamper som mattedommer og 11 kamper som kantdommer denne dagen. Og hva skal jeg si, 2 av kampene som mattedommer endte med Wazari- avasete- Ippon, og de resterende 5 med Ippon etter kort tid. Den korteste tror jeg ikke tok mer enn 5 sekunder. Virkelig flyt og mye positiv, angrepsvillig og ikke minst attraktiv judo.

Jeg hadde gode forhåpninger før finalerundene, men det ble det samme som dagen før. En kamp som kantdommer i både en bronsefinale herrer – 81 kg og i finale herrer – 100 kg.

Mvh. Thom Hallum.

Lill Merethe Tjeldvoll

Ansvar: Organisasjon | Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier