259 Views

Petter Grime og Thom Hallum deltok som dommere på Junior European Cup i Berlin, Tyskland, 27.-28. juli. Les deres rapport fra Berlin.

Thom Hallum som dommer i Jr ECup Berlin juli 2019. Foto: EJU / Scherf Falk
Thom Hallum og Petter Grime med resten av dommerteamet og stab i Jr ECup Berlin juli 2019. Foto: EJU / Scherf Falk
Stevnehallen, Sportforum Berlin- Hohenschönhausen. Foto: Thom Hallum

Fredag 26/07
Det var to dommere fra Norge som kom til et hetebølgepreget Berlin. For Petter var dette det tredje stevnet på fire uker. Dommermøtet var som vanlig etter trekningen. Fra EJU kommisjonen kom Andreas Hempel (GER) og Vladimir Vostrikov (RUS). Vi deltok både på trekning og selve dommermøtet.

Det var totalt 470 deltagere, 308 menn og 162 kvinner fra 39 nasjoner på 5 matter. Det var 43 dommere.

Det var ikke noe spesielt nytt, men det var noen presiseringer. For coachene er det nye hilseprosedyrer som gjelder. De hilser mot matta samtidig med utøverne, så mot hverandre og det samme igjen ved kampens slutt. Dette ble vist på video. De skulle også sjekke at drakten var korrekt på utøveren og respektere dommeravgjørelser.

For dommerne gjaldt det å sjekke kommunikasjon og Care- system før vi gikk på matta. Igjen var det en påminnelse om de nye reglene for drakt, og at beltet skal knytes rundt livet, ikke hoftene. Første gang dommeren må vise det offisielt dommertegn var fri, altså uten straff, andre gang eller senere blir det gitt shido. Vi skulle sørge for å ha rett posisjon på matta, holde øye med oppførsel til coachene, og dessuten skru av mobilen. Thom skulle være på matte 1, Petter på matte 5.

Lørdag 27/07
Vi skulle være i hallen kl. 09.15 for å gjøre oss kjent (Kommisjonen kom kl. 09.45). Allerede når vi kom var det badstu- temperatur i hallen. Vi fikk heldigvis dømme uten jakke, også i finalerundene. Thom hadde H –66kg og D -78kg på sin matte. Petter hadde H –60kg.

Thom startet som mattedommer på dagens første kamp. Den ble avgjort på nydelig Ippon etter kort tid. Bra start. Neste kamp var i D -78kg. Stevnerekord (?) med Golden Score i 8 min 11 sek. Fikk tilbakemelding om god jobb selv om det var en ordentlig dri.. kamp.

Resten av dagen var sånn noenlunde. Klart preget av varmen, men fikk allikevel en bronsefinale som mattedommer i D -63kg. Den gikk også til GS, og ble avgjort med korrekt WA scoring (hvit) – som dessverre ble gitt til feil utøver. Det ble rettet opp og rett vinner gikk av matta. Tilbakemeldingen etter kampen var at det var blå som hadde kontroll til slutt.

Petter hadde H -60kg. Helt ok dag med unntak av en litt for tidlig matte i newaza som ble kommentert på dommermøtet etter dagen. Fikk en bronsefinale i – 73kg på kant og finale i – 60kg på kant.

Det var et kort dommermøte etter premieutdelingen. Der ble det tatt opp følgende punkter:
Feil matte, spesielt i Newaza. Da kan man ikke gjøre noe. I Tachiwaza har man mulighet til for eks. å belønne en evt. scoring selv om dommeren har sagt matte.

Så var det en liten reprise av møtet fredag: Ha fokus på posisjonen og sjekk at radio/ kommunikasjon virker før du går på matta.

Søndag 28/07
Thom hadde H -81kg og D -57kg. Ingen toppnotering, men av det jevne slaget. Det ble klaget til personalet om å åpne dørene for å få inn litt luft, noe de gikk med på etter noe norsk bannskap og krav om noenlunde levelige forhold.

Thom fikk kun en bronsefinale på kant i H –81kg, men annet var kanskje ikke å vente.

Petter hadde D –48kg og H +100kg. Du snakker om kontraster. Igjen en helt ok dag uten nevneverdige korrigeringer eller tilbakemeldinger. Allikevel ble det kun en bronsefine på kant i H –90kg.

Kort oppsummert kom vi vel frem til at for oss nordmenn er det ikke ideelt å delta på stevner i juli. Vi var sammen i Paks, Ungarn, i 2018 under samme forhold med 30+ og gammel hall uten lufting. Uansett må vi klare å prestere under slike forhold også, så det er bare å bite tenna sammen. Håper på bedre forhold i september som blir Bratislava for Petter og Luxembourg for Thom.

Hilsen
Petter Grime og Thom Hallum

Lill Merethe Tjeldvoll

Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier